videocam Jouw unieke blauwdruk ontdekken? Doe mee aan het Human Design Webinar op 23 juni 2024

Waar is biotine goed voor?

Body
waar is biotine goed voor

Holistik
17.08.2021

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van de voordelen van biotine (vitamine B8), maar niet veel mensen weten precies wat deze vitamine kan doen voor hun haar, huid en nagels. In dit artikel zetten we de voordelen van vitamine B8 voor je op een rijtje en zoomen we in op het positieve effect van biotine op je haar.

Waar is biotine goed voor?

Wat is biotine?

Voordat we naar de voordelen van vitamine B8 gaan kijken, is het handig om in te zoomen op biotine zelf. Simpel gezegd is biotine (ook wel bekend als vitamine H) een in water oplosbare vitamine die deel uitmaakt van de familie B-vitamines. Het is een van de vele complexe vitamines die je lichaam helpt bij het omzetten van voeding naar nutriënten en energie. Naast deze ondersteunende rol bij het leveren van energie, is biotine ook goed voor je haar, huid en nagels. Niet gek dus  zoveel haarverzorgingsproducten biotine voor haargroei bevatten!

Het woord ‘biotine’ is afgeleid van het Griekse woord ‘biotos’, dat ‘leven’ betekent. En inderdaad, biotine speelt een cruciale rol bij verschillende vitale lichamelijke processen. Het is daarom belangrijk dat je voldoende biotine binnenkrijgt. Een biotine supplement kan hier eventueel bij helpen. Er zijn ook verschillende voedingsmiddelen die biotine bevatten. Daarover later meer.

Welke soort biotine is het beste voor haargroei?

Wil je biotine inzetten voor haargroei? Dan kun je een biotine supplement gebruiken of een haarproduct met biotine erin dat je op de hoofdhuid of het haar aanbrengt. Als je kiest om biotine te gebruiken om je haargroei te stimuleren, is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van het juiste product. Hieronder vind je een kort overzicht van de verschillende manieren waarop je biotine in kunt zetten voor haargroei.

Biotine nemen als supplement

De meeste mensen kiezen ervoor om biotine als supplement in te nemen. Dit kan het een stuk makkelijker maken om voldoende biotine binnen te krijgen op een dag. Biotine supplementen zijn meestal verkrijgbaar als tabletten of gummies. Een biotine supplement voor haargroei is een van de meest gangbare supplementen voor oraal gebruik. Over het algemeen zijn orale supplementen heel geschikt om onder andere de haargroei te stimuleren, omdat ze snel worden opgenomen in de bloedsomloop.

Biotine voor huid en haar

Shampoos en andere producten met biotine om aan te brengen op de huid of het haar kunnen een oplossing bieden voor breekbaar of ongezond haar. Deze zijn echter niet zo effectief in het tegengaan van haaruitval. Veel verzoringsproducten met biotine bieden echter wel de voordelen van vitamine B8 en belangrijke eiwitten zoals keratine die gespleten haarpunten en haarschade kunnen verminderen.

Hoe werken biotine supplementen voor je haar?

Als je denkt dat je dagelijkse voeding onvoldoende biotine bevat, of je inname van vitamine B8 gewoon wil boosten, kan een supplement een oplossing zijn. Met biotine supplementen kun je op een eenvoudige, praktische manier je haargroei gedurende een langere periode stimuleren.

Maar hoe werken biotine supplementen eigenlijk precies? Deze verrijken en voeden het haar van binnenuit met biotine die gemakkelijk wordt opgenomen. Dit versterkt het haarzakje en de haarschacht, waardoor je haar veerkrachtiger wordt. Bij regelmatig en consistent gebruik kunnen biotine supplementen de textuur, glans en veerkracht van je haar daadwerkelijk verbeteren. Bovendien wordt biotine vaak genomen om de haargroei te stimuleren, en zien veel mensen daarin vaak na twee of drie maanden al resultaat.

Biotine combineren met andere ingrediënten voor je haar

Wil je biotine inzetten voor haargroei? Dan kun je het beste een multivitamine nemen die de voordelen van vitamine B8 combineert met andere haarversterkende ingrediënten, zoals:

 • Silica (uit bamboe-extract) – Dit natuurlijke ingrediënt draagt bij aan het behoud van gezond haar en beschermt je cellen tegen oxidatieve stress.
 • Vitamine D – Stimuleert de haargroei en haarzakjes. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat mensen met alopecia areata een aanzienlijk lager vitamine D-gehalte hebben dan mensen die geen alopecia hebben.
 • Zink – Een tekort aan zink kan haaruitval, broos haar, een droge huid en breekbare nagels veroorzaken.
 • Seleen – Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat seleen een rol speelt bij de aanmaak van nieuw haar.
 • Vitamine C – Deze vitamine beschermt tegen schadelijke vrije radicalen en stimuleert de productie van collageen, wat goed is voor je haar, huid en nagels.

Voeding met biotine

eieren

Als je je inname van biotine via je voeding wilt verhogen, is het belangrijk om dagelijks een aantal voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan biotine. Het is belangrijk om te weten dat de meeste van deze voedingsmiddelen rauw gegeten of minimaal bewerkt dienen te worden, om van de voordelen van biotine te kunnen profiteren. De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine B8:

 • Zalm
 • Eieren
 • Zoete aardappelen
 • Amandelen
 • Haver
 • Bananen

Als je extra biotine voor haargroei inneemt, onthoud dan dat biotine vitamine een in water oplosbare vitamine is. Dit betekent dat je elke dag een ruime hoeveelheid van deze voedingsmiddelen moet eten als je de inname via voeding hoog wilt houden. Daarom kiezen veel mensen voor een biotine supplement, als aanvulling op een gevarieerd dieet.

Na hoe lang zie je resultaat?

De meeste mensen die extra biotine voor haargroei innemen, zullen tijdens de eerste maanden van verhoogde inname geen merkbare veranderingen zien. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je inname consequent is en je geduld hebt. Deelnemers aan dit dubbelblind onderzoek die een biotine supplement voor haargroei namen, zagen 90 dagen na zichtbare resultaten. Maak van het nemen van een biotine supplement een dagelijks ritueel. Stel een wekker in op je telefoon, zodat je geen dag overslaat.

Andere gezonde voordelen van vitamine B8

Wist je dat een biotine supplement naast gezonder haar nog veel meer voordelen te bieden heeft? Vitamine B8 heeft nog veel meer positieve effecten dan alleen het stimuleren van de haargroei. Zo kan de dagelijkse inname van een goed biotine supplement ook de gezondheid van je huid en nagels verbeteren. Samen met de inname van andere belangrijke bestanddelen zoals collageen, wordt een biotine supplement soms aangeraden om huidaandoeningen te verminderen. Veel mensen met een biotinetekort hebben namelijk last van kwaaltjes zoals huiduitslag. Sommige ervaringsdeskundigen beweren dat de inname van biotine hun huid heeft verbeterd en hen heeft geholpen om acne onder controle te houden. Ook als je kampt met droge of breekbare nagels, kan biotine een wetenschappelijk bewezen oplossing bieden. 91% van de deelnemers aan dit onderzoek had na de inname van biotine vitamines gezondere en sterkere nagels.

Kan biotine bijwerkingen veroorzaken?

Volgens het National Institute of Health in de Verenigde Staten is er geen bewijs dat biotine in grote hoeveelheden schadelijk is. Hoewel het zeldzame bijwerkingen zijn, hebben enkele mensen hebben tijdens de inname van biotine wel maagklachten of huiduitslag ervaren. In de EU zijn er geen grenzen gesteld aan de maximaal toegestane hoeveelheid biotine in supplementen, aangezien er in klinische studies geen serieuze bijwerkingen werden aangetoond. Biotine vitamines zijn in water oplosbaar. Dit betekent dat een overschot op natuurlijke wijze door het lichaam wordt uitgescheiden. Zoals met alle supplementen is het echter altijd raadzaam om een arts te raadplegen als je een medische aandoening hebt en graag biotine wilt gaan nemen.

Vitamine opbergtas

Al jouw potjes bij de hand

Deze stijlvolle storage bag biedt ruimte voor 6 potjes en is perfect voor thuis en onderweg.
Bestel tas voor €34,95 Vitamine storagebag
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.