Rosacea is een veelvoorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. De naam betekent letterlijk ‘rood als een roos’. De aandoening kenmerkt zich dan ook vooral doordat de huid felrood kleurt. Met name vrouwen tussen de 30 en 60 jaar kunnen ermee te maken krijgen, maar ook mannen hebben er last van. Hieronder lees je hoe je de aandoening herkent en wat je er zelf aan kunt doen.
Rosacea: aan deze kenmerken kun je deze huidaandoening herkennen
Het meest opvallende aan rosacea is de felrode kleur op de huid. Je hebt bijvoorbeeld last van roodheid (variërend van rozerood tot paarsrood) op je wangen, neus, voorhoofd of kin. Daarbij zijn er rode uitgezette, oppervlakkige, vertakte bloedvaatjes te zien. In sommige gevallen zijn er op de genoemde plaatsen ook rode bultjes en/of puistjes en kan de huid gezwollen, branderig en pijnlijk aanvoelen. Rosacea kan in sommige gevallen lijken op acne, maar hier heeft het eigenlijk niets mee te maken. Naast huidproblemen geeft de aandoening soms ook oogproblemen zoals ontstekingen van de oogleden, hoornvlies en/of bindvlies. Dit kan zorgen voor opgezette, rode oogleden en een droog, branderig gevoel.
Thuiskomen in je eigen lichaam?
Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts. Download gratis mini-guideWat is de oorzaak van rosacea?
De precieze oorzaak van rosacea is complex en deels onbekend, maar erfelijke aanleg lijkt een rol te spelen. Doordat de barrièrefunctie van de bovenste laag van de huid (epidermis) is aangetast bij rosacea, is de huid gevoeliger voor uitwendige factoren zoals warmte, zonlicht en cosmetica. Hierdoor kan er een ontstekingsreactie ontstaan.
Demodex mijt
Een andere belangrijke aanwijzing is dat de Demodex mijt 20 keer meer aanwezig is in een huid met rosacea dan in een ‘gezonde’ huid. In onze huid zijn miljoenen micro-organismen, waaronder bacteriën en schimmels, aanwezig. Dit klinkt misschien niet zo fris, maar dit is heel normaal en ook zeker nodig voor een goede huidbalans. In het geval van rosacea zou de Demodex mijt leiden tot ontstekingsvorming in de huid. Of voeding een rol speelt is (nog) niet aangetoond, maar het drinken van alcohol of het eten van sterk gekruid voedsel kan de roodheid wel (tijdelijk) verergeren.
Wat kun je doen bij rosacea?
- Omdat de huid vaak erg gevoelig is als je rosacea hebt, is het raadzaam om een milde dag- en nachtcrème te gebruiken. Vermijd hierbij bepaalde ingrediënten zoals alcohol en parfum. Dit kan de roodheid namelijk verergeren.
- Ga voorzichtig om met de huid. Probeer bijvoorbeeld niet te stevig te boenen bij het verwijderen van make-up of het wassen van je gezicht. Ook kun je je gezicht beter droog deppen dan wrijven.
- Vermijd irritaties zoals felle zon, koude wind en rokerige ruimtes. Kun je dit niet vermijden? Zorg dan dat je je huid bedekt en beschermt.
Meer lezen over de huid
Zo verbeter je de verbinding tussen je huid en je darmmicrobioom
Wetenschap bewijst: met deze voeding top 10 houd je jouw huid mooi op latere leeftijd
Dit is de – niet te onderschatten! – impact van stresshormoon cortisol op je huid
Voeding en je huid: zó verzorg jij jouw grootste orgaan van binnenuit
Dry brushing: ayurvedische detox-techniek voor een perzikhuid én goed werkend lymfesysteem
Tekst: Djalma Taihuttu