Getest: wittere tanden met baking soda?

Body
wittere tanden

Van kanariegeel naar hagelwit? Dat krijg je alleen voor elkaar met facings. Voor wie tevreden is met iets wittere tanden, kan poetsen met zelfgemaakte tandpasta op basis van baking soda een optie zijn. Ik testte het 2 weken uit.

Wittere tanden met baking soda?

Of het een fase is weet ik nog niet maar de laatste tijd ben ik helemaal into DIY.  Twee weken terug ben ik de keuken in gedoken om mijn eigen tandpasta te fabriceren. Ik ben namelijk al een tijdje nieuwsgierig naar de werking van één van de hoofdingrediënten: baking soda. Je kunt baking soda werkelijk voor van alles en nog wat gebruiken (check vooral deze 20 tips!), maar wat mij vooral triggerde is dat je er super witte tanden van schijnt te krijgen…

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Witte tanden

chi pepermuntolieHet zelf maken van tandpasta is super simpel. Deze ingrediënten heb je nodig: 2 eetlepels kokosolie op kamertemperatuur, 1 eetlepel baking soda (zuiveringszout), 10-15 druppels etherische olie naar keuze en 1/2 theelepel (keltisch) zeezout. Zelf heb ik pepermuntolie van het merk CHI gebruikt. Bij het flesje zit een handig pipetje waarmee je goed kunt doseren. Meng de kokosolie met het zuiveringszout en voeg daarna de etherische olie toe. Als je alle ingrediënten goed hebt gemengd doe je het mengsel in een schoon glazen (weck)potje. Super simpel toch? Ik bewaar mijn homemade tandpasta ongekoeld in de badkamer. Na het poetsen spoel ik de spoelbak nog even na met warm water omdat kokosolie gaat stollen onder de 25 graden.

Mondgevoel

Ik poets mijn tanden nu 2 weken met mijn DIY tandpasta op basis van baking soda. Ik heb ook mijn vriend Sebastiaan zo ver proberen te krijgen, maar die weigert – na een mislukt experiment met een deodorant steen – systematisch. Waar ik zeker in het begin aan moest wennen is het ‘mondgevoel’. Het is gewoon een beetje weird om te poetsen met een olie-achtige substantie. Ook de smaak is iets minder fris dan gewone tandpasta en de zoute nasmaak is echt even wennen. Al met al vind ik het echter prima te doen.

En, werkt het?

Maar heb ik na twee weken ook witte tanden? Nou, ze zien er zeker een tikkeltje witter uit. Het is geen wereld van verschil, maar toch… Ook Sebastiaan denkt verschil te zien, máár: het was hem niet opgevallen als ik er niet om had gevraagd. Omdat ik – tegen beter weten in – stiekem toch hoopte op een rits fonkelwitte tanden is de lol er na twee weken toch een beetje af. Of ik er mee door ga? Hmm, ik ben er nog niet helemaal over uit. Ik zie wel resultaat, maar het is niet mindblowing. Daarnaast ben ik altijd heel zuinig op mijn tanden en diep in mijn hart misschien toch niet overtuigd van de werking van een 100% natuurlijk product. Aan de andere kant zit de aanwezigheid van fluoride in gewone tandpasta me niet helemaal lekker. Reden genoeg om navraag te doen bij biologische tandarts Maartje Damen-Brands.

Het fluoride vraagstuk

Maartje zegt het volgende over fluoride: ‘Over fluor is altijd zeer veel discussie tussen de reguliere en holistische tandheelkunde. Als holistisch tandarts zijn we niet per se tegen fluor. Wij denken in termen van balans en kijken naar het individu. Als je gezond bent, regelmatig eet (en niet de hele dag door) en een goede mondhygiëne hebt, heb je in principe geen fluor nodig. Als je echter ongezond eet, niet helemaal fit bent en last hebt van stress kan het zijn dat je speeksel niet sterk genoeg om het remineralisatieproces van je tanden voldoende te ondersteunen. Om die reden zit er in veel tandpasta fluoride. Fluoride is weliswaar toxisch als je er teveel van binnen krijgt, maar versterkt ook je tanden.”

Conclusie

Na twee weken testen heb ik besloten om voor de gulden middenweg te gaan. ‘s Ochtends poets ik met gewone tandpasta en ‘s avonds met mijn DIY tandpasta met bakingsoda. Hagelwit zijn mijn tanden er niet van geworden, maar met een tikkeltje witter ben ik ook blij. En iets minder fluoride binnenkrijgen kan vast ook geen kwaad.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.