videocam Jouw unieke blauwdruk ontdekken? Doe mee aan het Human Design Webinar op 23 juni 2024

Afvallen na je 40e? 5 gouden tips van een coach

Body
Anita Mulderij

Anita Mulderij
15.06.2023

Als je ouder wordt, verandert je lichaam. Veel vrouwen vinden het lastig om op gewicht te blijven zodra ze de 40 zijn gepasseerd. Zo kan het zijn dat je vroeger eenvoudig gewicht verloor wanneer je even op je eten lette of wat meer sportte, terwijl het er nu met geen mogelijkheid af lijkt te gaan, wat je ook doet. Toch is afvallen boven de 40 mogelijk, je moet alleen even weten hoe. In dit artikel legt Body Confidence coach Anita Mulderij uit hoe je op een holistische manier afslankt na je 40e.

Afvallen na je 40e: 5 gouden tips van een coach

Het is goed om je bewust te zijn van een aantal veranderingen die in je lichaam optreden wanneer je boven de 40 bent:

  • Je stofwisseling vertraagt
  • Je hormoonhuishouding verandert
  • De samenstelling van je lichaam verandert

Dit hoort bij het ouder worden en daar doe je niets aan. Bij de ene vrouw begint dit proces als ze in de dertig is en bij anderen pas later in de veertiger jaren. Vroeg of laat zal dit bij jou ook in gang gezet worden. De manier waarop je er mee omgaat zal echter bepalen wat voor consequenties dit heeft voor je gewicht en je lichaam. Je kunt frustraties voelen rondom deze veranderingen, ze de schuld geven van het feit dat afslanken niet lukt en bij de pakken neer gaan zitten. Of je kunt je leefstijl en voedselkeuzes dusdanig aanpassen aan de nieuwe situatie waardoor de “schade” beperkt blijft en jij lekker in je vel blijft zitten ondanks je veranderende lichaam.

Zo val je op een holistische manier af boven de 40

Als je merkt dat je overgewicht krijgt nu je ouder wordt, dat afvallen niet lukt of dat je lichaam slapper wordt dan is de leefstijl die je hebt en de daarbij behorende voeding die je eet, op dit moment niet meer passend bij je situatie. Grote kans dat er maar een paar kleine veranderingen nodig zijn om toch gezond en slank te blijven, je moet er alleen even bewust van worden. Deze 5 tips helpen je op weg.

Wil je weten of je in de overgang zit?

Beantwoord de vragen in drie minuten en ontvang persoonlijk advies.
DOE DE TEST Overgang test!

1. Accepteer je lichaam en luister ernaar

Wat ik veel tegenkom in mijn werk als coach is dat vrouwen in paniek raken door hun veranderende lichaam. Vanuit hun mind leggen zij zichzelf als gevolg daarvan restricties of onmogelijke doelen op. Ze gaan radicaal op dieet, eten heel weinig en verzetten zich tegen de huidige situatie, wat veel frustraties met zich mee brengt. Hierdoor raken ze het contact met het lichaam kwijt en verstoort de relatie met het lichaam. Als je merkt dat je allerlei negatieve gedachten hebt over je lichaam, rondom eten of schuldgevoelens ervaart bij eten is het extra belangrijk om eerst een stapje terug te doen voordat je je eetgewoonten aan gaat passen. Accepteer dat al die gedachten en gevoelens er zijn, stop ze niet weg maar geef ze de ruimte en maak eerst contact met je lichaam. Je kunt dit doen door jezelf elke dag lekker in te smeren met een olie, door te dansen, te wandelen, yoga te doen, te mediteren of iets anders waardoor jij uit je hoofd in je lichaam komt. Zorg dat de relatie met je lichaam goed is en dat je je lichaam accepteert en liefhebt zoals die nu is. Jij bent niet je lichaam en alleen vanuit acceptatie en luisteren naar je lichaam zal je succesvol gewicht verliezen.

2. Neem iets kleinere porties

Nu je stofwisseling vertraagt en je spiermassa vermindert, verbrand je minder calorieën. Het is daarom erg belangrijk dat je op portie groottes let als je boven de 40 bent en wilt afvallen. Onderzoek of je echt nodig hebt wat je eet, of dat je regelmatig uit gewoonte je bord leeg eet. Schep bijvoorbeeld van alles een derde minder op en leer echt naar je lichaam luisteren. Volg de signalen die het je geeft. Eet wanneer je een rommelig gevoel in je buik ervaart en stop met eten als je voldoende hebt gehad en niet pas als je vol zit of als je bord leeg is. Door rustig te eten en zo’n 25 keer per hap te kauwen zal je sneller het seintje krijgen en herkennen dat je voldoende hebt gegeten.

3. Eet onbewerkt en doe rustig aan met snelle koolhydraten

Als je boven de 40 bent is dit extra belangrijk. Snelle koolhydraten uit brood, rijst, pasta, aardappelen en voeding met geraffineerde suikers stapelen zich sneller op rondom je buik en verstoren je hormoonhuishouding. Je kunt ze daarom beter achterwege laten. Omdat er al van alles gaande is in je hormoonhuishouding doe je er goed aan om deze te balanceren door de juiste voedingsmiddelen te kiezen. Laat alles uit pakjes, zakjes en bakjes ook achterwege. Gelukkig zijn er voldoende heerlijke voedzame voedingsmiddelen die voornamelijk bestaan uit eiwitten en gezonde vetten die ervoor zorgen dat vet verbranden en ouder worden prima samen gaan. Maak groenten een groot onderdeel van je voedingspatroon en vul dit aan met eieren, grasgevoerd vlees, vis, noten, zaden, pitten, oliën en fruit. Gebruik ook regelmatig voedingsmiddelen die langzame koolhydraten bevatten zoals havermout, zoete aardappelen, boekweit en quinoa. Je doet er goed aan om af en toe een maaltijd te vervangen door een goed gevulde groene smoothie. Groene smoothies helpen je makkelijk op gewicht blijven en geven je een snelle boost aan belangrijke vitamines en mineralen. Deze geven je veel energie en zorgen ervoor dat je er stralend uit blijft zien, ook nu je wat ouder wordt.

4. Take your time

Even snel wat kilootjes afvallen omdat je in bikini moet of een feest hebt is voltooid verleden tijd nu je boven de 40 bent. En dat is maar goed ook. Het is nu de tijd om echt naar je lichaam te luisteren en het te gaan voeden met wat het nodig heeft. Vergeet het woord afvallen en vervang het door gezond eten. Vanaf nu eet je gezond en onbewerkt en that’s it. Laat verwachtingen over het resultaat los, maar focus je op het aanleren van gezonde gewoonten en zorg gewoon goed voor jezelf, elke dag weer. Gewoon omdat je het jezelf gunt. Check voor elke maaltijd even bij jezelf in. Wat voel je? Wat heb je op dit moment nodig om je goed en energiek te voelen? Doe dat elke keer weer en geef je lichaam wat het op dat moment nodig heeft. Als je bewust in elk moment de juiste keuze voor je lichaam blijft maken (dit kan ook best af en toe iets zijn dat minder gezond is), zal je lichaam op een positieve manier mee veranderen met je nieuwe gewoonten. Je kunt zo ook boven de 40 afvallen en op gewicht blijven. Ga stap voor stap en neem de tijd om nieuw gedrag aan te leren.

5. Pas je leefstijl aan

Neem ook de rest van je leefstijl onder de loep. Waar je eerder nog afviel door wat vaker te sporten, zal dat nu niet meer lukken. Om gezond, slank en fit te blijven als je boven de 40 bent moet er meer gebeuren. Ga niet strijden en ploeteren in de sportschool, maar zoek naar een manier van bewegen die je moeiteloos doet, die je leuk vindt en met veel plezier wekelijks doet. Hou stress op afstand en maak meditatie, ademhalingsoefeningen of gewoon in stilte zitten een dagelijks onderdeel van je leven. Al is het maar een kwartier per dag. Maak in dat kwartier contact met jezelf. Zorg voor voldoende slaap. Slaap geeft je lichaam en je hormoonhuishouding de kans om te herstellen en in balans te komen wat op deze leeftijd extra belangrijk is. Een goede nachtrust helpt je om slank en gezond te blijven boven de 40!

Mini-cursus Holistisch afvallen

Leer van Body Confidence Coach Anita Mulderij hoe je het gewicht krijgt dat past bij je ziel.

Bestel voor €49,99

Meer lezen van Anita Mulderij

Déze 3 emoties veroorzaken emotioneel overgewicht 
Hoogsensitief? Dan zijn deze ayurvedische (voedings-)adviezen voor jou
Spiritueel afvallen: in 5 stappen naar het gewicht dat past bij je ziel
Zo blijf je fit, vrolijk en gezond na je 40e
Zo accepteer je het lichaam dat je van nature hebt gekregen
Overgewicht hebben en toch gelukkig zijn, gaat dat samen? 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.