De overgang is een periode vol veranderingen, ook als het om de keuze van je voeding gaat. Maar dat betekent niet dat eten saai of smakeloos hoeft te zijn. In het kookboek Eten als medicijn – Overgang laten Dokter Dorenda van Dijken en Janneke Vreugdenhil zien hoe je met de juiste voeding klachten kunt verminderen. Dit is een van onze favoriete recepten uit het boek: een smoothiebowl van bessen, biet en cacao.
Het perfecte (vegan!) ontbijt voor tijdens de overgang: smoothiebowl van bessen, biet en cacao
Janneke Vreugdenhil over dit recept: ‘Het klinkt misschien als een nogal vreemd trio, maar bessen, bieten en cacao zijn echt voor elkaar gemaakt. Deze smoothiebowl is dan ook een van mijn favoriete ontbijtjes. Hij smaakt vol en fruitig en romig, en helemaal niet bieterig, mocht je daar soms bang voor zijn. Varieer gerust met het fruit waarmee je de bowl versiert. En in plaats van voor hennepzaad kun je bijvoorbeeld ook voor chia- of lijnzaad of voor gehakte noten kiezen.’
Ingredienten
- 1 middelgrote gekookte in stukken
- 1 grote banaan, in stukken
- 150 gram bos- of blauwe bessen
- 1 flinke tl (liefst rauw) cacaopoeder
- 150 ml ongezoete plantaardige melk
- 2 à 3 el bos- of blauwe bessen 2 à 3 el granaatappelpitten
- 1 eetlepel hennepzaad
- 1 eetlepel cacaonibs
- verder heb je nog een blender of keukenmachine nodig
Bereidingswijze
- Doe de biet, banaan, bessen, het cacaopoeder en de melk in de blender of keukenmachine en mix tot glad.
- Schenk de smoothie in 2 kommen en versier met het fruit, de zaadjes en cacaonibs.