Holistisch huisarts signaleert nieuwe burn-out golf: spiritualiteit als antidepressiva?

Heart + Soul
juriaan galavazi, anti-depressiva, spiritualiteit, vlucht

Juriaan Galavazi is holistisch huisarts en coach. Naar zijn mening is het geen toeval dat sommige mensen ziek worden of een burn-out krijgen. Lichaam en geest zijn niet van elkaar te scheiden. We kunnen het apart beschrijven, maar het functioneert als één geheel. In dit artikel legt hij uit waarom het zo belangrijk is jezelf te leren dragen bij ongemakkelijke gevoelens. Om je onverdeelde aandacht te geven aan twijfel, onzekerheid, pijn en verdriet. Zónder meteen in actie te komen met behulp van yoga, meditatie of mindfulness oefeningen…  

Nieuwe burn-out golf: spiritualiteit als antidepressiva?

Juriaan: ‘Ze haalt nog één keer diep adem en stapt dan het kantoor binnen. Ze heeft jaren lang met plezier bij dit bedrijf gewerkt. Iedere ochtend keek ze de dag stralend tegemoet. Maar nu… Soms wordt ze zwetend wakker en bij het openen van haar ogen kijkt ze tegen een enorme berg aan. Haar ademhaling voelt alsof ze al halverwege is, maar de realiteit is dat ze de eerste stap nog moet zetten. Bij de eerste vragen van collega’s wordt de denkbeeldige band om haar keel verder aangetrokken. Ze wil heel hard schreeuwen. Ga weg! Laat me met rust! Maar er komt geen geluid uit. Iets in haar zegt; “Kom op, rustig blijven. Je kan dit. Let op je ademhaling. Dit gevoel zal weer verdwijnen. Hou vol, het komt goed”. En inderdaad, het gevoel verdwijnt. Maar zal in de daarop volgende maanden steeds vaker terugkeren. Totdat haar uiteindelijk alle adem ontnomen is en het vuur in haar voor langere tijd gedoofd wordt. Ze heeft last van een burn-out.

Alles is teveel

Even niets. Steeds meer mensen komen op mijn spreekuur met de mededeling dat het teveel is. Dat het niet meer gaat. Vrijwel allemaal verlangen ze naar rust. Steeds meer mensen ook, die al heel veel gedaan hebben op het gebied van laten we het “bewustwording” noemen. Die al kortere of langere tijd yoga doen. Diverse cursussen en workshops hebben gevolgd in het kader van zelfontwikkeling. Een mindfulness training hebben gedaan of regelmatig mediteren.

Nieuwe burn-out golf

Er lijkt een nieuwe burn-out golf te ontstaan. Voortkomend uit de stroming van bewustwording en “positive mindset”. Opgezweept door de gedachte: als je de “mind” maar goed genoeg weet te sturen, ga je je vanzelf ook goed voelen. Wees dankbaar, benoem en visualiseer je verlangen, mediteer en doe dat iedere dag. Dan zal je succes boeken. Met andere woorden; op die momenten dat je je niet goed voelt, dan is dat eigenlijk je eigen schuld. Wanneer je nog niet succesvol bent, dan heb je dat aan jezelf te danken. Dan heb je nog niet goed genoeg je best gedaan. Dus ga je nog meer mediteren, nog meer boeken lezen… En ja, dat werkt. Meditatie, ademhalingsoefeningen en mindfulness zijn allemaal zeer nuttige instrumenten om met stress om te leren gaan. Om met gevoelens van angst en onzekerheid in contact te komen. Tenzij dit door iemand (on)bewust gebruikt wordt om deze gevoelens te pareren: de batterij wordt opgeladen en je bent klaar om je pad weer te vervolgen.

Nieuwe anti-depressiva pil

En daarmee kunnen deze vormen van bewustwording dé nieuwe anti-depressiva pillen worden. In de veronderstelling dat je goed bezig bent, nemen we hier naar mijn idee een verkeerde afslag. Zo wordt ‘bewustzijn’ gebruikt als manier om de stress aan te kunnen. Terwijl je lijf eigenlijk vraagt om hier andere keuzes te maken. Dat er daadwerkelijk iets in je leven mag veranderen. Waarom maken we hier dan geen andere keuzes? Een mogelijke verklaring is dat we niet geleerd hebben om met het verlies van een keuze om te gaan. Dat we niet hebben geleerd om onszelf te leren dragen in ongemakkelijke gevoelens. Gevoelens als verdriet, angst, boosheid, twijfels en onzekerheid. En dat ons hoofd daar zo snel mogelijk vandaan wil. We kiezen daarom vaak uit angst om te verliezen. Verlies van je werk, de plek waar je woont, de auto die je rijdt, de maatschappelijke status die je hebt verworven, je partner, vrienden…

Maak keuzes vanuit wat je écht wil

Vaak resulteert het weg bewegen van pijn in steeds meer gaan doen. In plaats van dat we ons afvragen wat we werkelijk willen en gaan kiezen vanuit een verlangen. Wanneer je daadwerkelijk keuzes gaat maken vanuit wat je écht wilt, dan kan dat een spannend en ingewikkeld proces zijn. Een proces wat het hoofd het liefst wil vermijden omdat het vaak bedreigend en pijnlijk is. Dus houdt het hoofd ons rustig met allerlei bewustwordingsactiviteiten, zodat we ons zogenaamd goed kunnen voelen en de pijn kunnen omzeilen. Niet beseffende dat het ons op een plek houdt die eigenlijk niet goed voor ons is.

Ongemakkelijke gevoelens

Hoe zou het zijn wanneer je jezelf leert begeleiden in deze ongemakkelijke gevoelens? Dat ook angst, verdriet en onzekerheid helemaal welkom zijn. Dat je ook dan nog steeds een diep vertrouwen voelt. Je leert om jezelf daar support te geven zonder per se afhankelijk te zijn van de wereld om je heen. Anderen mogen je steun geven, maar ze hóeven het niet te doen. Wanneer je een groot verlangen hebt, hóeft het niet gerealiseerd te worden. Je hoeft niet per se iets te dóen. Óók dan voel je nog steeds vaste grond onder je voeten en het plafond komt niet naar beneden… Zou je dan eerder keuzes vanuit je verlangen gaan maken of later?

Het gezondste sap van Nederland

Bestellen

Geef onzekerheid, pijn en verdriet ruimte

Naar mijn idee is het misschien wel waardevoller om niet alleen aandacht te besteden aan positief denken en manieren om je goed te voelen. Maar juist ook aandacht te leren geven aan de gevoelens van twijfels, onzekerheid, pijn en verdriet. Zonder in de dóe-modus te gaan. Zij zijn uiteindelijk dé toegangspoort tot rust, vrijheid en geluk. Je lijf roept om een verandering. De vraag is of je bereid bent om stil te staan en écht te luisteren’.

Boekentip: ‘Van klacht naar Kans’

van klacht naar kansNa een reeks super veel gelezen artikelen op Holistik kon een boek natuurlijk niet uitblijven. In december 2019 komt Van klacht naar kans uit. In dit boek legt Juriaan uit waarom je voor een betere behandeling van klachten een andere visie nodig hebt. Een visie waarbij je oude denkpatronen loslaat, je lijf leert voelen, contact maakt met je innerlijke drijfveren, en waarbij je ongemak en pijn leert dragen. Juriaan leert je hoe je dat doet, wat daarbij komt kijken en waarom dit je leven verandert. Een aanrader!

Meer lezen van Juriaan Galavazi

Omarm je weerstand en vind wat je al die tijd zocht
Dit is waarom vriendelijkheid je leeg kan trekken
ADHD: dit is waarom de beste bedoelingen van ouders vaak averechts werken
Zo creëer je jouw fundament van zelfvertrouwen en eigenwaarde
Waarom pijn niet tegen, maar vóór jou is
Zo stap je uit de wachtkamer van je eigen leven terug aan het roer
Holistisch huisarts geeft visie op oorsuizen en tinnitus: ben je bereid om écht te luisteren? 
Jouw leegte is van jou, invulling vind je bij jezelf

Wil je hier meer over leren? Kom dan naar de training Breek je Brein in één dag XL op zaterdag 12 oktober in Baarn. Kijk hier voor meer informatie en aanmelding. 

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link