Ayurveda is eeuwenoud, maar wat ons betreft is dit holistisch gezondheidssysteem actueler dan ooit. Vandaar dat we ayurvedisch therapeut Jeroen Mei regelmatig vragen een aantal Indiase wijsheden met ons te delen. Zo werpt Ayurveda een geheel eigen licht op een hedendaags probleem: stress. Hoe de één daar op reageert verschilt nogal van de ander…
Ayurveda & stress: welk menstype is het meest vatbaar?
Wanneer je uit balans bent of midden in een stressvolle periode zit, zul je daar afhankelijk van je persoonlijke body-mind type (Vata, Pitta of Kapha) anders op reageren. De fysieke of mentale klachten die je ervaart als je gestresst bent zeggen dus veel over wie je bent. Laten we voor Vata, Pitta en Kapha eens kijken wat er gebeurt als de druk op de ketel toeneemt. Weet je niet welk body-mind type je bent? Lees dan eerst het (razend interessante!) artikel Ayurveda: welk type ben jij?
Vata en stress
Mensen met veel Vata in hun constitutie (het Lucht-type) of met een Vata disbalans, reageren op stress door nerveus te worden en angstig. Ook gevoelens van onrust kunnen behoorlijk toenemen. Stress kan bij Vata’s ook weerslag hebben op het maagdarmstelsel: de boel gaat op slot met klachten als gasvorming, een opgezette buik en obstipatie tot gevolg. De verkramping die stress geeft op Vata personen leidt ook tot een slechtere circulatie, koude handen en voeten en in het algemeen tot het sneller koud hebben. Ook een droge huid is een typisch verschijnsel voor Vata verstoring. Het werkt twee kanten op: mensen met veel Vata in hun constitutie zijn gevoeliger voor stress en stress leidt tot meer Vata-disbalans en klachten.
Pitta en stress
Hoewel mensen met veel Pitta in hun constitutie (het Vuur-type) in het algemeen goed bestand zijn tegen stress, kan ook het meest uitgeharde Pitta-type uit balans raken. Pitta’s reageren alleen op een andere manier op stress. Ze zullen eerder boos worden of zelfs agressief reageren wanneer ze overbelast zijn. In ieder geval op z’n minst flink geïrriteerd raken. Stress kan ook bij Pitta een lichamelijke weerslag hebben. In plaats dat de pijplijn stagneert maakt het Pitta type nog meer maagzuur aan wat kan resulteren in een hinderlijk zuurbranden. In plaats van stagnatie en kou, zoals bij het Vata-type, laait bij de Pitta het vuur op met zweten en klotsende oksels als resultaat. Ook huiduitslag is een typisch voorbeeld van Pitta disbalans.
Kapha en stress
Kapha’s (het Aarde-type) hebben van nature een geaard karakter en zijn het minst gevoelig voor stress, maar ook bij hen kan stress toeslaan. Maar in plaats van angstig of opvliegend te worden zijn het meer depressieve gevoelens die de toon zetten. Ze hebben weinig zin meer in dingen of ze gooien hun kont tegen de kribbe. Hun troost zoeken ze vervolgens in eten, bij voorkeur in vette snacks en zoetigheid. Hun energielevel zakt in en slaperigheid slaat toe. ’s Ochtends zijn ze hun bed vervolgens niet uit te branden. Ook kou-klachten kunnen toenemen net als congestie van de longen en de sinussen.
Hoe ga je er mee om?
Er is niet één remedie hoe om te gaan met stress, maar bij ieder type zijn er wél bepaalde aanknopingspunten. Vata’s kunnen veel baat hebben bij yin- en hattayoga. Pitta’s doen er goed aan af te reageren door actief te sporten in de verkoelende buitenlucht. Ook Kapha’s moeten in beweging komen. Wat Kapha’s ook helpt is pittig eten om verdere stagnatie in hun functioneren te voorkomen, of een andere omgeving opzoeken waar ze beter uit de verf komen. Zei ik dat er niet één oplossing is voor elk? Toch wel, meditatie is voor iedereen goed en het beste antwoord op het reguleren van stress.
Ayurveda
Herfst Detox E-Book
Verlos je lijf van ballast en begin opgeruimd aan de koude maandenDoe mee voor €9,95
Meer lezen over Ayurveda
Meer lezen over Ayurveda? Check dan vooral deze super interessante artikelen van Jeroen. Ze staan bomvol eye-openers:
Ayurveda en onverenigbare voedingscombinaties
Ayurveda en je spijsvertering: 6 gouden tips
Futloos? 10 ayurvedische eetregels voor meer energie
Zelf eens met Jeroen Mei praten over jouw body-mind type en de manier waarop je met stress omgaat? Kijk dan op zijn website: www.praktijkvoorayurveda.nl