Was je menstruatie altijd normaal, maar is deze gestopt voordat je 40 bent? Dan kan er sprake zijn van een vervroegde overgang, ook wel prematuur ovariële insufficiëntie (POI) genoemd. De vroege overgang ontstaat doordat de eierstokken niet meer werken. Er groeien geen eiblaasjes meer en er vindt geen eisprong meer plaats. Dit zijn de oorzaken, symptomen en mogelijke behandeling.
Symptomen vervroegde overgang
Gemiddeld komt een Nederlandse vrouw tussen haar 40e en 60e in de overgang. Maar bij ongeveer 1 op de 100 vrouwen stopt de menstruatie al vóór haar veertigste. De symptomen van de vervroegde overgang zijn vergelijkbaar met die van de natuurlijke overgang, maar ze ontstaan op jongere leeftijd en kunnen ernstiger zijn. Een van de eerste tekenen is een onregelmatige menstruatiecyclus of het volledig uitblijven van menstruaties. Dit gaat vaak gepaard met opvliegers, nachtelijk zweten en slaapproblemen. Je kunt ook last hebben van een droge huid en droge slijmvliezen en minder zin in seks hebben. Naast fysieke symptomen ervaren veel vrouwen ook emotionele en psychologische klachten zoals stemmingswisselingen, angst en depressie.
Hormonale veranderingen
De plotselinge hormonale veranderingen kunnen bovendien gevoelens van verdriet of verlies met zich meebrengen, vooral als je nog geen kinderen hebt en die wel had willen krijgen. Bij sommige vrouwen gaan de eierstokken na een paar maanden of zelfs jaren toch weer normaal werken. Soms hebben ze dan maar één eisprong, maar het kan ook langer duren, zodat je een paar maanden weer een regelmatige menstruatie hebt. Daardoor wordt 5 tot 10% van de vrouwen met POI toch nog zwanger.
Vervroegde overgang vóór 30 jaar
Ongeveer 1 op de 1000 vrouwen komt in de overgang voordat ze 30 zijn. Een te vroege overgang kan verschillende oorzaken hebben:
- Beschadigde of weggehaalde eierstokken
- Te weinig of geen enzymen in het lichaam
- Erfelijke redenen zoals afwijkingen in het DNA of in de chromosomen
- Auto-immuunziekten
- Medische behandelingen zoals chemotherapie en bestraling
- Bij zo’n 70% van de vrouwen met POI is de oorzaak niet duidelijk.
Vervroegde overgang 35 jaar
Ongeveer 1 op de 100 vrouwen komt in de overgang voordat ze 40 zijn. Ook dan is er sprake van POI. Op de korte termijn geeft POI vooral de ‘normale’ overgangsklachten. Op de lange termijn hebben vrouwen die vervroegd in de overgang komen meer kans om hart- en vaatziekten en osteoporose te ontwikkelen.
Is er een behandeling mogelijk?
Als je POI hebt is een gezonde leefstijl heel belangrijk. Zo kan je overgangsklachten verminderen en verklein je ook de kans dat je aandoeningen als osteoporose en hart- en vaatziekten ontwikkelt. Zorg ervoor dat je gezond eet, niet rookt en voldoende beweegt. Ook is het belangrijk dat je voldoende calcium en vitamine D binnenkrijgt, om je botten te beschermen. Je kunt er ook voor kiezen om hormoontherapie in te zetten. De hormonen die afnemen in je lijf, oestrogeen en progesteron, vul je dan aan met hormonen in de vorm van pillen, pleisters of crème. Overleg altijd met je arts over een passende behandeling. Daarnaast is het fijn om contact te zoeken met andere vrouwen die ook POI hebben en je dierbaren te betrekken bij je ervaring. POI kan fysiek en mentaal heel zwaar zijn en je confronteren met allerlei negatieve opvattingen over vrouwen en het vrouwelijke lichaam die je gedurende je leven hebt geïnternaliseerd. Steun en begrip vanuit je omgeving kan je helpen hiermee om te gaan.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!