Maar liefst 1,8 miljoen Nederlandse vrouwen zijn momenteel in de overgang. Elke vrouw ervaart deze transformatieve periode anders. Toch is er een aantal universele symptomen, zoals het droger worden van de huid en slijmvliezen. Dat kun je in én op je hele lichaam opmerken, ook in je vagina. Omdat de huid daar vaak wat dunner wordt, kan seks soms pijnlijk zijn. We tippen hieronder een hydraterend supplement dat verlichting biedt. Maar laten we eerst kijken waarom je huid en slijmvliezen precies droger worden rondom de menopauze.
Droge slijmvliezen tijdens de overgang: dit supplement brengt de hydratatie die je nodig hebt
De eerste overgangssymptomen ontstaan gemiddeld rond een leeftijd van 40-45 jaar. Je kunt merken dat je niet zo lekker in je vel zit, slechter slaapt, opvliegers krijgt en dat je menstruatiecyclus onregelmatiger wordt. Veel overgangssymptomen worden veroorzaakt door een vermindering in het oestrogeengehalte in je lichaam. De aanmaak van oestrogeen neemt tijdens de overgang geleidelijk af en uiteindelijk produceren je eierstokken dit hormoon helemaal niet meer. Je bijnieren en vetweefsel maken dan nog wel oestrogeen aan, maar veel minder dan je eierstokken voorheen deden. Deze verandering kan allerlei fysieke en mentale effecten hebben. Je botten kunnen sneller broos worden, je hart en bloedvaten verouderen sneller én de vochthuishouding in je lichaam verandert.
Upcoming webinar
Chinese Orgaanklok
Volg het ritme van je organen en verbeter je gezondheid
Datum: zondag 16 februari 2025Tijd: 19.00 tot 20.30
Investering: € 19,95
JA, IK BEN ERBIJ!
Waarom drogen je huid en slijmvliezen uit tijdens de overgang?
Oestrogeen speelt een rol bij de vochtregulatie van het lichaam en bij de doorbloeding van de huid. Daarnaast is oestrogeen verantwoordelijk voor het stimuleren van de aanmaak van collageen, talg en ceramiden: allemaal stoffen die nodig zijn om je huid soepel en gehydrateerd te houden. Door veranderingen in de oestrogeenproductie kunnen zowel je huid als slijmvliezen (in je ogen, neus, mond en vagina bijvoorbeeld) dus een stuk droger aanvoelen tijdens en na de overgang.
Extra hydratatie
Drogere slijmvliezen in de vagina zorgen er bij sommige vrouwen voor dat seks pijnlijk wordt. Vooral omdat de huid rondom de vagina ook een beetje dunner kan worden tijdens de overgang. Daardoor kun je trouwens ook opmerken dat je clitoris nog gevoeliger wordt, dus soms is het juist makkelijker om tot een orgasme te komen. Het is in deze periode in ieder geval extra belangrijk om aandacht te besteden aan de hydratatie van je huid en slijmvliezen. Het helpt om een natuurlijk glijmiddel te gebruiken en extra veel tijd te nemen voor voorspel. Daarnaast kan een extract van de duindoornbes je helpen.
Duindoornbes
Duindoornbessen zijn kleine oranje vruchtjes die groeien aan een struik. De struiken groeien voornamelijk in koudere klimaten, zoals in delen van Europa en Azië. Ze gedijen goed in zanderige en rotsachtige grond en worden vaak aangetroffen in kustgebieden. Wat duindoornstruiken bijzonder maakt, is hun vermogen om te overleven onder barre omstandigheden. Zo zijn ze bestand tegen een hoog zoutgehalte in de bodem en sterke wind. Duindoornbessen worden al eeuwenlang gebruikt in traditionele geneeskunde vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Ze zijn een ware schatkamer aan voedingsstoffen en bevatten extreem veel vitamines en mineralen. De vruchtjes zijn vooral rijk aan vitamine C, vitamine E, vitamine A en vitamine B12. Daarnaast bevatten ze ook mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium.
Producten van Membrasin
De duindoornbes heeft door de aanwezigheid van al deze belangrijke voedingsstoffen een hydraterende en ontstekingsremmende werking, en stimuleert de lichaamseigen slijmproductie. Precies wat je nodig hebt als je door de overgang drogere slijmvliezen hebt. Met de capsules van Membrasin houd je je huid en slijmvliezen van binnenuit gezond. Als je specifiek last hebt van droge slijmvliezen bij de vagina en plaatselijk iets wilt aanbrengen, kun je ook de Membrasin Vaginal Vitality Cream gebruiken. Deze bevat ook melkzuur voor een optimale pH-balans. De producten van Membrasin bevatten het meest wetenschappelijk onderzochte gestandaardiseerde duindoornbesolie-extract SBA24®, afkomstig uit de pulp en pitten van de duindoornbes. Het SBA24® extract zit bomvol gezonde voedingsstoffen zoals onverzadigde vetzuren omega 3, 6 en 9 en bètacarotenoïden (die zet het lichaam zelf om in vitamine A). Duindoornolie bevat bovendien een uitzonderlijke hoeveelheid omega 7, een vetzuur dat bijdraagt aan de hydratatie van je huid en slijmvliezen. De werking van het duindoornbesolie-extract is klinisch bewezen. Extra fijn: de olie die voor de Membrasin producten wordt gebruikt wordt in Finland met een speciale milieuvriendelijk extractiemethode uit de bessen geperst.
7 feitjes over de duindoornbes
- De oranje bessen worden ook wel de ‘olijven van het noorden’ genoemd, omdat ze veel oliën bevatten.
- In het Latijn heet de duindoornstruik Hippophae rhaminoides. Hoe de plant aan die naam komt, is een verhaal apart. Hippophea zou een samenvoeging van ‘hippos’, paard, zijn, en phao: ‘ik dood’. De oude Grieken zouden namelijk een aftreksel van de bessen hebben gebruikt om ongedierte bij hun paarden te doden. Een andere verklaring is dat phaeiton ‘glanzend’ betekent. Volgens kenners gaat de vacht van een paard glanzen als het paard duindoornbessen oppeuzelt.
- Volgens een Mongoolse legende consumeerden Dzjengis Khan en zijn leger voor elke zegevierende strijd verse duindoorbessen.
- Naar verluidt smeerden kosmonauten in Rusland hun huid in met duindoornolie om zich zo tegen straling te beschermen.
- Duindoorn is een belangrijke plant voor het behoud van de duinen, mede omdat de struik bodemerosie tegengaat.
- Bovendien brengt de duindoorn via wortelknolletjes stikstof in de bodem. Hierdoor kan duindoorn vervuilde bodems prepareren zodat ze weer geschikt zijn voor vegetatie.
- De struik vormt tenslotte een voedingsbron voor verschillende diersoorten, waaronder vlinders en vogels. Het kan alleen wel gebeuren dat de zure bessen gaan gisten in het lijfje van een vogel, waardoor ze dronken worden! Laten we hopen dat ze er in ieder geval geen kater aan overhouden.
Bron: vitaminesperpost.nl