Human Design: wat is het en wat voor types binnen human design zijn er?

Heart + Soul
Human design
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
12.01.2023

Human Design is een huwelijk tussen spiritualiteit en wetenschap. In deze methode is wijsheid uit onder andere de astrologie, het chakra-systeem en I-Ching gecombineerd met kennis uit de kwantummechanica, biochemie en sterrenkunde.

Een Human Design chart geeft inzicht in wie jij als mens bent, wat jouw purpose is, en waar je krachten en valkuilen liggen.

Human design: wat is het en wat voor types zijn er?

In 1987 kreeg Robert Alan Krakower, ondernemer met een achtergrond in natuurkunde, op Ibiza een bijzondere ingeving. Hij kreeg in acht dagen het hele Human Design systeem door van wat hij later ‘De Stem’ noemde. Tot zover het mystieke randje van Human Design, het is geen geloof. In de jaren die volgden werkte Krakower het systeem verder uit, onder andere aan de hand van natuurkundige formules. In 1992 publiceerde hij er onder het pseudoniem Ra Uru Hu een boek over: The Human Design System. 

Wat is Human Design?

Je kunt Human Design zien als een tool voor zelfkennis en zelfontwikkeling. Een Human Design chart of Human Design profiel geeft je inzicht in jouw blauwdruk als mens, jouw krachten, valkuilen en purpose. Human Design helpt je ontdekken wat jou uniek maakt en wat het beste bij je past op allerlei verschillende gebieden in je leven.

Human design graph uitleg

human design chart

Je Human Design chart wordt berekend op basis van je geboortedatum, -tijd en -plaats. Jouw persoonlijke chart vertelt jou onder andere:

 • Type: Je chart of graph vertelt je tot welke van de 5 Human Design basistypes jij behoort. Dit is de basis van hoe jij met energie omgaat.
 • Strategy: Je strategie laat zien hoe jij het beste energie uitwisselt met de wereld. Deze is gelinkt aan je type.
 • Authority: Hoe jij het beste keuzes maakt. Bijvoorbeeld voornamelijk op basis van emoties of juist je verstand.
 • Profile: Je profiel laat zien hoe jij in de wereld staat, hoe jij dingen aanvliegt en hoe je het beste leert. Op deze manier kan human design ook helpen bij het kiezen van het juiste type onderwijs voor je kind.
 • Not-self thema: Het not-self thema hoort bij je type. Hieraan kun je zien wanneer je niet helemaal in lijn met jouw design leeft.
 • Signature: Je signature is eigenlijk het tegenovergestelde van je not-self thema. Je signature beschrijft het gevoel dat je krijgt als jij juist heel goed in je design leeft.
 • Definition: Dit beschrijft hoe de energie in jouw 9 energiecenters is verdeeld.
 • Incarnation cross: Dit beschrijft je purpose in het leven, de missie van je ziel. Dit is overigens niet iets wat je ‘achterna gaat’ maar iets wat zich als automatisch ontvouwt als je volgens je autoriteit en strategie leeft: als je dus goed in je design leeft.

Welke types Human Design zijn er?

De 5 basistypes spelen een belangrijke rol binnen Human Design. Dit zijn ze:

 • Manifestors (9% van de wereldbevolking). Dit zijn energieke mensen die doorgaans met hun acties en woorden transformatie teweegbrengen. Ze gaan recht op hun doel af en realiseren, manifesteren en creëren razendsnel.
 • Generators (37% van de wereldbevolking). Generators zijn de dieselmotors onder de Human Design types. Generators initiëren niet zelf, maar worden uitgenodigd om zich ergens mee te verbinden. Als zij voelen dat deze kans bij hen past, komt er een immense duurzame energie vrij die bergen verzet.
 • Manifesting Generator (33% van de wereldbevolking). Manifesting Generators wachten op het juiste moment en kunnen dan in korte tijd van 0 naar 120 kilometer per uur vooruit bewegen en weer stoppen wanneer ze willen. Waar een Manifestor meteen in actie komt en de motor van een Generator langzaam op gang komt, maar lang blijft draaien, zit de Manifesting Generator daartussenin.
 • Projectors (20% van de wereldbevolking). Projectors zijn van nature gevoelig voor en zich bewust van de energie van anderen. Projectors zijn wijze mensen die voor alles een antwoord en oplossing hebben, maar moeten wachten tot er een vraag gesteld wordt.
 • Reflectors (1% van de wereldbevolking). Een Reflector werkt vaak als spiegel voor anderen. Alleen al door ergens te zijn, hebben Reflectors vaak een helende werking.

Wat betekenen de kleuren bij Human Design?

Ben je benieuwd wat de kleuren in een Human Design chart betekenen? In een chart zie je om te beginnen een rood deel en een zwart deel. Het rode staat voor je onbewuste kant. Meestal zijn dit persoonlijkheidstrekjes of skills die je jezelf niet zou toedichten maar wat anderen wel over jou zeggen. Vaak kunnen familie en vrienden die dichtbij je staan deze elementen in jou herkennen. Het zwarte deel gaat over je bewuste kant. Hier zul je jezelf in herkennen. Naast rood en zwart zie je ook andere kleuren in een Human Design chart. Hierbij gaat het er vooral om of een vakje wel of niet is ingekleurd, dit zegt iets over het thema dat aan dat vakje verbonden is. Maar de specifieke betekenis van de verschillende kleuren is niet bekend.

Wat betekenen de nummers bij Human Design?

In een Human Design chart zie je ook veel cijfertjes staan. Deze gaan over de poorten. Er zijn in totaal 64 poorten. Deze poorten geven verdieping en nuance aan de energiecenters, waar er 9 van zijn. De 9 energiecenters zijn: hoofd, ajna, keel, G, milt, ego, emotionle, sacraal en wortel.

Elk energiecenter heeft een eigen thema, waar de poorten dus vervolgens weer meer over vertellen. Een voorbeeld: alle poorten uit het Hoofd center gaan bijvoorbeeld over nadenken, inspiratie op doen en dingen willen weten.

Zon, maan en aarde

Ook spelen de planeten een belangrijke rol binnen Human Design, zo staat de zon voor je persoonlijkheid, de aarde voor wat je ondersteunt en geaard houdt en de maan voor dat wat je motiveert.

Human Design rapport & werkboek

Je weet nu de basics over Human Design. Je begrijpt nu waarschijnlijk óók dat het een flink complex systeem is. Zelf je graph ontcijferen is leuk maar ook tricky: waar begin je en hoe weet je welke info klopt? Bovendien kost het nogal wat tijd om alle verschillende elementen van een chart te lezen. Hoe fijn zou het daarom zijn om een kant-en-klare gebruiksaanwijzing vol informatie / data over jezelf te ontvangen? Zo weet je meteen concreet wat je in je dagelijkse leven toe kunt passen voor meer flow, inspiratie en succes. Voor zo’n uitgewerkte blauwdruk kun je terecht bij Human Design expert Virginia van Dijk. Virginia stelt voor jou een Human Design Rapport en werkboek samen. Je krijgt dan:

 • Jouw persoonlijke Human Design chart digitaal uitgewerkt
 • In een uitgebreid rapport (in PDF) van zo’n 25 pagina’s inclusief voorbeelden
 • Opdrachten & adviezen waar je rekening mee kunt houden specifiek gericht op jouw Human Design
 • Op basis van jouw geboortedatum, tijd & plaats
 • Het Human Design werkboek zodat je zelf met jouw design aan de slag kunt gaan
 • Je ontvangt het rapport en het werkboek binnen een week in je mailbox

Op deze website kun je een Human Design rapport bestellen. Laat tijdens het bestellen de volgende gegevens achter in het notitie veld: je geboortedatum, geboortetijd en geboorteplaats. Dan gaat Virginia direct voor je aan de slag.

Human Design rapport & werkboek

Jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing! Tips & inzichten voor meer flow, gemak en succes in je dagelijkse leven.

BESTEL HIER
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.