Dit is hoe Karlijn’s broertje 50 dagen als parttime vegan overleefde

Food
Vegan food, The Green Happiness, man, Jorrit Visser
karlijn visser

Karlijn Visser
28.12.2016

Onlangs introduceerden we Jorrit Visser (28), het broertje van Karlijn. Hij volgde samen met zijn vriendin Lize het vegan food programma ‘Your 50 Days of Green Happiness’. Niet geheel vrijwillig: het was óf zelf koken, óf eten wat de pot schaft. Hij koos voor dat laatste. En dat bezorgde hem uiteindelijk meer bewustwording over de schadelijke overconsumptie van vlees en vis. 

Dit is hoe Karlijn’s broertje 50 dagen als part-time vegan overleefde

Jorrit: “Na het aanbreken van de 8e dag in het ’50 Days of Green Happiness’ programma, nam de druk toe. Mijn vriendin had de afgelopen week voor eten had gezorgd. Vandaar dat het vanavond mijn beurt is. De boodschappen waren al in huis. Gelukkig zag de tekst van het recept er niet al te lang uit. Dat kan twee dingen betekenen: het is heel makkelijk (dat hoop ik) of het recept laat veel aan mijn eigen invulling over. Iets waar ik minder happy van word, aangezien ik aan de receptenkaarten van Albert Heijn ben gewend. Duidelijke stappen, goed uitgelegd en niets overlatend aan eigen creativiteit. Vol goede moed begon ik met lezen én koken. Het huis begon langzaam te ruiken naar mijn creatie. En ik keek er naar uit om Lize straks te verassen. Het resultaat in de pan zag er niet veelbelovend uit. Misschien omdat de het recept nogal vaag bleek voor een man. In mijn kookwoordenboek ken ik “een beetje” niet. Hoeveel is een beetje? Op hoeveel graden moet de oven? Hoe lang moet iets koken? Oftewel niet geheel dude-proof. Het resultaat? Het was boven verwachting lekker. De asperges zaten in de salade en de pesto van koriander erbij smaakte ook prima. Na de eerste vegan week hebben we ons nieuwe eetpatroon geëvalueerd. Wat ik er van vond? Het eten was lekker, de steeds wisselende gerechten vond ik fijn (in plaats van elke dag pasta pesto). Minder vond ik de trek die gauw op kwam na het nuttigen van een maaltijd. Na het eten begon ik vaak te snaaien.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter.

Goedgeprate lunchkroket

Midden in ons programma werden we bruut verstoord door de commotie rondom de meiden van The Green Happiness. De vegan gerechten zouden voor tekorten aan belangrijke voedingsstoffen zorgen. Ergens werd ik toen versterkt in mijn vooroordelen over vegan eten. Zo kon ik mijn lunchkroket mooi goed praten. Lize en ik hebben de televisie aangezet om samen naar Humberto Tan te kijken. Ze ontving ondertussen bezorgde berichten uit haar omgeving. “Is dit ook het dieet dat jij volgt?”

Afkicken van vlees

Vegan food, The Green Happiness, man, Jorrit VisserOok aan mij werd deze vraag gesteld. Wat vind ik van de recepten? Het boek? Vegan? Om eerlijk te zijn; ik weet het niet. Ik weet niet welke wetenschappers ik kan geloven en wat goed of slecht is voor mijn lichaam en geest. Welk onderzoek is (on)betrouwbaar of waar zitten de grote voedingsindustrieën achter? Ik wil mijn ogen hier niet voor sluiten. Niet alleen voor mijzelf maar ook vanwege de wereld waar we samen in leven. Ik probeer steeds bewuster om te gaan met de aarde. De documentaire van Leonardo di Caprio bevestigde de noodzaak. De overconsumptie van vlees en vis brengt de aarde in grote problemen. Een vakantie onlangs naar Zuid-Afrika had ik nodig om van mijn vleesverslaving af te komen. Niet omdat het vlees daar niet lekker was. In tegendeel. De meest heerlijke biefstukken van elk soort dier heb ik gegeten. Om deze voor nu voorlopig aan de kant te laten staan.

Dit is er blijven hangen

Het 50-dagen programma van The Green Happiness helpt mij in het streven naar een gezondere wereld. Ik geloof niet in álle standpunten over voeding. En het zal mij ook niet lukken om het programma die hard te volgen. Maar wat is het heerlijk dat als ik thuis kom, ik niet meer hoef na te denken wat ik ga koken. De ingrediëntenlijst verdubbelen we om er samen genoeg aan te hebben. De wekelijkse kroket blijft erin. Zo heb ik als man mijn aangepaste versie op het boek. Nog een kleine tip; wat zou het fijn zijn als er een mannelijke versie van dit boek komt (lees: zonder de yoga plaatjes maar met wat meer uitgebreide gerechten informatie). Op hoeveel graden en op welke stand moet de oven, etc? Dit voedingspatroon met bijbehorend boek zou ik direct gaan volgen!”

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter.

Deel 1 van Jorrits avonturen als kersverse vegan, lees je hier. 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link