Déze 7 positieve effecten heeft een outdoor avontuur op je persoonlijke groei

Heart + Soul
outdoor gezondheid
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
15.05.2021

Veer je meteen op bij het woord avontuur, of voel je je lichaam een beetje ineen krimpen? Juist als je er niet aan moet denken om op een outdoor avontuur te gaan, is het mogelijk precies het medicijn dat je nodig hebt. Geen zorgen, je hoeft niet meteen in de bergen te gaan hiken. Een nieuwe fietsroute uitstippelen of een onbekend natuurgebied vlakbij huis bezoeken kan net zo goed avontuurlijk zijn. De kunst is om het onbekende op te zoeken en jezelf precies genoeg uit te dagen, zegt journalist Brigitte Ars, oprichter van Alice goes Wild. Wat het vinden van die avontuurlijke sweet spot voor positieve impact heeft op je welzijn en persoonlijke groei vertelt ze hieronder.

Déze 7 positieve effecten heeft een outdoor avontuur op je persoonlijke groei

Brigitte: ‘Volgens een grootschalig onderzoek van de Britse organisatie Women in Adventure helpt buiten zijn en deelnemen aan avontuurlijke activiteiten om je gelukkig, vrij, gefocust, ontspannen en kalm te voelen. Women in Adventure voerde 3.000 enquêtes onder Britse vrouwen uit om te begrijpen hoe verschillende avontuurlijke activiteiten het welzijn en de geestelijke gezondheid van vrouwen beïnvloeden. Maar liefst 99,7% van de mensen die ondervraagd zijn, zegt dat ze het er ‘sterk mee eens’ zijn dat hun mentale welzijn vooruitgaat door avontuur. Ik zet hieronder graag 7 van de positieve effecten van avontuur voor je op een rijtje.

1. Verbinden met je innerlijke kind

Zelfs na een microavontuur keer je al anders terug. Je gebruikt je zintuigen veel meer en staat open om nieuwe dingen te ontdekken. Bovendien geeft het een positief en gelukkig gevoel als je een uitdaging bent aangegaan en jezelf hebt overwonnen. En behalve dat is een avontuur gewoon leuk, omdat het verrassend en speels is. Je maakt verbinding met het kind in jezelf.

Holistik Zomerbox

2. Veerkracht en zelfvertrouwen

Avonturen vragen om mentale volharding, en daardoor krijg je meer veerkracht. Je leert omgaan met nieuwe en lastige situaties. Je ontwikkelt moed en leert langzaam je angsten overwinnen, stap voor stap, waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt. Door jezelf fysiek uit te dagen, laad je je mentaal op. Bovendien leren avontuurlijke activiteiten ons omgaan met de veranderingen van deze tijd, vertelde hoogleraar neuropsychologie Margriet Sitskoorn me tijdens een interview van de Avontuurlijk Leven podcast.

3. Verbeterde conditie

Avontuur in de natuur maakt je mindful. Juist als iets uitdagend en nieuw is, dwingt dit je om vooral met je omgeving bezig te zijn. Bovendien bouw je een goede conditie op – of dat nu wandelend, fietsend of zwemmen is. Ook is een outdoor avontuur een goed medicijn tegen stress en ‘zitverslaving‘.

4. Versterkte relaties

Een avontuurlijke ervaring in de natuur versterkt de relaties met andere mensen met wie je op pad bent. Je herkent misschien wel dat de band met anderen juist werd versterkt als je je samen in een lastige situatie zat, bijvoorbeeld als er ineens een zware storm uitbreekt terwijl je ver van een schuilplaats zit. Uit onderzoek blijkt dat avontuurlijke activiteiten ook daarbuiten, als je eenmaal weer thuis bent, een ​​positief na-effect hebben op relaties, vriendschappen, werkprestaties, balans in je leven en op gezinswaarden. Eigenlijk op alles wat wij belangrijk vinden in het leven.

5. Vrijheid en authenticiteit

Avontuur versterkt je eigen identiteit, je weet vaak beter wie je bent als je terugkomt. Het is makkelijker om jezelf te ontdekken in een situatie die nieuw en anders is. Als je alleen leeft in routine, kun je blinde vlekken ontwikkelen voor wie je eigenlijk bent.  

6. Heling

Onlangs hoorde ik het verhaal van de 21-jarige Britse Amina, die een traumatische jeugd had waarbij haar moeder jong was gestorven. Amina voelde zich altijd boos en raakte zelfs aan de drugs. Uiteindelijk kreeg ze via een organisatie voor jeugdwerk de kans om een expeditie van drie weken door de Amazone in Peru te maken. Dit heeft haar gered, vertelt ze. Hoewel – of juist omdat – het een zware reis was, ontwikkelde ze ‘mentale volharding’, veerkracht en zelfvertrouwen, en ontdekte ze dat ze een echte leider is.  Nu is ze zelf mentor voor jongeren en neemt ze hen mee op avontuur. Eenzelfde verhaal komt van wat oudere Kelvin die mishandeld werd. Hij vroeg zich af hoe hij ooit weer een normaal leven kon leiden en stond in de ‘overlevingsstand’. Hij vond zichzelf uiteindelijk door via een uitdagende bergtocht terug te lopen uit het donker met behulp van avontuur, om dingen te overleven’.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

7. Positieve levensveranderingen

Je wordt creatiever, en een avontuur stelt je in staat om iets nieuws in jezelf te ontdekken, een andere richting in te slaan of een nieuwe fase in te luiden. Niet voor niets dus dat jongeren het avontuur opzoeken, maar voor volwassenen werkt het net zo. Avontuur gaat uiteindelijk om wat we leren en terugbrengen naar ons dagelijks leven.’

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Over Brigitte Ars

Brigitte Ars is oprichter van Alice goes Wild, een platform dat inspireert een avontuurlijker leven te leiden. Op de site vind je veel ideeën voor microavonturen. Ook is Brigitte host van de Avontuurlijk Leven Podcast, die ze samen met Columbus Travel uitbrengt. Ze is in opleiding tot Shinrin Yoku gids en werkt aan een boek over avontuurlijk leven voor Uitgeverij Querido.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.