Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang last van hoofdpijn. Sommige krijgen zelfs migraine-aanvallen, waarbij ze ook last hebben van gevoeligheid voor licht en geluid en misselijk worden. Als je rondom je menstruatie al vaak last hebt van hoofdpijn of migraine kan het zijn dat dit verergert tijdens de overgang. Het kan ook zijn dat je nooit eerder deze klachten had maar tijdens de overgang wel last krijgt. Bovendien kunnen andere overgangsklachten hoofdpijn veroorzaken of verergeren. Hieronder lees je hoe dat zit en vind je een aantal tips om de pijn te verlichten.
Hormonale hoofdpijn overgang
Schommelingen in het hormoon oestrogeen kunnen hoofdpijn en migraine veroorzaken. Je kunt last krijgen van hoofdpijn voor je menstruatie, tijdens/na de zwangerschap of als je borstvoeding geeft. Ook tijdens de overgang treedt hoofdpijn vaak op. Niet alleen direct door alle schommelingen in je hormoonniveaus, maar ook indirect door andere overgangsklachten. Slaapproblemen en nachtzweten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je slecht slaapt en met hoofdpijn opstaat. Ook stress en stemmingswisselingen kunnen hoofdpijn geven. Het goede nieuws is dat hoofdpijn in de postmenopauze, dus na je laatste menstruatie, meestal afneemt of helemaal verdwijnt. Je lichaam heeft dan een nieuwe hormoonbalans gevonden.
Wat te doen bij hoofdpijn in de overgang?
Als je vaak last hebt van hoofdpijn of migraine-aanvallen tijdens de overgang, is het belangrijk om met je huisarts te overleggen over mogelijke oorzaken en behandelmethodes. Het kan namelijk zijn dat je hoofdpijn bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een hoge bloeddruk, die om behandeling vraagt.
Tips voor hoofdpijn tijdens de overgang
Gelukkig zijn er ook dingen die je zelf veilig thuis kunt uitproberen om hoofdpijnklachten tijdens de overgang te verminderen. Wat werkt is per persoon verschillend, experimenteer dus en kijk wat effectief is voor jou.
- Doe het in het algemeen wat rustiger aan en neem in ieder geval meteen rust zodra je de hoofdpijn voelt opkomen.
- Houd een hoofdpijndagboek bij om te ontdekken of de pijn te maken heeft met leefstijlfactoren zoals voeding, slaap, beweging en stress.
- Kijk welke vorm van lichaamsbeweging het beste voelt nu en forceer niets, vooral niet met krachttraining. Krachttraining kan veel druk op je spieren en hoofd zetten, en dat kan de pijn verergeren. Als je dat opmerkt, kies dan voor rustigere vormen van beweging zoals wandelen, fietsen, zwemmen of yoga.
- Spanning in je schouders en nek kan hoofdpijn triggeren of verergeren. Kijk of je iets kunt verbeteren aan je houding en neem vaker pauzes als je lang achter je laptop zit. Je kunt ook regelmatig een massage nemen of een bezoek brengen aan de fysio om spanning in je schouders en nek te verminderen.
- Heb je last van migraine-aanvallen, dan kun je medicatie overwegen die migraine helpt te voorkomen. Vraag hiervoor je huisarts om advies.
- Overweeg om advies te vragen aan een homeopathisch of orthomoleculair arts of probeer acupunctuur.
- Probeer je stresslevels zo veel mogelijk te verminderen. Ademhalingsoefeningen kunnen hier goed bij helpen. Een van de simpelste stressverlagende oefeningen die je kunt doen is pursed lip breathing of de straw breath. Hierbij adem je in door je neus en adem je uit door je mond met getuite lippen, alsof je door een rietje ademt. Maak hierbij je uitademing wat langer dan je inademing.
- Besteed extra aandacht aan een goede nachtrust. Voldoende slaap is cruciaal als je hoofdpijn wilt voorkomen en verminderen.
- Probeer minder koffie te drinken of koffie even helemaal te laten staan. In het begin kan dat je hoofdpijn wat verergeren, vooral als je gewend bent om elke dag koffie te drinken. Maar op den duur kan het verlichting bieden.
- Een meer acute remedie: leg een paar minuten een ice pack op je nek of hoofd als je veel last hebt en kijk of dit de pijn vermindert.