Wist je dat veel vrouwen tijdens de overgang last hebben van pijn in hun onderbuik? De pijn kan komen van de blaas, baarmoeder en eierstokken, of van de darmen. Die organen worden namelijk allemaal beïnvloed door de hormonale veranderingen tijdens de overgang. Hieronder lees je hoe dat zit.
Buikpijn overgang menstruatie
Tijdens de overgang verandert je menstruatiecyclus. Je kunt allerlei verschillende dingen opmerken: je wordt onregelmatiger ongesteld, bloedt meer of juist minder, hebt mogelijk meer bloedstolsels, en je kunt ook last krijgen van hevige(re) menstruatiekrampen. De menstruatie is dus een veelvoorkomende oorzaak van onderbuikpijn tijdens de overgang. Maar ook als je (bijna) niet meer ongesteld wordt kun je door de hormonale schommelingen nog menstruatie-achtige buikpijn ervaren.
Endometriose
Endometriose kan ook een rol spelen. Endometriose is een aandoening waarbij het weefsel dat de baarmoeder bekleedt buiten de baarmoeder groeit, wat pijn en ontsteking kan veroorzaken. Hoewel endometriose vaak geassocieerd wordt met de vruchtbare jaren, kunnen de symptomen aanhouden of zelfs verergeren tijdens de overgang. Onderbuikpijn kan ook veroorzaakt worden door een vleesboompje. Vleesbomen of myomen zijn goedaardige gezwellen in de baarmoeder die pijn en druk in de onderbuik kunnen veroorzaken. Hoewel myomen vaak tijdens de vruchtbare jaren voorkomen, kunnen ze ook tijdens de overgang problemen blijven veroorzaken.
Pijn onderbuik eierstokken overgang
Als zich cysten op de eierstokken vormen, geeft dat pijn in de onderbuik. Deze cysten kunnen variëren in omvang en ernst, en hoewel ze vaak onschadelijk zijn, vragen ze soms wel om medische aandacht.
Overgang buikpijn geen menstruatie
Tijdens de overgang is je blaas gevoeliger voor infecties, omdat de stofjes die je vagina en blaas beschermen tegen bacteriën afnemen. Het zou dus kunnen dat je buikpijn wordt veroorzaakt door een urineweginfectie. De oorzaak kan ook in je darmen zitten; de werking van je darmen wordt namelijk onder andere beïnvloed door je hormonen. Wanneer het gehalte van progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam tijdens de overgang, wordt er minder gal geproduceerd en werken je darmen – en stofwisseling in het algemeen – wat trager. Hierdoor kun je je opgeblazen gaan voelen en last krijgen van winderigheid, buikpijn en misselijkheid. Ook kun je obstipatie of juist diarree krijgen. Je kunt je darmen een handje helpen door ervoor te zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Probeer deze vooral uit groente en fruit te halen in plaats van voornamelijk uit granen. Vermijd verder moeilijk te verteren voedingsstoffen, door bijvoorbeeld minder vlees te eten en suikers zoveel mogelijk te vermijden. En zorg dat je extra goed kauwt; dat komt je vertering ten goede.
Vocht vasthouden
Verder merken sommige vrouwen dat ze tijdens de overgang meer vocht gaan vasthouden dan voorheen. Dat kan ook een opgezet gevoel of buikpijn geven. Koffie en alcohol staan erom bekend dat ze ervoor zorgen dat je meer vocht vast houdt. Kies daarom liever voor water en kruidenthee, bijvoorbeeld met brandnetel of venkel.
Wat te doen bij buikpijn tijdens de overgang
Raadpleeg altijd een arts als je last hebt van aanhoudende buikpijn. Samen kunnen jullie de oorzaak achterhalen en een passende behandeling vinden. Hierboven las je al een aantal tips die je zelf kunt proberen. Een gezonde leefstijl met voldoende beweging en slaap, gezonde voeding en weinig stress is cruciaal. In overleg met je huisarts kun je bepaalde pijnstillers of supplementen nemen. Sommige vrouwen vinden verlichting door therapieën zoals acupunctuur of hormoontherapie. Overleg ook hierover altijd met een specialist.
Upcoming webinar
Chinese Orgaanklok
Volg het ritme van je organen en verbeter je gezondheid
Datum: zondag 16 februari 2025Tijd: 19.00 tot 20.30
Investering: € 19,95
JA, IK BEN ERBIJ!