videocam WEBINAR | Feng Shui Detox - begin 2025 gezond met een energetisch afgestemd huis met Sophie Schraven - 26 januari, 19.00 u

Movement: zo maak je je vrij van hokjesdenken en ontdek je de speeltuin in jezelf

Body
rachid tahri, nassim taleb, movement, trainen, sport

Holistik
03.03.2021

Rachid Tahri is founder van antifragilemovement.com en ziet zichzelf als een Mover. Dat laatste is een interessant concept. Het betekent dat je in staat bent om buiten de hokjes en gebaande paden te denken en doen. In de praktijk ziet dit er uit als een intense fysieke training, waarin de Mover zich ontwikkelt als mens. In die toewijding ligt de magie verscholen. Want of je je nu verdiept en ontwikkelt in muziek, koken of wiskunde; het gaat over dezelfde weg, waarin je skills ontdekt waar je de rest van je leven iets aan hebt. Rachid legt je hieronder uit waarom Movement zoveel meer is dan trainen voor een goed uitziend lichaam.

Movement: zo maak je je vrij van hokjesdenken en ontdek je de speeltuin in jezelf

Rachid: ‘Laatst raakte ik in gesprek met iemand over training. Deze persoon vertelde me enthousiast over zijn achtergrond in verschillende disciplines. Powerlifting, Calisthenics, Martial Arts, Parkour en Movement kwamen voorbij. Toen hij het woord ‘Movement’ uitsprak, maakte hij met zijn handen boven zijn hoofd wat cirkelvormige bewegingen. Terwijl hij nog met zijn handen in het haar zat, ontstond er een kleine glimlach op mijn gezicht. Iets klopte er namelijk niet helemaal aan zijn opsomming…

skin in the game, nassim taleb, movement, rachid tahri, filosofie

Verzamelingen en deelverzamelingen

Voordat ik je vertel wat er niet klopte, geef ik je een simpel voorbeeld ter vergelijking uit de wiskunde. In de wiskunde heb je namelijk begrippen als ‘verzamelingen’ en ‘deelverzamelingen’. Zie een verzameling als een zak waarin je ‘dingen’ of ‘objecten’ stopt. Dat kan van alles zijn. Voor het gemak nemen we in dit geval de natuurlijke getallen: 0,1,2,3, etc. De notatie voor alle natuurlijke getallen als verzameling is dan {0,1,2,3,….}, afgekort als N = {0,1,2,3,…}. We kunnen nu ook deelverzamelingen opschrijven. Bijvoorbeeld A = {0,5,9876} is een deelverzameling van N, want alle getallen in A komen voor in N. Dat is natuurlijk logisch want N is de verzameling van alle getallen.

Movement als holistisch concept

Dan nu terug naar de reden van mijn glimlach. Als we Powerlifting het getal 0 geven, Calisthenics = 1, Martial Arts = 500 en Parkour = 86. Als Movement de verzameling is van alle natuurlijke getallen = N, dan zou de uitspraak van die persoon, wanneer we het betrekken op getallen, er als volgt uitzien: ‘Ik heb een verzameling van de getallen: 0, 1, 500, 86 en alle natuurlijke getallen’. Hij kon eigenlijk volstaan met alleen te zeggen dat hij in het bezit is van alle natuurlijke getallen. Hij hoefde niet nog specifiek die andere vier getallen erbij op te noemen. Mijn glimlach ontstond omdat ik inzag dat hij niet inzag dat Movement een holistisch/universeel begrip is dat alles omvat; in zijn hoofd was dit dus een aparte discipline, waarbij je met je handen boven je hoofd wat cirkelachtige bewegingen maakt.

Universeel concept

De persoon in kwestie zag ‘Movement’ dus als categorie die in hetzelfde rijtje paste als de rest. Hij had niet door dat dit een allesomvattend of universeel concept is. In tegenstelling tot een verzameling, is Movement meer een kijk op zaken, dan dat je bewegingen ‘aan het verzamelen bent’. Op dezelfde wijze is de wiskunde dat bijvoorbeeld ook. Wiskunde is namelijk ook geen verzameling van formules, stellingen of vergelijkingen. Het is veel meer dan dat.

Connectie, sport en de kameleon

Als je aan Movement doet, heb je een zodanige kijk op de dingen dat je het hokjesdenken wilt doorbreken. Je breekt ‘de hokjes’ als het ware af door deze verbindingen te leggen. Je zoekt naar connectie tussen, ogenschijnlijk geïsoleerde/aparte werelden binnen het Movement veld. Voorbeelden van deze werelden zijn ‘kracht & mobiliteit’, ‘coördinatie’,  ‘ritme & timing’, ‘balans’, ‘uithoudingsvermogen’ en ‘vechtlust’. De Movement Practitioner (beoefenaar) zoekt naar de rode draad die dwars door deze werelden heen gaat, zonder al te concreet (en dus weer zichzelf vastzet in een hokje) te hoeven zijn over de ‘sport’ waar deze oefeningen precies vandaan komen.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Bij sport draait het meestal om competitie. De sporter traint bijna altijd met een doel: winnen van de tegenstander(s). Om die reden dient de sporter heel concreet en specialistisch te trainen om zijn doel te bereiken. Sociaal maatschappelijk gezien is de sporter dan ook gewoon geaccepteerd. We vinden het allemaal heel normaal dat sport het ‘werk’ is van een topsporter. De topsporter presteert op evenementen die betaald worden door het publiek. De cirkel is rond en punt uit. Eigenlijk begrijpen we de (top) sporter omdat deze juist heel makkelijk in een hokje te stoppen is.

Hoe zit het dan met de Mover? De Movement Practitioner doet, in tegenstelling tot de (top) sporter, niet noodzakelijk mee aan competitie. De Movement Practitioner doet aan de buitenkant waarschijnlijk hetzelfde als de (top) sporter, maar met een compleet andere perspectief op de zaken. De Mover is een soort onderzoeker die even in een bepaalde wereld duikt. Hij plukt de vruchten van een thema zonder achterliggend einddoel om wedstrijden te gaan doen. Ik noem het expres ’thema’ en geen discipline omdat bepaalde thema’s nou eenmaal dwars door disciplines heen gaan. Neem bijvoorbeeld het grote thema/concept kracht & mobiliteit. Dit komt bijvoorbeeld terug in het turnen, olympisch gewichtheffen, klimmen, worstelen, vechten en dansen. Dit thema gaat dwars door deze ‘ogenschijnlijke’ verschillende disciplines heen. De Mover probeert datgene er uit te destilleren wat gemeenschappelijk én wat verschillend is. Niet elke ‘kracht’ is namelijk hetzelfde. Het bestuderen en onderzoeken van deze subtiele verschillen is wat de Mover graag doet. Zo bedenkt hij nieuwe oefeningen waar deze disciplines baat bij kunnen hebben. Neem bijvoorbeeld de ‘Lizard Crawl’. Dit is eigenlijk gewoon wat een klimmer doet, maar dan op de vloer. De klimmer trekt zich met zijn armen omhoog, duwt met zijn benen en doet bijna nooit een horizontale push up. Deze oefening zou voor een klimmer daarom zo gek nog niet zijn om zijn lichaam/postuur beter in balans te brengen van al dat getrek. De Mover neemt dus als een kameleon de beste tradities, kledij en gewoontes over van die wereld (of sport) en afhankelijk van op welk moment je deze aantreft, zal je dan denken dat deze persoon een beoefenaar van de desbetreffende sport is, wat hij of zij eigenlijk niet is.

De Grote Reis

Het menselijk lijf wordt in de moderne samenleving te vaak gezien als enkel een voertuig waarmee we ‘dingen’ kunnen doen. Denk aan werken, boodschappen doen, op vakantie gaan en je voort bewegen in het leven. Sporten wordt door de massa gezien als ‘iets’ wat je doet ten dienste van het ‘gezond’ zijn of van het er ‘goed uitzien’ zodat je nog die bovenstaande ‘dingen’ kunt doen, voor een zo lang mogelijke tijd.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

De Mover daarentegen ziet dit volledig anders. Hij ziet zijn (of haar) lichaam juist als de grootste speeltuin die er is. Het gezond zijn of er goed uitzien is slechts een bijkomend effect. In je lijf zit namelijk alles wat je nodig hebt voor het wonderlijkste entertainment ooit. Makkelijk is de weg niet om deze wonderlijke speeltuin te vinden. Soms hoort daar zelfs pijn bij. De Mover moet daarom een pittige reis afleggen om toegang te krijgen tot bepaalde sleutels, inzichten en skills. Het is een reis die het fysieke ver overstijgt en niet echt een eindpunt heeft.

Deep Practice

Deze reis bestaat uit het hebben en cultiveren van een ‘Deep Practice’. Dit betekent dat de Mover dagelijks wel 4 tot 8 uren bewust aan het bewegen is, hierover reflecteert en de benodigde connecties maakt. Het is niet makkelijk om inzichten te krijgen die deze connecties mogelijk maken. De inzichten komen namelijk niet alleen tot je door te denken of praten, maar echt door lichaam en geest te verbinden en te ervaren.

Wereldreiziger

Serieuze toewijding aan een practice behoort niet alleen tot het terrein van Movement. Het komt ook voor in muziek, wetenschap, wiskunde, kunst, schrijven, komedie, religie en spiritualiteit. Dit zijn ook weer voorbeelden van universele concepten. Het leuke daarvan is dat, als je de ene wereld goed begrijpt, dan begrijp je ook gelijk de grote lijnen van de andere werelden – zonder dat je echt in die werelden bent geweest. Als Mover ben je dus een soort reiziger tussen verschillende werelden. Uiteindelijk leg je door diepe inzichten te verkrijgen ook verbinding met andere reizigers, die zich ogenschijnlijk op een ander levenspad bevinden, maar toch weer heel erg hetzelfde zijn als jij.’ Kijk voor meer info, trainingen en workshops van Rachid op antifragilemovement.com. Of volg zijn indrukwekkende ‘movement avonturen’ via @antifragilemovement

Meer lezen van Rachid Tahri:

1. Skin in the Game: zo ontwikkel je een feilloze filter voor wat authentiek is (en wat niet)
2. Complexe oefeningen met je eigen lichaamsgewicht: dé sleutel tot een krachtig lijf

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Winterboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Winter Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.