Ruim 7% van de Nederlanders heeft regelmatig tot vaak last van slapeloosheid. Bij een deel van hen is dit probleem chronisch; zij krijgen de officiële diagnose ‘insomnia’ of slapeloosheid. Heel lang beschouwden wetenschappers slapeloosheid als een ‘nachtprobleem’ dat overdag invloed op je kan hebben. Het wordt echter steeds duidelijker dat dat net wat anders zit. Hieronder vertellen we je meer.
Dit is waarom slapeloosheid overdag al begint
Bijna iedereen heeft af en toe weleens last van slapeloosheid. Vaak kun je dat dan linken aan bijzondere omstandigheden in je leven, zoals een stressvolle verhuizing of drukte op je werk. Maar bij sommige mensen is slapeloosheid de regel geworden in plaats van de uitzondering. Wetenschappers die onderzoek doen naar insomnia dachten lang dat het probleem pas de kop opstak als de avond viel.
Alfa- en Bètagolven
Uit recent onderzoek blijkt echter dat dat niet klopt. Een internationaal team van onderzoekers uit Nederland, Zwitserland en Duitsland onderzocht de hersenactiviteit van mensen die aan slapeloosheid leden terwijl zij wakker waren. Vergeleken met de groep zonder slapeloosheid, werden bij deze deelnemers minder sterke Alfagolven en sterkere Bètagolven gemeten. Bèta-activiteit in de hersenen wijst op alertheid en neurologische activiteit. Alfagolven wijzen daarentegen op een staat van rust en ontspanning.
Slaapmiddelen
Eerder onderzoek heeft deze versterkte Bèta-activiteit al aangetoond bij mensen met slapeloosheid terwijl zij sliepen. Nu blijkt dus dat hun brein overdag ook meer ‘aan’ staat. Onderzoek van de Universiteit van Michigan naar het gebruik van slaapmiddelen vond stress en angst overdag als de enige voorspellers voor het gebruik van slaapmedicatie. Ook zij zagen dus een verband tussen ‘hyperarousal’ overdag en slaapproblemen.
Het probleem begint al vroeg
Tenslotte laat onderzoek van Penn State University zien dat deze 24-uur durende hyperarousal vaak al aanwezig is in de tienerjaren. Interessant om te weten is dat de tieners die het minst aantal uur sliepen, het meeste last hadden van stress wanneer ze sliepen en als ze wakker waren. Tieners die wel last hadden van slapeloosheid maar uiteindelijk een normaal aantal uur sliepen, hadden minder last van hyperarousal. Deze onderzoeken laten allemaal zien dat slapeloosheid geassocieerd is met veranderde hersenactiviteit gedurende de hele dag, niet alleen ’s nachts. Dit geeft niet alleen nieuw inzicht in het verloop van slaapstoornissen, maar creëert ook ruimte voor nieuwe effectieve behandelingen zoals yoga nidra.
Yoga Nidra
Yoga Nidra betekent letterlijk ‘slaap van de yogi’. Maar het is alles behalve slapen zoals je ’s nachts doet. Zie het als een zeer diepe vorm van meditatie. Via Yoga Nidra kom je in de ruimte tussen waken zijn en slapen. Het brengt je in een schemergebied waarin je rationele brein slaapt, maar je onderbewuste actief blijft. Door de diepe ontspanning verwerk je prikkels, neemt de spierspanning in je lichaam af en dalen je bloeddruk en hartslag. Precies wat je nodig hebt om in slaap te komen. Wil je Yoga Nidra zelf proberen? Bestel dan voor slechts €19,95 het Holistik Yoga Nidra & Slaap Pakket met 3 nidra’s van één van de beste teachers van Nederland: Suze Retera.
Yoga Nidra & Slaap pakket
- Een 86 pagina dik dossier
- Een uitgebreide chronotype test
- 90 minuten Nidra meditaties
Bron: thesleepdoctor.com.