Deepak Chopra : 3 geruststellende lessen voor als je even geen vaste grond onder je voeten voelt

Heart + Soul
deepak chopra

Nathalie Meertens
24.10.2020

Deepak Chopra is holistisch arts en auteur van meer dan 80 boeken. Maar liefst 21 van zijn boeken schopten het tot New York Times bestseller. Dat Chopra’s boeken door zoveel mensen worden gelezen is niet zo gek. Ze staan vol met waardevolle inzichten over een gezond en vervullend leven. Heb je, zelfs nu, – net als wij – geen tijd om 80 boeken te lezen? Geen zorgen, wij hebben 3 van Deepak Chopra’s belangrijkste levenslessen voor je op een rijtje gezet. Hopelijk stellen ze jou gerust op momenten dat je even geen vaste grond onder je voeten voelt.

Deepak Chopra: 3 geruststellende lessen voor als je even geen vaste grond onder je voeten voelt

1) Vind je innerlijke rust

In deze onzekere tijd is het volgens Deepak Chopra extra belangrijk om niet vast te houden aan stress. Het is onvermijdelijk dat je in deze tijden (meer) momenten van spanning ervaart. Maar zorg dat de onrust zich niet kan vastbijten in je lichaam en geest. Stress verhoogt namelijk het risico op een hormonale disbalans, het tast je immuunsysteem aan en ‘verblindt’ je bewustzijn. En dat terwijl het nu extra belangrijk is dat je weerstand goed werkt en je helder van geest bent om alle uitdagingen te overzien.

Innerlijke vrede

Deepak Chopra benadrukt: jijzelf hebt de kracht om innerlijke vrede te creëren. Daarvoor kun je maar beter niet afhankelijk van de buitenwereld zijn, vooral niet in roerige tijden. Meditatie is een van de meest effectieve tools waarmee je jezelf een blijvend gevoel van innerlijke rust en veiligheid kunt schenken. Begin (en eindig) je dag met een meditatie, en je zult zien dat je onrust gedurende de dag veel beter kunt filteren. Daar doe je niet alleen je geest, maar ook je lichaam een plezier mee. Is mediteren iets dat niet bij je past? Een solitaire wandeling op de vroege ochtend doet ook wonderen.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

2) Stuur een nieuwe boodschap naar je cellen

Een andere manier om de spanning je lichaam uit te laten vloeien, is via bewuste ademhaling. Wanneer je stress ervaart, krijgt elke cel in je lichaam dat bericht door. En die berichten worden vaak langer verstuurd dan je denkt: als jij mentaal al bent gekalmeerd, kan het goed zijn dat je lichaam nog in fight or flight modus staat. Om écht in een ontspannen staat te komen, is het zaak om te zorgen dat je cellen een nieuwe boodschap doorkrijgen. Deepak Chopra raadt hiervoor een super simpele (maar uiterst effectieve!) ademtechniek aan die de nervus vagus, of zwevende zenuw, stimuleert. Deze zenuw loopt vanuit je brein naar je hart, longen en buikholte, waar hij zich in je organen vertakt. De oefening gaat als volgt: Je ademt in voor vier seconden, houdt je adem even vast, en ademt uit voor vier seconden. Zo vertel je de nervus vagus dat je kalm bent, en zorgt die op zijn beurt voor een verbeterd evenwicht tussen je lichaam en geest. Dit is ook een goede oefening om voor het slapen te doen. Volgens Deepak Chopra is voldoende, kwalitatief goede slaap namelijk een andere cruciale factor in stressvermindering.

3) Onthoud dat alle grote veranderingen beginnen met chaos

De belangrijkste veranderingen in je leven hebben vaak een ingrijpende trigger nodig zoals ontslag, een verbroken relatie of de coronacrisis. Hoewel ze de nodige chaos en verdriet met zich meebrengen, zijn dit waardevolle momenten waarop je jouw blik opnieuw scherp kunt stellen. Hoe weet je dan welke kant je op moet? Chopra is ervan overtuigd dat je alle antwoorden al in je draagt. Je kunt ze echter pas horen als je ruimte maakt voor stilte, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of meditatie. Actieve zelfreflectie is ook essentieel. Houd bijvoorbeeld een dagboekje bij met al je ideeën, vragen en gedachten. Op papier vallen dingen wonderlijk genoeg vaak als puzzelstukjes in elkaar. Heb je eenmaal een waarheid helder gekregen voor jezelf? Durf er dan naar te luisteren en volg je innerlijke kompas.

De chaos omarmen

Zorg er wel voor dat je de chaos niet te snel uit de weg wilt ruimen. Het is goed om vooruit te kijken, maar volgens Chopra is wanorde soms ook heel nuttig. Soms moeten de dingen simpelweg ‘uitrazen’ om vervolgens een nieuwe vorm te krijgen. Hetzelfde geldt voor chaos en verandering op grotere schaal. Het is heel verleidelijk om in de huidige situatie te gaan zitten piekeren over de toekomst, rampscenario’s uit te denken en oplossingen te willen verzamelen. Vooral als je een beroep hebt waarin precies dat van je wordt verwacht. En natuurlijk kunnen we niet met z’n allen achterover leunen; de situatie lost zich niet vanzelf op. Maar het kan wel heel rustgevend zijn om erop te vertrouwen dat de dingen op een bepaald niveau ook hun eigen magische logica volgen. Dat de chaos voor iets of iemand nodig is, en dat er straks een nieuw plaatje tevoorschijn komt dat ons laat zien waarom.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.