Er bestaat geen fabriek die zo efficiënt werkt als je eigen lichaam. Biljoenen cellen zijn 24/7 in de weer om jouw gezondheid in tact te houden. Een van de meest wonderlijke processen op celniveau is autofagie. Dit is een proces waarbij cellen zichzelf vernieuwen door een gedeelte van de cel op te eten. Oude en beschadigde cellen en celonderdelen worden op deze manier afgebroken en gerecycled. Je activeert dit proces onder andere door een detox en periodiek vasten. Hier lees je waarom.
Autofagie: zó activeer jij de meest grondige schoonmaakploeg van je lijf
Zie autofagie als het vervangen van de onderdelen van een auto. Soms moeten de banden worden vervangen, of is er een nieuwe accu nodig om te kunnen blijven rijden. Hetzelfde gebeurt in je cellen. Door autofagie worden oude of kapotte onderdelen van een cel ingepakt en door speciale transportblaasjes (vacuolen) naar de ‘recycle afdeling’ gestuurd: het lyosoom. Het lysosoom bevat enzymen die afgedankte eiwitten en celmembranen afbreekt tot kleinere stukjes, die de cel weer kan hergebruiken.
Voordelen van autofagie
Autofagie speelt onder andere een rol bij een normale werking van je immuunsysteem en bij het afweren van (infectie)ziekten. Autofagie is ook dé manier van ons lichaam om gevaarlijke celdeling te stoppen en zaken als obesitas en problemen met je stofwisseling op te lossen. Er zijn aanwijzingen dat ratten die niet in staat zijn tot autofagie, dikker en slaperiger zijn dan hun soortgenoten die wel in staat zijn tot autofagie. Daarnaast hebben ze een hoger cholesterol en een slechter werkend brein. Ook uit ander onderzoek blijkt dat door middel van autofagie opgestapelde eiwitten die hersenschade kunnen gaan veroorzaken, opgeruimd worden. De enzymen in het lysosoom ‘verteren’ namelijk het atuofagosoom, een soort jasje dat om de samengeklonterde eiwitten zit.
Autofagie (celvernieuwing) activeren
Je vraagt je nu vast af: hoe activeer ik de meest grondige schoonmaakploeg van mijn lichaam? Ten eerste, het zal je vast niet verbazen: ga sporten! Regelmatig sporten is één van de beste manieren om celvernieuwing te stimuleren. Een onderzoek onder muizen toonde aan dat de snelheid waarmee de diertjes autofagie creëerden, omhoog schoot nadat ze 30 minuten op een loopband hadden gerend. Deze snelheid bleef toenemen tot ze 80 minuten aan het rennen waren. Het helpt ook om een tijdje minder koolhydraten te eten. Zo ontzeg je je lichaam eigenlijk zijn primaire bron van energie. Als je minder dan 50 gram koolhydraten eet, komt je lichaam uiteindelijk in ketose. En dan gaat het vet als brandstof gebruiken, precies wat je wil bereiken. Ketose verkleint de kans op diabetes en maakt het gemakkelijker om vet kwijt te raken zonder spiermassa te verliezen.
Vasten en detoxen
Eén van de belangrijkste triggers voor autofagie is (periodiek) vasten (lees hier meer over intermittent fasting). Je kunt ervoor kiezen om dit standaard dagelijks 14 tot 16 uur te doen. Je eet dan al je maaltijden tussen de 8 en 10 uur, bijvoorbeeld van 8 uur tot 16 uur. Dit geeft je lichaam voldoende tijd om het zelfreinigende vermogen te activeren. Wil je langer achter elkaar vasten? Dan is een detoxkuur een goed idee. Het grootste pluspunt van (langdurig) vasten is dat je lijf niet constant aan de slag hoeft met het verteren van nieuw voedsel. Zo komt er energie vrij voor biochemische processen zoals autofagie. Ook krijgt de productie van je groeihormoon een boost door te vasten. Dit hormoon helpt bij de reparatie en groei van cellen en weefsels. Daarnaast ondersteunt het groeihormoon je lichaam bij het verbranden van energie uit vetreserves. Intermittent fasting en detoxkuren helpen je daarom bij het afvallen (lees hier meer over holistisch afvallen).