Je weerstand is iets om gedurende het hele jaar op peil te houden. Maar in de aanloop naar de herfst kan deze wel een extra boost gebruiken. De koudere temperaturen, gure wind en toegenomen (werk)stress kunnen je immuunsysteem straks flink aantasten. Een feest voor venijnige virussen en bacteriën. Met onderstaande 7 tips ondersteun je jouw weerstand in september, zodat je ijzersterk het najaar ingaat.
De herfst komt eraan: met deze 7 tips versterk jij je weerstand
Laten we voordat we inzoomen op de tips eerst eens kijken wat weerstand precies is. Je kunt je weerstand zien als een complex systeem dat er voor zorgt dat ziekteverwekkers buiten de deur blijven. Dat begint eigenlijk al bij je huid. De verschillende huidlagen – met een vet- en zuurlaagje – houden veel ongewenste indringers buiten. Ook andere delen van je lichaam zijn goed beschermd. Een mooi voorbeeld is het oog. Traanvocht zorgt niet alleen voor het schoonspoelen van je hoornvlies, maar bevat ook enzymen die bacteriën onschadelijk maken.
Lymfeklieren
De hoofdrol is echter weggelegd voor je lymfeklieren. Deze klieren fungeren als ‘bewaakstations’. Wanneer een onbekend micro-organisme passeert, reageren je lymfeklieren door witte bloedcellen aan te maken. En witte bloedcellen zijn de meest actieve bestrijders van schadelijke bacteriën en virussen. Zo zijn macrofagen – letterlijk ‘veelvraten’ – 24/7 bezig om lichaamsvreemde stoffen (allergenen), beschadigde of dode micro-organismen (o.a. bacteriën en virussen) en hun afvalstoffen (toxines) onschadelijk te maken. Macrofagen komen in alle lichaamsweefsels voor en zijn de vuilnisdienst van het je lichaam.
Je weerstand verhogen: 7 tips
Hoe hoog je natuurlijke weerstand ook is, je kunt niet elke infectieziekte te slim af zijn. Maar een verhoogde weerstand vermindert wél de kans dat je ziek wordt. Onderstaande 7 tips helpen je op weg.
1. Eet veel vezels
Je darmwand is bekleed met darmslijmvlies. Deze heeft een filterwerking. Een optimaal functionerend slijmvlies laat ziekmakende stoffen niet door. Je darmslijmvliesbarrière is daarom erg belangrijk voor je immuunsysteem. Je kunt deze barrière mede beschermen door voldoende vezels te eten. Zet daarom vooral voldoende groente, fruit, zilvervliesrijst, chiazaad, volkoren pasta en bruine bonen op het menu. Begin je dag ook vooral met een bakje havermout. Dat zit niet alleen vol vezels, maar heeft ook andere voordelen voor je gezondheid. Hier lees je wat er gebeurt als je elke dag 70 gram havermout eet.
2. Slaap voldoende
Tijdens je slaap komen je lijf en brein tot rust en krijgen ze de gelegenheid zichzelf te herstellen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die onvoldoende slapen vaak last hebben van een verzwakt immuunsysteem. Slaap je minder dan 7 uur per nacht? Dan loop je 3 keer zoveel kans om ziek te worden van een virus dan mensen die meer dan 8 uur per nacht slapen. Slaap je slecht, dan heb je vast iets aan deze tips.
3. Vermijd geraffineerde suikers
Als je veel geraffineerde suikers eet is de kans groter dat je last krijgt van overgewicht. Overgewicht kan de werking van je immuunsysteem verminderen. Vetcellen maken namelijk stoffen aan die ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Als je te zwaar bent kan dit leiden tot chronische ontstekingen. Je immuunsysteem is dan continu bezig om die ontstekingen te herstellen en zal minder goed reageren op ongewenste indringers. Zie het als een elastiek dat constant op spanning staat: het kan dan niet makkelijk nóg meer uitrekken als het nodig is. Het verminderen van je suikerinname maakt het makkelijker om een gezond gewicht te bereiken en vermindert de kans op chronische ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Deze aandoeningen verzwakken allemaal je immuunsysteem.
4. Vermijd alcohol
Alcohol onderdrukt de werking van je immuunsysteem. Dat komt vooral omdat je lever niet toekomt aan het afbreken van cortisol (het ‘stresshormoon’) als het druk bezig is met het afbreken van alcohol. En, nu komt ‘ie: hoe hoger het level van cortisol in je lijf, hoe alerter en dus ‘gespannener’ je bent. Stress zorgt met andere woorden voor meer stress. Ook al denk je dat je meer ontspannen wordt van die glaasjes wijn na een lange dag werk, voor je lijf en weerstand is het een belastende gewoonte.
5. Verminder stress
Langdurige stress of het onderdrukken van emoties ondermijnt het vermogen van je immuunsysteem om adequaat te reageren op indringers. In een stresssituatie geeft je lichaam namelijk prioriteit aan het mogelijk maken van een vlucht- of vechtreactie. Andere belangrijke processen krijgen minder aandacht. Zo worden voedingsstoffen niet goed opgenomen, raakt je stofwisseling vertraagd en heeft je lijf meer moeite met het opruimen van toxische stoffen. Het gevolg? Een verzwakt immuunsysteem. Hou je stresslevels dus binnen de perken. Wandelen, knuffelen, dansen, seks, mediteren: allemaal manieren om in relaxmodus te komen.
6. Begin met vitamine D3
Je hebt voldoende vitamine D nodig voor een gezond werkende weerstand. Juist in de donkere maanden van het jaar ligt echter een vitamine D tekort op de loer. Check vooral even bij je huisarts hoe het ervoor staat met jouw vitamine D levels en slik indien nodig een vitamine D3 supplement.
7. Zoek de zon op
Een goede manier om zelf meer vitamine D aan te maken is door je lijf voldoende bloot te stellen aan zonlicht en daglicht. Breng dus minstens één keer per dag tussen 11:00 en 15:00 uur wat tijd buiten door, en profiteer nu het nog kan vooral van de nazomerse zonnestralen!