videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Relatietherapie: wanneer is het een goede keuze en welke soorten zijn er?

Heart + Soul
relatietherapie

Holistik
20.07.2023

Loop je steeds tegen dezelfde problemen aan met je partner en twijfelen jullie of jullie samen verder willen? Is de liefde en intimiteit tussen jullie ver te zoeken? Of hebben jullie een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt en komen jullie er samen niet uit? Dan kan relatietherapie helpend zijn. In dit artikel lees je hoe relatietherapie werkt en vertellen we je over een aantal verschillende soorten relatietherapie. 

Wat is relatietherapie en hoe werkt het?

Bij relatietherapie ga je samen met je partner naar een therapeut of coach die gespecialiseerd is in het helpen van partners. Elke therapeut of coach werkt net weer anders, dus de precieze methode hangt af van de professional die je uitkiest. De therapeut kan jullie helpen vastgeroeste patronen te doorbreken, een fris perspectief bieden en jullie helpen weer dichterbij elkaar te komen. Besluiten jullie om uit elkaar te gaan? Dan kan een therapeut advies geven over hoe je dit op een respectvolle manier kunt doen. Relatietherapie kan je dan het gevoel geven dat je samen echt gedaan hebt wat je kon.

Wat zijn goede redenen om in relatietherapie te gaan?

Er zijn geen regels over waar je wel en niet voor in relatietherapie kunt. Bij ingrijpende gebeurtenissen of aanhoudende problemen kan relatietherapie uitkomst bieden als je er samen met je partner niet uitkomt. Maar ook voor kleinere issues kan het heel fijn zijn om een nieuwe perspectief te horen. Bij veel coaches en therapeuten is het ook mogelijk om een paar losse sessies te boeken en niet meteen een heel traject aan te gaan.

Vreemdgaan/overspel

Een veelvoorkomend probleem waar stellen mee bij een relatietherapeut terechtkomen is ontrouw. Misschien twijfel je of je überhaupt samen wil blijven met je partner na deze gebeurtenis. Of je weet dat je het wel wilt proberen, maar het overspel heeft een complexe nasleep veroorzaakt waarin jij en je partner elkaar helemaal opnieuw moeten vinden. Soms zijn er al relatieproblemen vóórdat het overspel plaatsvindt, waar de therapeut of coach dan ook naar kijkt. Hoe dan ook is overspel in de meeste gevallen ingewikkeld en komt er een intense cocktail van allerlei verschillende emoties en gedachten bij kijken. Woede, angst, spijt, rouw, wrok, onzekerheid, vergeving… Dat is heel wat om in je eentje of samen te navigeren. Spreken met een professional die ervaring heeft met dit onderwerp kan heel helpend zijn.

Huwelijksproblemen

Je las het hierboven al: relatietherapie kan voor allerlei relatie- en huwelijksproblemen nuttig zijn als je er samen niet uitkomt. Verminderde passie, verveling, communicatieproblemen, omgaan met grote levensveranderingen, noem maar op. Het is wel altijd zinvol om je af te vragen of individuele therapie of relatietherapie meer geschikt is. Of een combinatie van beide. Ook is het belangrijk dat beide partners achter de keuze staan als jullie voor relatietherapie gaan. Jullie hoeven er niet allebei evenveel zin in te hebben, maar moeten wel tot op een zekere hoogte allebei committed zijn. En het is goed om ook te overwegen dat de relatietherapie misschien niet ‘werkt’ of laat zien dat jullie beter uit elkaar kunnen gaan. Er bestaat geen magische pil om jullie relatieproblemen op te lossen, en relatietherapie zal dat dus ook niet zijn.

Jaloezie

Een beetje jaloezie in een relatie kan gezond zijn en hoeft niet voor problemen te zorgen. Maar als jaloezie de relatie sterk negatief gaat beïnvloeden, kan het helpen om het advies van een professional op te zoeken. In sommige gevallen is het nuttig als de partner die (het meeste) jaloezie ervaart zelf het gesprek aangaat met een therapeut. Jaloezie kan namelijk te maken hebben met ervaringen uit het verleden, je hechtingsstijl, of andere individuele factoren. Maar jaloezie kan natuurlijk ook deels komen door gedrag van de ander. En soms vindt de niet- of minder-jaloerse partner het moeilijk om met de jaloezie van de ander om te gaan en ontstaan er constant ruzies over. In dat soort gevallen is het handig om samen een therapeut of coach te raadplegen.

Gebrek aan intimiteit

Een andere reden om een coach of therapeut in te schakelen is een aanhoudend gebrek aan intimiteit tussen jou en je partner. Dat kan fysieke intimiteit zijn, maar ook emotionele intimiteit. Een therapeut kan je helpen inzicht te krijgen in de oorzaak van deze verbroken verbinding. En oefeningen meegeven die kunnen helpen de intimiteit weer te herstellen of misschien zelfs helemaal opnieuw te ontdekken.

Problemen met seks

Ook met problemen op het gebied van seks kun je terecht bij een relatietherapeut. Afhangende van de specifieke problemen kan het zijn dat de relatietherapeut jou of jullie doorverwijst naar een seksuoloog. Maar aangezien veel seksuele problemen op z’n minst deels emotioneel van oorsprong zijn, is het heel nuttig om ze te bespreken met een relatietherapeut.

EFT relatietherapie

EFT, wat staat voor Emotionally Focused Therapy, is een effectieve vorm van relatietherapie gebaseerd op hechtingstheorie. EFT therapeuten richten zich op de onderliggende emoties en behoeften van jou en je partner en helpen jullie weer verbondenheid te voelen. De EFT therapeut leert jullie elkaars gevoelens, behoeftes en angsten beter te begrijpen. Zo kunnen jij en je partner de intimiteit weer opzoeken en beter leren communiceren.

IBCT relatietherapie

Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT) is gebaseerd op de uitgangspunten van cognitieve gedragstherapie. IBCT focust zich eerst op emotionele acceptatie en tolerantie om rust in de relatie te creëren. Dan kan er tijdens de sessies vervolgens gewerkt worden aan het oplossen van problemen die ook daadwerkelijk op te lossen zijn. IBCT bestaat voor een groot deel uit oefeningen en huiswerkopdrachten. Je gaat dus niet alleen met elkaar in gesprek maar krijgt ook praktische handvatten aangereikt.

Systeemgerichte relatietherapie

Bij systeemgerichte relatietherapie wordt er gekeken naar het hele systeem: alle mensen die voor jou en je partner belangrijk zijn of waren, zoals je partner, kinderen, vrienden, maar ook collega’s. Misschien zelfs mensen die er niet meer zijn. Er wordt ook gekeken naar contextuele factoren zoals werk, religie, en culturele achtergrond. Tijdens de therapie onderzoeken jullie de invloed van het hele systeem op bepaalde patronen en problemen.

Gestalt relatietherapie

Veel relatietherapeuten passen (een vorm van) Gestalttherapie toe in hun praktijk. Gestalttherapie is een holistische vorm van psychotherapie die de focus legt op jouw contact met je omgeving en je beleving van dat contact. Bij Gestalt relatietherapie staat de therapeut niet alleen stil bij de problemen zelf, maar vooral ook op de manier waarop jij en je partner ze ervaren, welke betekenis ze hebben in jullie leven en hoe jullie ermee omgaan. Gestalt relatietherapie onderzoekt in verbinding de individuele blokkades van de cliënten. Je leert meer aandacht te hebben voor je zintuiglijke en lijfelijke ervaring. Dit helpt je op een creatieve manier met problemen om te gaan en je gevoel, verstand en gedrag meer op elkaar af te stemmen.

Hoe lang duurt relatietherapie?

Hoe lang relatietherapie duurt is heel persoonlijk. Vaak is het ook niet iets wat je van te voren makkelijk kunt afbakenen. Meestal spreek je met een therapeut af dat jullie een bepaald aantal sessies doorlopen en dan evalueren hoe het gaat. Het kan zijn dat jij en je partner na een paar sessies al hebben gevonden wat jullie zochten, of dat je maanden of zelfs jaren terug blijft komen. Daar is geen goed, fout, of ‘normaal’ in.

Wat kost relatietherapie?

Ook de kosten van relatietherapie verschillen. De meeste therapeuten vermelden op hun website duidelijke informatie over hun tarieven en of ze wel of geen contract hebben met een zorgverzekeraar. Sommige therapeuten hanteren verschillende tarieven die ze afstemmen op de inkomens van hun cliënten. Een gemiddeld tarief voor een sessie van een uur is rond de 90-130 euro.

Relatietherapie vergoeding

Relatietherapie zit niet in het basispakket van verzekeraars omdat het geen onderdeel is van eerstelijns psychologische zorg of Basis GGZ. Alleen als de relatietherapie onderdeel is van de behandeling van een psychische stoornis, vergoedt de basisverzekering de relatietherapie. Helaas moet je het dus in de meeste gevallen zelf betalen. Soms kun je via een aanvullende verzekering onder bepaalde voorwaarden wel een (gedeeltelijke) vergoeding krijgen. Je kunt contact opnemen met je zorgverzekering om hier informatie over te krijgen.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.