Urine en je gezondheid: dit zegt de kleur en geur van je plas over je lijf

Body
kleur plas urine gezond
karlijn visser

Karlijn Visser
21.09.2018

Let jij weleens op de kleur en geur van je plas? Ik ben zelf enorm gefascineerd door alles wat het lichaam uitscheidt en verlaat, en welke informatie je kunt verkrijgen uit deze ‘afvalproducten’. Wat mij opviel is dat als ik veel radijs eet, mijn urine daarna direct sterk ruikt. Waarschijnlijk een zelfde soort geur die asperges ook veroorzaken na het eten ervan. En wat betekent extreem gele plas? Ik dook in het onderwerp en ging te raden bij orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe. 

Urine en je gezondheid: dit zegt de kleur en geur van je plas over je lijf

Het is een medische traditie die al eeuwen geleden werd uitgevoerd door Ayurvedische doktors; het ontrafelen van iemands gezondheid aan de hand van de kleur van zijn of haar urine. En, hou je vast, er kunnen maar liefst 20 verschillende kleuren plas worden gediagnostiseerd. Volgens Middeleeuwse medicijnkunde is fel geel de beste kleur plas die je kunt hebben als teken dat het wel goed zit met je algehele gezondheid. Naast dat je lichaam vocht verliest door zweten en ademhalen, is plas het voornaamste vocht dat het lichaam verlaat om in de gaten te houden.

Heldere urine

Is je plas helder? Dan is dit meestal een teken dat je goed gehydrateerd bent en je lijf de in water oplosbare vitamines en voedingsstoffen braaf opneemt. Dus drink je voldoende water gedurende de dag, grote kans dat dit bij jou het geval is. Moet je echter heel vaak plassen en is je plas altijd helder, dan kan het een aanwijzing op diabetes insipidus zijn; een vorm van diabetes waarbij je nieren niet in staat zijn om vocht vast te houden. Een persoon met deze zeldzame aandoening kan dagelijks wel 3 tot 20 liter urine via de nieren doorgeven. Mensen met diabetes insipidus hebben een normale bloedsuikerspiegel, maar hun nieren kunnen de vloeistoffen gewoonweg niet goed verwerken. Maak je je zorgen? Raadpleeg dan altijd een arts om te checken hoe het bij jou zit.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

Melkachtige plas of urine met vlokken

Vlokkerige of melkachtige urine kan door verschillende dingen komen. Het kan wijzen op urinezuurafscheiding, een urineweginfectie of het afvoeren van sommige vetten via de urine. Schrik dus niet gelijk wanneer je dit bij jezelf constateert. Het hebben van af en toe melkachtige of troebele urine is niet gek. Vooral ‘s ochtends wanneer je lichaam naar vocht snakt na de nacht komt het voor. Voedingsmiddelen en medicijnen kunnen echter ook de oorzaak zijn van vlokkerige plas.

Plas met een donkere kleur

Roze, rode of bruine urine werd vroeger geassocieerd met een bepaald persoonlijkheidstype met de naam “cholerisch” dat overigens niets met cholera te maken had. Het betekende dat de persoon in kwestie een doorzetter was en doelgericht. Tegenwoordig kunnen deze kleuren wijzen op bloed in de urine, genaamd hematurie. Volgens het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disorders heeft hematurie vele oorzaken, waaronder een vergrote prostaat of urineweginfectie. Maar ook zwaar trainen kan leiden tot interne bloedingen. Weet dat er soms helemaal geen bloed in de urine kan worden gezien en je speciale testen nodig hebt om dit te vinden. Neem in ieder geval contact op met je huisarts als je donkere urine aantreft.

Multivitamine supplementen en je urine

Multivitaminen kunnen je urine heldergeel of oranje maken. Met name veroorzaakt door de in water oplosbare vitaminen B12 en vitamine C. Ben je net begonnen met het slikken van een multi- of een B-vitaminesupplement? Dan is een verandering in je urine normaal. Orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe zegt hierover het volgende: “Ik krijg geregeld de vraag van cliënten hoe het kan dat hun urine bijna neon-geel van kleur is. Dit kan komen door de gele pigmenten van riboflavine, oftewel B2, wat zich vaak in een multivitamine of B-complex bevindt. Het teveel hieraan wordt uitgescheiden door de nieren en geeft de urine de specifieke kleur. Dit kan echter geen kwaad voor de gezondheid. Radijs bijvoorbeeld werkt vochtafdrijvend en kan daarom de urineproductie bevorderen. Sterk ruikende urine is vaak geen goed teken. Het kan betekenen dat je gedehydrateerd bent. Maar ook een urineweginfectie of een SOA kan ervoor zorgen dat de urine sterk ruikt of zelfs stinkt. Als het komt door voedingsmiddelen zoals asperges kan het uiteraard geen kwaad. De geslachtshormonen oestrogeen en progesteron hebben een milde invloed op de geur van je urine. Daarom kan je ovulatie ervoor zorgen dat je urine een onaangename geur krijgt, die soortgelijk is aan de geur van ammoniak”. Kijk voor meer informatie op karlijnhoebe.nl.

Check je urine regelmatig

Zoals je net gelezen hebt zijn er verschillende factoren (supplementen, vocht, infectie, medicijnen alcohol, etc.) die de kleur en geur van je urine beïnvloeden. Kijk daarom regelmatig voor het ‘droog deppen’ achterom met een schuin oog de wc pot in, voordat je jouw eigen heilige vocht doortrekt. Nog een tip: moet je vaker plassen dan je gewend bent of voelt je blaas niet helemaal leeg na een wc-bezoek? Probeer dan een blaasversterkend kruid. Er is aangetoond dat de balderen van het IJslandse kruid Angelica archangelica helpt de blaasspieren en blaascapaciteit te versterken.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link