Eenzaamheid: 3 manieren om met het lege gevoel om te gaan

Heart + Soul
eenzaamheid

Nathalie Meertens
20.11.2020

De wereld digitaliseert en we onderscheiden virtuele verbinding steeds minder van fysieke. Meng daar social distancing doorheen, en je wordt al gauw overvallen door een onbehaaglijk gevoel. Wat is nu eigenlijk de definitie van waardevol menselijk contact? En hoe kan het dat je eenzaamheid ervaart terwijl je, bijvoorbeeld, met je hele gezin thuis zit? Belangrijker nog: wat kun je nu doen om dat lege gevoel te verlichten?

Eenzaamheid: 3 manieren om met het lege gevoel om te gaan

eenzaamheid De Amerikaanse arts Vivek Murthy, auteur van De kracht van verbinding, benadrukt dat eenzaamheid een groeiend probleem is. Niet alleen voor de eenzame individu, maar ook voor de maatschappij. Het onderwerp eenzaamheid is namelijk nog steeds taboe. Dit zorgt ervoor dat veel mensen het gevoel wegwuiven of onderdrukken. Eenzaamheid kan zich dan op verrassende manieren gaan manifesteren, bijvoorbeeld in de vorm van een hele andere emotie. Schaamte, angst, of boosheid, bijvoorbeeld, soms met geweld als gevolg. En wat dacht je van je fysieke gezondheid? Murthy vertelt dat onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met sterke relaties 50% minder kans hebben om vroeg te sterven. Bovendien hebben ze minder vaker overgewicht, bewegen ze meer en misbruiken ze alcohol minder.

Drie soorten eenzaamheid

Eenzaamheid kan soms best verwarrend zijn. Hoe kan het bijvoorbeeld dat sommige mensen gelukkig getrouwd zijn en zich toch heel alleen voelen? Volgens Dr. Murthy zijn er verschillende soorten eenzaamheid. Hij onderscheidt er 3:

1) Intieme/emotionele eenzaamheid: Het verlangen naar een levenspartner, een diepe emotionele band die een bron van affectie en vertrouwen is.

2) Relationele/sociale eenzaamheid: De behoefte aan fijne vriendschappen en kennissen, die een bron van steun en plezier zijn.

3) Collectieve eenzaamheid: Het verlagen een gemeenschap of groep mensen te vinden met gelijksoortige interesses en waarden.

Als je iets mist in deze categorieën, ook al is het er maar één, geeft dat je een eenzaam gevoel. Dat verklaart dus dat vage, ogenschijnlijk misplaatste eenzame gevoel dat je soms kunt hebben en waardoor je misschien zelfs wel boos op jezelf hebt. Je komt toch ‘niks tekort’…?

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

Samen alleen

Dr. Murthy stelt dat eenzaamheid ontstaat wanneer onze verwachtingen over onze connecties niet matchen met de daadwerkelijke verbindingen die we hebben met anderen. Voor veel mensen is dit exact wat er gebeurt met social media. Ineens lijkt verbinding zó makkelijk en dichtbij, we hebben volgers en vrienden die ons vanuit elke hoek van de wereld kunnen zien en benaderen. Maar wanneer gaan zulke online relaties nou consistent dieper dan net onder de oppervlakte? Ook al heb je misschien betekenisvolle gesprekken met mensen via je smartphone, alsnog mis je belangrijke elementen van menselijke communicatie. Iemands intonatie en fysieke aanwezigheid, lichaamstaal, een omhelzing, het geluid van een gedeelde stilte.

Twee remedies tegen eenzaamheid

Volgens dr. Murthy kunnen we zelf twee belangrijke stappen zetten om onze eenzaamheid te verlichten. Ten eerste: leer je eigen unieke waarde in te zien. Leer jezelf kennen en waardeer wat je tegenkomt. Herinner jezelf er consistent aan dat je waardevol bent en iets bij te dragen hebt aan de wereld, al is het maar je positiviteit of je verfrissende luistervaardigheid. Word dus in de eerste plaats je eigen beste vriend. Vervolgens is het belangrijk om te meer te aarden in deze chaotische, digitaliserende wereld. Stop even met liken, swipen en appen. Maak een wandeling en spreek je buurman aan. Vraag hem met je volledige aandacht hoe het met hem gaat. Ga langs bij een familielid, sla de small talk over en deel hoe je je echt voelt. Vluchtige (online) verbindingen zullen je eenzaamheid veel minder effectief verzachten dan een aantal fysieke, oprechte momenten van contact.

Boeddhisme en eenzaamheid

Eerder deelde ik Pema Chödrön’s inzichten over eenzaamheid. Zij is boeddhist en één van de belangrijkste leringen van het boeddhisme is dat alles vergankelijk is. Dus ook de remedies voor jouw eenzaamheid. Ook al helpen ze soms even, uiteindelijk staat elk mens toch met lege handen. We hebben geleerd dat dat te ontkennen, ertegen te vechten. Maar Pema Chödrön schrijft dat deze leegte helemaal niet bedreigend is. Ze is juist heel vruchtbaar, meer voedend dan al die dingen die ons geluk beloven. Je aan de leegte leren overgeven, bijvoorbeeld via meditatie, kan je doen inzien dat je haar kunt dragen. Dat ze je niet uit kan wissen.

Eenzaamheid als leermeester

Het is verleidelijk om te denken dat we niets zijn zonder onze vrienden, zonder bevestiging van anderen, zonder bezittingen. Je gedachten en gevoelens loslaten moet dan al helemaal betekenen dat je jezelf verliest. Of toch niet? Volges Pema Chödrön is eenzaamheid, als je ’t durft aan te kijken, een hele bijzondere leermeester. Die bewijst dat, wanneer je denkt dat je iets mist of bent verloren, je juist dichterbij de kale werkelijkheid staat. Die zit vol liefde en veiligheid. En daarin ben jij meer jij dan je voorheen was.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

Bron: Elephantjournal

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.