Wilde kruiden: sterke voedingssupplementen en nog gratis ook. Pluk je mee?

Food
linda schaap, wilde kruiden, raw chef
karlijn visser

Karlijn Visser
26.09.2016

Wist je dat het in Nederland stikt van de onontdekte superfoods? Rawfood chef en hippe herb lady Linda Schaap weet er alles van. Ze verzamelt wilde planten en kruiden: sterke voedingssupplementen, gratis en 100% natuurlijk! 

Wilde kruiden: sterke voedingssupplementen en nog gratis ook

Linda Schaap ontmoette ik bij YAY waar ze werkte als raw food chef. Ondertussen kwam ik haar op allerlei conscious hang-outs tegen waaronder het Dutch Raw Food festival waar Linda vertelde over haar levensstijl als fruitariër. Ik was vooral gefascineerd door haar visie op wilde kruiden en hoe deze in te zetten als gratis superfoods. Een bijkomend voordeel: het plukken er van brengt je dichter bij de natuur, dus bij jezelf.

Welke kruiden zijn slim om in de herfst in de gaten te houden?

linda schaap, wilde kruiden, raw chef‘Er groeien nu veel bessen, zaden en noten in het wild. Er valt dus super veel te oogsten. Denk aan vlierbessen, meidoornbossen, bramen, beukenootjes, hazelnoten en ook de kastanjes komen er weer aan. Yummy! Een paar wilde superfoods van het moment, die nog niet zo bekend zijn, maar wel lekker en powerful: brandnetelzaad, zaadjes van de reuze spring balsemien, boskers en watermunt. Over de werking van deze kruiden later meer.’

Hoe heb jij zelf de kracht van kruiden ontdekt?

‘Ik werk al een poos met raw foods. De superfood hype heb ik echter nooit zo goed begrepen. Iets in mijn systeem zei: ‘dit kan anders’. Waarom zouden we peper dure bessen en poeders importeren uit exotische landen terwijl hier ook van alles groeit? Alleen weet niemand (meer) wat de kracht van deze voeding is. In andere linda schaap, wilde kruiden, raw chefculturen is deze waardevolle kennis minder ver weggezakt. Dat is de reden dat veel superfoods uit exotische landen komen. Niet omdat ze hier niet groeien. Superfoods are everywhere! Langzaamaan kwamen er mensen op mijn pad die kennis hadden over wilde kruiden. Stapje voor stapje ben ik zelf wilde kruiden gaan plukken en gebruiken. Ik merkte hoe enorm krachtig en heilzaam ze in mijn systeem werkten. Vandaar dat ik dieper in de materie dook. Afgelopen winter ben ik bijvoorbeeld begonnen met de online cursus van Lynn: Urban foraging & wise woman healing. Wat ik van haar leer? Hoe je kruiden herkent, goed plukt, verwerkt en hoe ze medicinaal te gebruiken. De natuur is briljanter dan wij denken, letterlijk. In de natuur werkt alles samen en heeft niets een verborgen agenda. Ze voorziet in alles om ons gezond en gelukkig te houden. Net als dieren – die intuïtief aanvoelen wat goed voor ze is en op welk moment – aten wij vroeger ook intuïtief, compleet lokaal en wat er voorhanden was in het seizoen. Hierdoor waren wij meer in contact met de natuur en daardoor ook met onze eigen natuur.’

Waarom zijn juist wilde kruiden en planten zo krachtig?

‘Wilde planten hebben kunnen groeien zonder dat mensen de plant op enige manier hebben gemanipuleerd of de bodem hebben uitgeput. De voeding uit deze bodem die de plant tijdens het groeien tot zich heeft genomen is dus zeer rijk aan een verscheidenheid aan mineralen. Iets waar de meeste mensen tegenwoordig helaas een tekort aan hebben. Met dit in het achterhoofd: waarom zouden we nog dure superfoods importeren als er in onze achtertuin de meest voedzame superfoods groeien? En die zijn nog gratis ook!’

Waar moet je voor oppassen als je met wilde kruiden aan de slag gaat?

‘Brandnetels pluk ik meestal zelfs zonder handschoenen. Als je ze van onderaf plukt steken de haartjes niet. Trust me. En als de haartjes toch steken, staat er altijd een plant in de buurt (zoals weegbree) die de steek kalmeert. Mooi hoe de natuur ook dit heeft geregeld. Brandnetel-steken worden zelfs gezond geacht en gebruikt in de strijd tegen artrose en reuma. Maar toch… fijn is anders. Ook wanneer je brandnetels droogt prikken ze nog. De haartjes moeten echt stuk zijn. Daar zit ‘m het venijn in. Belangrijk is ook dat je de plant waar je mee werkt kunt identificeren en niet per ongeluk de giftige variant gebruikt. Er zijn hier goede boeken voor. Maar leuker is het om een ‘wilde kruidenwandeling’ te doen met iemand die er verstand van heeft. Zo leer je de plant echt kennen van dichtbij en onthoud je haar des te beter’.

Met vragen kun je terecht bij Linda zelf. En op haar Facebook pagina deelt ze haar wilde kruiden avonturen. Tips van Linda voor als je je verder wil verdiepen in wilde kruiden:

Boeken

  • Eetbare wilde planten, 200 soorten herkennen en gebruiken, door Steffen Guido Fleischhauer, €24. 
  • Eetbare wilde planten – essentieel voor de ontgifting, €16,90
  • Wild Edibles, door Sergei Boutenko

Beeld: Patrick van Baarle

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link