Het is zover: de blaadjes kleuren oranje en zoeken langzaam hun weg naar de vertrouwde aarde. Hét moment voor ons om in te zoomen op zelfgemaakte soep. Dit keer een recept voor vegan zoete aardappelsoep met een Aziatische twist uit Soep-er: een kookboek waarin Janine de Roode soep volledig in de spotlight zet.
Recept: verwarmende vegan zoete aardappelsoep met kokosmelk & rode linzen
Je raadt het al: zoete aardappel is het hoofdingrediënt van dit heerlijke soep recept. Zoete aardappel zit bomvol vitamine C, dat goed is voor je bijnieren. Deze kleine kliertjes produceren meer dan 50 hormonen, dus ze voldoende voeden is van groot belang. Zoete aardappel bevat ook veel antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Ook helpen ze tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast is zoete aardappel rijk aan bètacaroteen, een stof die je lijf omzet in vitamine A, wat nodig is voor onder meer je ogen, huid, slijmvliezen, groei, gezonde botten en je afweersysteem.
Hotspot in Utrecht: Soep-er
Soep-er is Utrechts eerste soepbar en mengt verrassende smaken en ingrediënten in een kommetje. Met traditionele recepten en een persoonlijke twist, zodat iedereen kan genieten van het veelzijdigste gerecht ter wereld: soep. Gezond, gemakkelijk en gezellig. Janine opende Soep-er in 2020 om haar liefde voor soep met ingrediënten uit alle windstreken te kunnen delen.
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de soep
- 600 gram zoete aardappels, ongeschild, in dobbelstenen
- 2 rode uien, in halve ringen 11⁄2 tl komijnpoeder
- 11⁄2 theelepel korianderpoeder
- 11⁄2 theelepel kerrie
- 1 theelepel cayennepeper
- 4,5 eetlepel extra vergine olijfolie 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 rode chilipeper, in dunne ringen
- 5 takjes koriander, steeltjes en blaadjes fijngesneden
- 2,5 centimeter gemberwortel, geschild en geraspt
- 100 gram gedroogde rode linzen
- 600 ml kokosmelk
- 500 ml groentebouillon
- 1 eetlepel sesamolie
- sap van 2 citroenen
- zeezout en zwarte peper
Topping
- sesamzaad
- eetbare gedroogde bloemen tuinkers
Bereidingswijze
- Schep de zoete aardappel en ui in een braadslede. Strooi het komijnpoeder, korianderpoeder, de kerrie, cayennepeper en naar smaak zeezout en zwarte peper erover en besprenkel rijkelijk met extra vergine olijfolie. Hussel goed door elkaar en schuif 1 uur in de oven op 180 graden.
- Verhit een goede scheut extra vergine olijfolie in een soeppan. Voeg de knoflook, chilipeper, fijngesneden koriander en gember toe. Fruit alles op laag vuur en geniet vooral van de heerlijke geur die hierbij vrijkomt!
- Voeg als de chilipeper zacht is de rode linzen toe. Roer goed door en schenk de kokosmelk en groentebouillon erbij. Breng de soep aan de kook en zet het vuur laag zodra hij begint te borrelen. De kokosmelk mag niet gaan schiften, dus blijf goed roeren. Laat de soep minimaal 30 min. koken totdat de linzen helemaal uit elkaar vallen.
- Schep het zoeteaardappelmengsel uit de oven door de kokosbouillon en roer goed door. Voeg de sesamolie en het citroensap toe. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep en breng op smaak.
- Maak elke kom op met een theelepel sesamzaad, gedroogde bloemen en wat plukjes tuinkers.
Soep-er, Janine de Roode, Terra, verkrijgbaar via bol.com €25,99
Lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)
Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt het gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop €34.95
Benieuwd naar andere verwarmende recepten? Hieronder nog wat inspiratie!
Verwarmend vegan recept: geroosterde bloemkool-wortelsoep met falafel
Ayurvedisch winterrecept: verwarmende rode linzen met spinazie en feestelijke rijst
Oma’s recept: verwarmende rode kool stamppot met appel en rozijnen
Verwarmend herfstrecept: pistachetaart met sinaasappel en kardemom
Verwarmend vegan recept: geroosterde bloemkool-wortelsoep met falafel