Dit is waarom Cupping de nieuwste trend is in massageland

Body
karlijn visser

Karlijn Visser
09.02.2018

Cerise de Graaf van Art of Massage heeft een fijne massagesalon in Amsterdam waar ze sinds kort – naast haar beroemde Tui Na massages – ook Cupping behandelingen geeft. Onlangs ging ik bij haar langs om deze methode zelf te ervaren. Indrukwekkend was het, en een heel klein beetje pijnlijk. Maar dat is goed, want een ietsiepietsie pijn houdt je in het hier en nu. Ik vroeg Cerise van alles over Cupping en schreef het voor je op. 

Dit is waarom Cupping de nieuwste trend is in massageland

cupping, massage trendCerise: Het is wellicht wat cliché maar mijn interesse voor masseren is begonnen tijdens een vakantie in Thailand. Iedereen die daar is geweest, weet dat er op elke hoek van de straat wel een massagesalon te vinden is waar je voor een stuiver een heerlijke massage kunt ondergaan. Eenmaal terug in Nederland besloot ik een massage opleiding te gaan volgen, iets wat totaal niet in mijn straatje lag. Maar voor ik het wist was ik fulltime aan het masseren met een hele hoop positieve reacties van klanten tot gevolg. Het geeft zoveel voldoening als iemand met minder klachten de deur uit gaat. Ik kan nu met zekerheid zeggen: masseren is mijn passie geworden!

cupping, massage trend

Wat is Cupping precies en hoe vaak mag je het doen?

Cerise: Cupping is een zuigtechniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van cups die vacuüm worden gezogen op de huid. Zo op het eerste gezicht ziet het er een beetje gek, bijna bizar uit. Maar desondanks is de werking zeer krachtig en effectief. Omdat de huid vacuüm wordt gezogen in de cup, gaat de huid omhoog staan. De kracht van vacuüm is heel sterk waardoor het meteen zorgt voor het stimuleren van de doorbloeding en het stimuleren van Qi (energie). Verklevingen en diepe spierknopen worden als het ware naar de oppervlakte gezogen waardoor blokkades worden opgeheven. Ook de afvalstoffen in je lichaam komen zo vrij en worden direct afgevoerd. Omdat de kracht van cupping sterker is dan massage, heeft het een diepere werking en is het dus zeer effectief. Cupping is overigens niet gevaarlijk. Het is gewoon heel belangrijk dat de behandelaar goed weet wat hij of zij doet. Wanneer een klant bij mij voor de eerste keer een Cupping behandeling ondergaat, zal ik nooit meteen voluit cuppen. Het is belangrijk rustig op te bouwen en te kijken hoe het lichaam reageert. Je kunt een Cupping behandeling maximaal één keer in de week/ twee weken ondergaan. Zijn de rode vlekken nog niet weg? Wacht dan nog een weekje langer met het boeken van een volgende behandeling. Om op de lange termijn klachtvermindering te ervaren is het raadzaam om meerdere behandelingen te ondergaan. Ook dit is per persoon verschillend, maar denk aan ongeveer 4 tot 5 behandelingen.

Waarom heb je Cupping in je massagesalon geïntroduceerd?

Cerise: Sinds vorig jaar september kan er in mijn praktijk een Cupping behandeling geboekt worden. Ik ben gestart met het aanbieden van deze behandelmethode omdat het net als Tui Na massage onderdeel is van de TCM (Traditional Chinese Medicine). Als we het hebben over zowel de Oosterse als Westerse Geneeskunde, ben je nooit uitgeleerd. Het leek mij dan ook een goed idee mijn kennis uit breiden met deze behandelmethode.

cupping, massage trend

Welke soort klachten van mensen hebben baat bij Cupping?

Cerise: Cupping is zeer geschikt bij klachten als:

– Burn-out / stress
– Vermoeidheidsklachten
– Pijnlijke/ vastzittende spieren
– Schouder/ nekklachten
– Rugklachten
– Doorbloedingsstoornis
– Beginnende verkoudheid
– Overbelasting
– Reuma
– Astma
– Migraine
– Cellulites
– Vochtophopingen

Is Cupping gevaarlijk?

Als we in de geschiedenis van Cupping duiken, is het een methode die al eeuwenlang wordt toegepast door de Egyptenaren en Grieken. Daarna is de behandelmethode overgewaaid naar China. Cupping werd voornamelijk ingezet bij koorts, verschillende pijnklachten en ook bij slangenbeten. In die tijd gebruikten ze nog horens van dieren als Cup. Tegenwoordig zijn er verschillende vormen van Cupping:
– Wet Cuppen (Hijamah)
– Vuur Cuppen
– Koud Cuppen (zonder vuur)
– Dry Cuppen (zonder sneetjes)
– Moving Cuppen (masseren met de cups)
Afkomstig uit de Islamitische cultuur is “Hijamah Cupping” ook wel “Wet Cuppen” genoemd. De theorie achter deze vorm is dat er eerst een klein sneetje in de huid wordt gemaakt waardoor er “vuil, bloed/dode bloedcellen” uit het lichaam worden gehaald. Daarna worden de cups op de huid geplaatst. Merendeels wordt er vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde gebruik gemaakt van Vuur Cuppen. Bij deze vorm wordt er gewerkt met glazen cups die door middel van vuur verwarmd worden en zo vacuüm zuigen op de huid. Deze vorm van cuppen vergt veel techniek en expertise. In mijn praktijk maak ik gebruik van “Koud/Dry Cuppen en Moving Cuppen”. Dat betekent dat ik gebruik maak van Polyester cups die door middel van een pistooltje, lucht uit de cup zuigen en daardoor vast komen te zitten aan de huid. Er komt dus geen vuur of een sneetje aan te pas. Afhankelijk van de klachten, kan er ook gemasseerd (Moving Cuppen) worden met een cup. Dat houdt in dat er over de huid wordt geschoven terwijl de cup vacuüm zuigt.

Hoe verzorg je het behandelde gebied na het cuppen?

Cerise: Door de druk van het vacuüm trekken van de huid ontstaan er na de behandeling ronde vlekken die qua kleur kunnen variëren van rood tot donkerpaars. Net als blauwe plekken verdwijnen ze vanzelf, minimaal binnen een week. Langer kan het ook duren, dit is afhankelijk van hoe donker de plekken zijn geworden. Ook kunnen de gecupte plekken beurs aanvoelen. Houd de huid na de behandeling goed warm en drink veel water. Dit bevordert de afvoer van afvalstoffen.

cupping, massage trend

Hoe check je of een salon veilig werkt en bevoegd is om Cupping te geven?

Cerise: Omdat Cupping vrij diep op het lichaam werkt, zijn er ook situaties waarbij er niet behandeld mag worden. Een goede praktijk/salon zal dit altijd van tevoren checken (door bijv. het afnemen van een vragenlijst) bij de klant. Het is te allen tijden belangrijk dat er advies op maat wordt gegeven. Wat voor de één goed werkt, kan voor de ander zelfs gevaarlijk zijn. Verder dient de behandelaar gecertificeerd te zijn.

Is Cupping de nieuwe trend in massageland?

Cerise: Ik merk dat er nog behoorlijk wat vraagtekens bestaan over Cupping. Daarentegen is Cupping bij veel topsporters en celebrities al langer heel populair. Zelf laat ik me ook regelmatig cuppen omdat ik merk dat het mijn lijf goed doet. In mijn praktijk zie ik hoe Cupping bij klanten helpt om spierspanningen en andere fysieke klachten te verminderen. Ik denk dat de Cupping trend nog even de tijd nodig heeft om echt door te breken, maar ik geloof er zeker in dat deze behandelmethode meer fans gaat krijgen.

artofmassage.nl

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Dr. Hauschka Winactie
Laat hieronder je gegevens achter om kans te maken op één van de 350 producten!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link