videocam Ben jij één van de miljoen Nederlanders die last heeft van hooikoorts?

Urine: dit zegt de kleur en geur van dit ‘afvalproduct’ over jouw gezondheid

Body
urine gezondheid
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
01.04.2023

Het is een medische traditie die al eeuwenlang wordt uitgevoerd door Ayurvedische artsen; het ontrafelen van iemands gezondheid aan de hand van zijn of haar urine. De ‘afvalproducten’ van je lichaam bevatten namelijk een schat aan informatie. Zo zeggen de geur en kleur van jouw urine veel over hoe het met je lijf gaat. Orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe geeft opheldering.

Urine en je gezondheid: dit zeggen de kleuren en geuren over je lijf

Het is een medische traditie die al eeuwen geleden werd uitgevoerd door Ayurvedische dokters: het ontrafelen van iemands gezondheid aan de hand van de kleur van zijn of haar urine. En, hou je vast, er kunnen maar liefst 20 verschillende kleuren plas worden gediagnostiseerd. Volgens Middeleeuwse medicijnkunde is felgeel de beste kleur plas die je kunt hebben als teken dat het wel goed zit met je algehele gezondheid. Naast dat je lichaam vocht verliest door zweten en ademhalen, is urine het voornaamste vocht dat het lichaam verlaat. Het is daarom verstandig om dit ‘afvalproduct’ van je lichaam goed in de gaten te houden. Maar laten we voordat we in de kleuren en geuren duiken eerst eens kijken hoe urine wordt geproduceerd.

Het urinewegstelsel

Je lichaam beschikt over allerlei ingenieuze stelsels. Het urinewegstelsel is er één van. Dit stelsel begint bij je nieren, twee organen zo groot als een citroen die in je onderrug liggen. Ze zijn via de urineleiders verbonden met je blaas. Urine wordt in je nieren aangemaakt en vervolgens via de urineleiders naar je blaas vervoerd. Je blaas slaat de urine op totdat deze door de urinebuis uit je lichaam wordt afgevoerd, gemiddeld zo’n 1500 ml per dag. De stroom van je blaas naar de urinebuis wordt geregeld door sluitspieren. Zij openen en sluiten de uitgang van de blaas. De sluitspieren worden ondersteund door de bekkenbodem, die de organen in de onderbuik op hun plaats houdt als een soort draagband. Als de blaas en alle ondersteunende organen en processen goed samenwerken, voel je de drang om naar het toilet te gaan zodra je blaas ongeveer halfvol is.

Heldere urine en je gezondheid

Nu je weet hoe het urinewegstelsel werkt, kunnen we inzoomen op de kleur en geur van urine. Is je plas helder? Dan is dit meestal een teken dat je goed gehydrateerd bent en je lijf de in water oplosbare vitamines en voedingsstoffen netjes opneemt. Moet je echter heel vaak plassen en is je plas altijd helder, dan kan dit duiden op diabetes insipidus. Dit is een vorm van diabetes waarbij je nieren niet in staat zijn om vocht vast te houden. Een persoon met deze zeldzame aandoening kan dagelijks wel 3 tot 20 liter urine via de nieren doorgeven. Mensen met diabetes insipidus hebben een normale bloedsuikerspiegel, maar hun nieren kunnen de vloeistoffen gewoonweg niet goed verwerken. Maak je je zorgen? Raadpleeg dan altijd een arts om te checken hoe het bij jou zit.

Melkachtige plas of urine met vlokken en je gezondheid

Vlokkerige of melkachtige urine kan door verschillende dingen komen. Het kan wijzen op urinezuurafscheiding, een urineweginfectie of het afvoeren van sommige vetten via de urine. Schrik dus niet gelijk wanneer je dit bij jezelf constateert. Het hebben van af en toe melkachtige of troebele urine is niet gek. Vooral ’s ochtends wanneer je lichaam naar vocht snakt na de nacht komt het voor. Voedingsmiddelen en medicijnen kunnen echter ook de oorzaak zijn van vlokkerige plas.

Urine met een donkere kleur en je gezondheid

Roze, rode of bruine urine werd vroeger geassocieerd met een bepaald persoonlijkheidstype met de naam ‘cholerisch’, dat overigens niets met cholera te maken had. Het betekende dat de persoon in kwestie een doorzetter was en doelgericht. Tegenwoordig weet men dat deze kleuren kunnen wijzen op bloed in de urine, ofwel hematurie (bloedplassen). Volgens het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disorders heeft hematurie vele oorzaken, waaronder een vergrote prostaat of urineweginfectie. Maar ook zwaar trainen kan leiden tot interne bloedingen. Neem in ieder geval contact op met je huisarts als je donkere urine aantreft. Overigens is het goed te weten dat rode urine niet noodzakelijk betekent dat er bloed in je urine zit. Het eten van rode bietjes, bessen, rabarber of kleurstoffen en sommige medicijnen kunnen een roze verkleuring van de urine veroorzaken.

Multivitamine supplementen en je urine

Multivitaminen kunnen je urine heldergeel of oranje maken. Met name veroorzaakt door de in water oplosbare vitaminen B12 en vitamine C. Ben je net begonnen met het slikken van een multi- of een B-vitaminesupplement? Dan is een verandering in je urine normaal. Orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe zegt hierover het volgende: “Ik krijg geregeld de vraag van cliënten hoe het kan dat hun urine bijna neon-geel van kleur is. Dit kan komen door de gele pigmenten van riboflavine, oftewel B2, wat zich vaak in een multivitamine of B-complex bevindt. Het teveel hieraan wordt uitgescheiden door de nieren en geeft de urine de specifieke kleur. Dit kan echter geen kwaad voor de gezondheid.

Sterk ruikende urine

Sterk ruikende urine is vaak geen goed teken. Het kan betekenen dat je gedehydrateerd bent. Maar ook een urineweginfectie of een SOA kan ervoor zorgen dat de urine sterk ruikt of zelfs stinkt. Als het komt door voedingsmiddelen zoals asperges of radijsjes kan het uiteraard geen kwaad. De geslachtshormonen oestrogeen en progesteron hebben een milde invloed op de geur van je urine. Daarom kan je ovulatie ervoor zorgen dat je urine een onaangename geur krijgt, die soortgelijk is aan de geur van ammoniak”.

Check je urine regelmatig

Zoals je net gelezen hebt zijn er verschillende factoren (supplementen, vocht, infectie, medicijnen alcohol, etc.) die de kleur en geur van je urine beïnvloeden. Kijk daarom regelmatig voor het ‘droog deppen’ achterom met een schuin oog de wc pot in, voordat je jouw eigen heilige vocht doortrekt. Nog een tip: moet je vaker plassen dan je gewend bent of voelt je blaas niet helemaal leeg na een wc-bezoek? Probeer dan een blaasversterkend kruid. Er is aangetoond dat de bladeren van het IJslandse kruid Angelica archangelica helpt de blaasspieren en blaascapaciteit te versterken.

Je vochthuishouding ondersteunen

Je lichaam bestaat voor circa 70 procent uit water. Een goede vochthuishouding is dan ook belangrijk voor het behoud van een goed functionerend lijf. Wil je jouw vochthuishouding op een natuurlijke manier ondersteunen? A.Vogel Solidago tabletten bevatten een combinatie van de extracten van Solidago virgaurea (guldenroede) en Betula pendula (berkenblad). Deze ondersteunen de werking van je nieren en je blaas. Hierdoor kan het vocht goed door je lichaam blijven stromen.

Feitjes over je blaas

Wist je dat:

  • De nieren ongeveer 30 ml urine per uur produceren?
  • De meeste mensen de drang om te plassen voelen als er een hoeveelheid van ongeveer een kopje (200 ml) urine in de blaas aanwezig is?
  • Een normale blaas ongeveer 300-400 ml urine kan bevatten?
  • De gemiddelde persoon 1500 ml urine per dag produceert?
  • Hoe meer iemand drinkt, hoe meer urine er wordt aangemaakt?
  • De meeste mensen overdag 4-8 keer plassen?
  • Naarmate je ouder wordt, men ‘s nachts meer gaat plassen?
  • Het belangrijk is de blaas volledig te legen omdat een kleine hoeveelheid resturine in de blaas een urineweginfectie kan veroorzaken?
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.