Je knippert gemiddeld 15-20 keer per minuut. Dit helpt om je ogen vochtig en fris te houden. Als je ogen te droog zijn kan dat vervelende klachten geven zoals een branderig gevoel, roodheid, jeuk en traanogen. Bovendien worden je ogen gevoeliger voor infecties. Hoe droge ogen precies ontstaan en wat je kunt doen om de symptomen te verlichten lees je hieronder. Ook vertellen we je waarom je tijdens de overgang te maken kunt krijgen met droge ogen.
Wat is de oorzaak van droge ogen?
Droge ogen kunnen verschillende oorzaken hebben. Je ogen kunnen bijvoorbeeld droog worden als je lang naar een beeldscherm kijkt: je knippert dan minder, waardoor er niet genoeg traanvocht in je oog komt. Ook kunnen droge ogen ontstaan door lenzen, bepaalde medicijnen, allergieën en de verwarming of airco. Het is bovendien een natuurlijk gevolg van het ouder worden dat je ogen iets droger worden. En hormonale veranderingen bij vrouwen tijdens de overgang dragen daar vaak verder aan bij.
Drogen ogen & overgang
Veel overgangssymptomen worden veroorzaakt door een vermindering in het oestrogeengehalte in je lichaam. De aanmaak van oestrogeen neemt tijdens de overgang geleidelijk af en uiteindelijk produceren je eierstokken dit hormoon helemaal niet meer. Je bijnieren en vetweefsel maken dan nog wel oestrogeen aan, maar veel minder dan je eierstokken voorheen deden. Deze verandering kan allerlei fysieke en mentale effecten hebben. Je botten kunnen sneller broos worden, je hart en bloedvaten verouderen sneller én de vochthuishouding in je lichaam verandert. Dat laatste beïnvloedt onder andere de zogeheten Meibom kliertjes in je ooglid en op je ooglidranden. Deze klieren scheiden talg, een olie- of vetachtige substantie af die een onderdeel van de traanfilm vormt. Deze vetlaag voorkomt snelle verdamping van het waterige deel van een traan en bevordert de bevochtiging van je oog. Op die manier blijven je ogen goed gehydrateerd. Als de klieren in je ogen minder talg aanmaken kan dat ervoor zorgen dat je ogen droog en rood worden en gaan jeuken en prikken. Je ogen zijn trouwens niet het enige deel van je lichaam dat droger wordt tijdens de overgang. Je kunt ook uitdroging opmerken in de slijmvliezen in je mond, neus en vagina, en in je huid en haar.
Droge ogen vitamine tekort
Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zou ook een rol kunnen spelen bij een uitdroging van de ogen. Als je specifiek niet voldoende vitamine C, A, D en B12 binnenkrijgt, kan dat invloed hebben op je ogen. Omega 3 vetzuren zijn ook belangrijk; die hebben namelijk invloed op de talgkliertjes in je ogen en hebben een ontstekingsremmend effect (in je ogen en in de rest van je lichaam). Tenslotte kunnen de stoffen zeaxanthine en luteïne de conditie van je ogen ondersteunen. Ook op latere leeftijd. Vooral groene groenten bevatten veel van deze stoffen: boerenkool, spinazie, broccoli, andijvie, spruiten en bladsla. Maar ook in erwten, tuinbonen, tomaten en eieren zit zeaxanthine en luteïne.
Wondermiddel droge ogen
Helaas bestaat er geen magisch wondermiddel tegen droge ogen dat bij iedereen werkt. Als je droge ogen vooral een gevolg zijn van de overgang, kun je met je arts overleggen of hormoontherapie misschien geschikt is voor je. En gelukkig zijn er ook verschillende plaatselijke remedies die kunnen helpen, zoals oogdruppels en oogzalf.
Oogdruppels
Als je veel last hebt van droge ogen, raadpleeg dan je huisarts. Die kan je ogen nakijken en je eventueel doorverwijzen naar een oogarts. Soms worden oogdruppels voorgeschreven om de klachten te verlichten. Deze oogdroppels bevatten een verdikkingsmiddel dat zich mengt met je traanvocht. Zo blijft het traanvocht langer in je oog, zodat je oog minder snel uitdroogt. Deze behandeling is niet zo zeer gericht op het voorkomen van droge ogen, maar vooral op het verminderen van de vervelende symptomen zoals irritatie en jeuk.
Oogzalf
Als oogdruppels niet voldoende werken of als het hoornvlies ontsteekt kan een arts ook vette oogzalf voorschrijven. Deze vette oogzalf legt een dun laagje vet aan op het hoornvlies en gaat zo uitdroging van het hoornvlies tegen. Na een paar dagen zul je merken dat je ogen minder geïrriteerd zijn. Omdat je zicht wat waziger kan worden door het gebruik van oogzalf, is de kans groot dat de arts je adviseert om de zalf ’s avonds te gebruiken.
Droge ogen symptomen
Als je last hebt van droge ogen kun je de volgende symptomen ervaren:
- Onvoldoende aanmaak van traanvocht
- Uitdroging van het oogoppervlak
- Pijnlijke ogen (branderig en stekend gevoel)
- Rode ogen
- Slijmafscheiding
- Wazig zien
- Gevoeligheid voor ontstekingen
Als je droge ogen hebt kan het ook zijn dat je juist te veel traanvocht gaat aanmaken, als een reactie op de uitdroging. Deze reflextranen zijn echter meestal niet van de juiste samenstelling. Ze drogen daardoor te snel op, waardoor er weer een nieuwe reflexreactie wordt opgewekt. Zo ontstaat een vervelende vicieuze cirkel.
Wazig zien
Tijdens de overgang kun je naast droge ogen ook last krijgen van wazig zien. Oestrogeen speelt namelijk een rol in het behoud van de dikte en kromming van het hoornvlies. Omdat de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam tijdens de overgang zo sterk daalt, kan dat je hoornvlies dusdanig beïnvloeden dat je waziger gaat zien. Oestrogeen is zoals je hierboven las ook belangrijk voor de aanmaak van traanvocht en het vettige laagje om de traan heen. Als je ogen minder goed gehydrateerd zijn kan dat je zicht ook wat waziger maken.