Jaarlijks worden ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland door een teek gebeten. Daarvan krijgen ongeveer 27.000 de ziekte van Lyme (ongeveer 2 op de 100). Van deze mensen houdt volgens het RIVM 1000 tot 1500 langdurige klachten. Helaas worden de symptomen van Lyme niet snel herkend, waardoor deze getallen waarschijnlijk veel hoger zijn. Sommigen lopen zelfs jarenlang met klachten rond zoals vermoeidheid, een kwakkelende gezondheid en overgevoeligheid zonder direct aanwijsbare reden of diagnose. Orthomoleculair therapeut en klassiek homeopaat Gerrie Hasselaar (zelf ex-Lymepatiënte) vertelt je wat je het beste kunt doen na een tekenbeet én waarom je hier als hoogsensitief persoon (HSP) extra alert op mag zijn. Ook legt ze uit hoe homeopathie kan bijdragen aan het herstel van deze slopende ziekte.
Lyme: deze groep maakt meer kans het te krijgen en zó herken je de symptomen
Gerrie: ‘Direct na aanhechting kan een teek zich al zo vastgezogen hebben dat het lijkt alsof hij vastgelijmd zit. Dat komt doordat de teek een stofje aanmaakt, een soort superlijm, dat hij met zijn steeksnuit inspuit. Deze ‘lijm’ kan ervoor zorgen dat je zelfs wat huid en haar meetrekt bij het verwijderen van de teek. Daarnaast kan de teek zijn twee snijdende kaakdelen (cheliceren) inzetten bij een beet. Hiervan kunnen stukjes achterblijven in de huid; deze zweren er meestal vanzelf uit en kunnen geen Lymebacterie meer overdragen.
Teek verwijderen
Als je bent gebeten, verwijder de teek dan altijd zo snel mogelijk. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop met een (punt)pincet, of tekenkaart/-tang en trek met een rustige beweging alles omhoog in de bijtrichting van de teek. Maak na verwijdering een foto van de plek en houd deze plek goed in de gaten, maar ook andere plekken op het lijf. Gebruik nooit dingen die de teek irriteren zoals alcohol, zeep, vaseline, vuur, (etherische) oliën: dit kan er juist voor zorgen dat de teek ‘overgeeft’ en zijn maag/darminhoud (met de lymebacterie) overdraagt.
Check voor andere teken
Opvallend is dat bij 1 op de 5 mensen die een teek vonden, er meerdere teken op het lichaam aanwezig waren. Controleer dus altijd extra goed wanneer je een teek ontdekt en informeer de mensen met wie je op pad bent geweest, zodat zij ook een extra controle uitvoeren.
Hoe herken je een Lyme-infectie?
Met een erythema migrans (EM) – een rode kring, of vlek – weet je zeker dat je geïnfecteerd bent met de Lymebacterie. Deze EM komt echter bij slechts 50% voor en bij 1 op de 3 mensen ontstaat een egaal gekleurde huidvlek. Wanneer je geen EM ziet wil dat dus niet zeggen dat je geen Lyme-infectie hebt. Hoewel een rode kring (EM) meestal binnen 1 tot 2 weken na een tekenbeet ontstaat en vaak het eerste symptoom van Lyme is, kan de kring of vlek ook zelfs maanden of jaren na de tekenbeet nog verschijnen. En zelfs op andere plekken dan waar de beet zat. Soms heb je last van een branderig gevoel of jeuk op deze plek. In sommige gevallen ontstaan er andere klachten zoals een verhoging of koorts, een ontsteking van een of meer lymfeklieren en/of gewrichten, moeheid en griepachtige klachten. Onbehandeld kan deze EM binnen 3-4 weken of enkele maanden spontaan verdwijnen. Maar dat wil niet zeggen dat je dan bent genezen.
Antibiotica
De eerste 14 dagen na een tekenbeet met klachten en/of huiduitslag ben ik een voorstander van antibiotica. Dan kan de lymebacterie nog gedood worden en heeft deze zich nog niet in de cel verstopt waar antibiotica niet of nauwelijks bij kan komen. Daarna kan antibiotica niet of nauwelijks meer de lymebacterie doden en denk ik vooral aan natuurlijke middelen en homeopathie voor Lymeherstel.
Lyme symptomen
Mensen met Lyme kunnen allerlei soorten klachten hebben. De meest kenmerkende voor de ziekte van Lyme zijn:
- Vermoeidheid
- Vermoeidheid in combinatie met hoofdpijn en/of duizeligheid
- Pijntjes die van plek verspringen
- Oorsuizen, piep of ander geluid in je oor
- Tintelingen, doof, stekend en/of kriebelend gevoel; alsof mieren onder je huid lopen
- Wisselende emoties zoals huilbuien; van dipje tot het echt niet meer zien zitten
- Soms gek worden van de pijn en de volgende dag weinig last
- Concentratieverlies, moeite dingen te onthouden, verdwalen
- Onregelmatige hartslag
Helaas bestaan er nog steeds geen betrouwbare reguliere Lyme-testen die aantonen of je wel of niet besmet bent met de lymebacterie.
Hoe gaat de Lymebacterie te werk?
Bij een infectie zal de Lymebacterie de eerste twee weken vooral in het bloed voorkomen. Daarna nestelt de lymebacterie zich dieper in het lichaam, zoals in de gewrichten, het bindweefsel en het centrale zenuwstelsel. Lyme is een complexe multisysteemziekte, die al je organen kan aantasten. Dit maakt dat de Lyme allerlei andere ziekten kan nabootsen, met een veelheid aan klachten. Daardoor worden regelmatig andere diagnoses gesteld. Denk aan het Chronisch Vermoeidheidssyndroom, Fibromyalgie, Parkinson, allergieën, Alzheimer, MS, ALS, epilepsie, Reuma-artritis, SLE (Lupus) en neuropsychiatrische aandoeningen. Als een teek je besmet met de lymebacterie, kan deze tegelijk ook andere ziektemakers overbrengen. Dit worden co-infecties genoemd. Ook kunnen infecties die je eerder hebt gehad, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer, door Lyme weer opspelen. Dit zijn zogenaamde opportunistische infecties.
Kans op besmetting
In Nederland is 1 op de 5 teken besmet met de lymebacterie. Na een tekenbeet is de kans op het ontstaan van Lyme hoger bij een langere aanhechtingstijd van de teek, als deze erg vol is gezogen, en als de teek positief test op de lymebacterie. Daarnaast lopen mensen met een verzwakt afweersysteem meer kans op een Lyme-infectie. Mogelijke oorzaken van een verzwakt afweersysteem zijn:
Early Life Stress (ELS)
Het stresshormoon cortisol blijkt een hele belangrijke rol te spelen bij Lyme-infecties. Wanneer dit hormoon ontregeld is, ben je in tijden van stress eerder vatbaar voor allerlei ziekteverwekkers, dus ook voor de lymebacterie. Van Early Life Stress (ELS) is sprake wanneer je voor de geboorte (als embryo), tijdens de bevalling, of op jonge leeftijd veel stress hebt ervaren. Denk hierbij aan vroeggeboorte, een laag geboortegewicht, stress bij ouders tijdens de zwangerschap, verblijf in een couveuse, verhuizing, oorlog, ziekte, en gebruik van medicatie, drank, of drugs. ELS kan ertoe leiden dat je ook op latere leeftijd moeite krijgt met het reguleren van stress. In het geval van een vroeggeboorte heb je ook vaak te kampen met kleinere organen, zoals lever en nieren, waardoor de ontgiftingscapaciteit minder is. En laat dat nou net heel belangrijk zijn bij Lyme (en andere infecties).
Hooggevoeligheid (HSP)
Wat ook opvalt is dat Lyme met name bij (hoog)gevoelige, creatieve mensen voorkomt. Hoogsensitiviteit is aangeboren, maar door Lyme lijkt het nog meer getriggerd te worden. En dan met name wanneer mensen met HSP een weg zijn ingeslagen die niet meer ‘passend’ is. Mensen die (hoog)gevoelig zijn, reageren intenser op geuren, geluiden, kleuren, licht en energieën van anderen, ze ervaren daardoor alles (nog) intenser en ‘de buitenwereld’ komt directer binnen. Vaak is hierdoor extra verwerkingstijd en oplaadtijd nodig, wat ’ten koste’ gaat van Lymeherstel. Daarin worden HSP’s regelmatig niet begrepen, als vreemd gezien, missen ze verbondenheid met anderen en kunnen ze zichzelf hierdoor ‘kwijtraken’. Het herstelproces rondom de ziekte van Lyme begint nagenoeg altijd bij de erkenning van jezelf, is mijn ervaring. Wanneer mensen voor zichzelf kiezen op emotioneel en spiritueel/gelovig vlak, kunnen er flinke herstelsprongen worden gemaakt wat voelbaar is op fysiek niveau.
Lees ook: Ben jij hoogsensitief? Wees extra alert op de symptomen van Lyme
MCS / EI
Ook Multiple Chemical Sensitivity (MCS), waarbij je ziek van chemische stoffen en/of geuren kunt worden, kan leiden tot een verzwakking van het afweersysteem. Je kunt dan ziek worden van bepaalde voedingsstoffen, geuren van wasmiddelen/parfums/deo’s en/of wasverzachter in kleding zelfs van anderen. Een andere naam hiervoor is Environmental Illness (E.I.).
Oproep aan therapeuten: vakopleiding tot Lyme herstel therapeut
Lyme en de bijbehorende co-infecties komen steeds vaker voor. Helaas zijn er nog te weinig therapeuten bekend met de ziekte van Lyme en de aanverwante symptomen. Mijn streven is om de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat er meer mensen op een zo natuurlijke en effectieve manier geholpen kunnen worden. Op vrijdag 8 september 2023 start weer een nieuwe 8-daagse geaccrediteerde vakopleiding tot Lyme herstel therapeut (43 ECTS). In deze opleiding leer je om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen. Ben jij therapeut of heb je de intentie om therapeut te worden? En wil je leren hoe jij deze ziekte en co-infecties kunt herkennen en vervolgens deze grote groep kunt helpen met een unieke allround behandeling? Dan is deze opleiding zeer geschikt voor jou! Meer informatie vind je hier. Op 15 januari en 16 januari geef ik om 19:00 ook een Zoom-meeting waarin je al jouw vragen kunt stellen en ik meer info deel over de opleiding. Via deze link kun je erbij zijn.’
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!