Wist je dat heel veel vrouwen tijdens de overgang niet alleen fysieke symptomen opmerken maar ook mentale en emotionele klachten hebben? Denk aan angst, somberheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en zelfs paniekaanvallen. Als je eerder in je leven mentale gezondheidsproblemen hebt gehad, is de kans groter dat je deze tijdens de overgang ook ervaart. Hieronder lees je meer over de mogelijke oorzaken van verschillende psychische klachten tijdens de overgang.
Wat doet de overgang met je emoties?
Tijdens de overgang kunnen lichaam en geest flink van slag raken van alle hormonale veranderingen. Fysiek zijn er de welbekende overgangsklachten als opvliegers, nachtzweten, hoofdpijn en vermoeidheid. Tijdens de overgang kun je je echter ook mentaal en emotioneel uit balans voelen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van:
- Stemmingswisselingen: het ene moment voel je je prima, daarna barst je plotseling in huilen uit of voel je je heel boos.
- Prikkelbaarheid: je bent sneller geïrriteerd.
- Depressie: je ervaart somberheid en lusteloosheid. De kans dat je symptomen van depressie ervaart tijdens de overgang is groter als je eerder in je leven last hebt gehad van een depressie.
- Angst en paniek: sommige vrouwen krijgen paniekaanvallen of voelen zich, constant of in vlagen, angstig.
- Cognitieve problemen: denk aan concentratieverlies, hersenmist en een minder goed geheugen.
Oorzaken
Psychische en emotionele overgangsklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. We zetten er een paar op een rij:
- Hormonen: Tijdens de overgang verandert je hormoonhuishouding. Je lichaam produceert minder oestrogeen, wat gepaard kan gaan met stemmingswisselingen, huilbuien en sombere gevoelens. Daarnaast produceert je lijf tijdens de overgang minder oxytocine. Dit hormoon wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en stimuleert een gevoel van verbondenheid. Als je minder oxytocine aanmaakt kun je minder zin hebben om met anderen af te spreken. En wanneer je dan toch veel sociale afspraken of verplichtingen hebt, kun je je daardoor gestresst en somber gaan voelen.
- Lichamelijke klachten: Veel vrouwen hebben tijdens de overgang last van lichamelijke klachten als opvliegers, slapeloosheid en hoofdpijn. Deze symptomen kunnen een negatieve impact hebben op je stemming.
- Levensfase: Als je kinderen hebt, is de kans vrij groot dat ze uit huis zijn of gaan als je in de overgang zit. Dat kan een gevoel van leegte of eenzaamheid geven, ook wel het empty nest syndrome genoemd. Het besef dat de vruchtbare periode van je leven erop zit kan die gevoelens versterken.
Wat te doen tegen stemmingswisselingen in de overgang?
Als je veel last hebt van mentale en emotionele klachten in de overgang, raadpleeg dan je huisarts of een coach, therapeut of psycholoog. Je kunt daarnaast eventueel ook een orthomoleculaire therapeut, Ayurvedische arts of homeopaat om advies vragen. Samen kunnen jullie kijken wat er precies aan de hand is en wat het beste kan helpen. Zorg er zeker voor dat je daarnaast ook met dierbaren over je ervaringen praat. Open zijn over wat je meemaakt kan veel opluchting bieden en geeft anderen bovendien de gelegenheid om jou te steunen. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wees niet bang om andere prioriteiten en grenzen te stellen als je in de overgang bent. Van binnen verandert er van alles, en je mag die innerlijke veranderingen ook vertalen naar nieuwe routines in je dagelijkse leven. Luister zo veel mogelijk naar wat je lichaam en geest nodig hebben, neem meer rust en maak gezond leven tot prioriteit. Het helpt om gezond te eten, voldoende te slapen, alcohol en koffie even te laten staan en voldoende te bewegen. Houd je stresslevels zo veel mogelijk binnen de perken – meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen daar ook bij helpen.