Iedereen voelt zich weleens even futloos. Heb je langere tijd last van een futloos gevoel? Dan is het belangrijk de oorzaak te onderzoeken en de nodige leefstijl veranderingen door te voeren. In dit artikel lees je over mogelijke oorzaken van een futloos gevoel en delen we tips om je energiereserves weer aan te vullen.
Futloos? Deze tips vullen je energiereserve aan
Een futloos gevoel gaat vaak samen met vermoeidheid, lusteloosheid, nergens zin in hebben, algehele malaise en/of een neerslachtig gevoel. Het is een staat van zijn die je dus zowel fysiek als mentaal kan beïnvloeden.
Waarom voel je je futloos?
Aanhoudende futloosheid kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Het is daarom slim om je arts raad te plegen als je langere tijd futloos bent. Enkele mogelijke oorzaken van een futloos gevoel zijn:
- Hormonale disbalans
- Onvoldoende (gezond) eten
- Te druk zijn (óók met leuke dingen)
- Seizoenswisseling
- Depressie
- Je menstruatiecyclusfase – veel vrouwen voelen zich in de luteale fase vermoeider
- Bloedarmoede
- Onvoldoende blootstelling aan daglicht
- Onvoldoende lichaamsbeweging
- Roken, alcohol, drugs
- Stress
- Medicijngebruik
- Slaapproblemen
- Grote levensveranderingen
- Onderliggende aandoeningen zoals schildklierproblemen
Wat kun je doen als je futloos bent?
Als je arts heeft bevestigd dat je futloosheid niet veroorzaakt wordt door een onderliggende aandoening of een specifiek voedingstekort, kun je zelf experimenteren met de volgende tips:
- Zorg dat je minimaal 7 uur per nacht slaapt.
- Eet minimaal 3 maaltijden per dag en zorg dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt.
- Stel jezelf bloot aan daglicht, het liefst vroeg op de dag. Investeer in een goede daglichtlamp als je veel binnen zit en tijdens de donkere maanden van het jaar.
- Vermijd cafeïne een tijdje: met een kop koffie creëer je niet zozeer meer energie maar ‘leen’ je energie uit je eigen energiereserve, wat later tot een een futloos gevoel kan leiden.
- Laat suikerrijke snacks staan. Ze geven je geen energie, maar kosten energie.
- Drink voldoende water en experimenteer met bulk drinken (veel in één keer).
- Eet minder of geen tussendoortjes: deze kunnen pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel veroorzaken die je een futloos gevoel kunnen geven.
- Eet meer complexe koolhydraten zoals quinoa, zoete aardappel, havermout (70 gram per dag is ideaal) en bruine rijst.
- Beweeg voldoende, maar luister hierin wel naar je lichaam. Je hoeft niet meteen meerdere intense workouts per week te doen. Een dagelijkse wandeling van 30 minuten kan al helpen om je energievoorraad aan te vullen.
- Rust uit en maak meer tijd voor ontspanning.