Vitamine A (retinol): wat is het en wat zijn de symptomen van een tekort?

Body
vitamine A

Holistik
02.08.2022

Vitamine A is een vetoplosbare vitamine die in je lever wordt opgeslagen. Het is belangrijk voor een gezonde groei, huid en slijmvliezen. Vitamine A ondersteunt daarnaast het goed functioneren van je ogen en je afweersysteem. Retinoïden, aan vitamine A verwante geneesmiddelen, worden ingezet bij de behandeling van onder andere ernstige acne en psoriasis. Hieronder lees je meer over deze belangrijke vitamine.  

Wat is vitamine A (retinol) en wat zijn de symptomen van een tekort?

Wat is vitamine A?

Vitamine A is oplosbaar in vet en wordt in je lever opgeslagen. Het is belangrijk voor onder andere je huid, slijmvliezen, ogen en afweersysteem. Hier kun je lezen waar vitamine A nog meer goed voor is.

Waar zit vitamine A in?

Waar zit veel vitamine A in? Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A zijn lever, vis en boter. In Nederland wordt de vitamine ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Stofjes die ook een belangrijke rol spelen in dit verhaal zijn carotenoïden, zoals bèta-caroteen. Deze stofjes zijn de voorlopers van vitamine A; het lichaam zet caretonoïden dus om in vitamine A. Je vindt ze vooral in groenten en fruit.

vitamine a retinol

Hoeveel vitamine A heb je nodig?

De richtlijn voor volwassen mannen is 1000 microgram vitamine A per dag. Volwassen vrouwen hebben zo’n 800 microgram per dag nodig. De veilige bovengrens is 3000 microgram per dag (10.000 IE). Supplementen mogen maximaal 1200 microgram (4000 IE) bevatten.

Wat zijn de symptomen van een vitamine A tekort?

Symptomen van een tekort aan vitamine A zijn onder andere een verminderde weerstand, een droge, schilferige huid, dof haar, en oogklachten. In ontwikkelende landen is een vitamine A tekort dan ook de belangrijkste oorzaak van blindheid. Een tekort aan vitamine A kan ontstaan door gebrekkige voeding of een slechte opname van voedingsstoffen, bijvoorbeeld door lever- of darmaandoeningen. Een darm- of alvleesklieroperatie kan ook leiden tot een gebrek aan vitamine A. Vitamine A ondersteunt ook je hormoonbalans, dus een tekort kan leiden tot hormoongerelateerde klachten.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan vitamine A?

Een tekort aan vitamine A kan nare symptomen opleveren, maar hetzelfde geldt voor een teveel aan de vitamine. Een teveel aan vitamine A kan leiden tot een gebrek aan eetlust, verminderd gezichtsvermogen, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, spierpijn, oogafwijkingen, neusbloedingen, haaruitval en/of uitdroging van huid en slijmvliezen. Tijdens de zwangerschap kan teveel vitamine A zelfs leiden tot misvormingen van de vrucht. Pas daarom op met vitamine A supplementen en bèta-caroteensupplementen in hoge dosering. Carotenoïden kunnen via de voeding worden ingenomen zonder vergiftiging te veroorzaken. Bij inname van grote hoeveelheden kan de huid, vooral op de handpalmen en voetzolen, diepgeel worden.

BESTEL MET HOLISTIK KORTING

TIP: Als lezer van Holistik krijg je met de waardebon code ‘Holistik10’ 10% korting op je complete bestelling bij Vitamines.com.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.