Yoga nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’. Deze vorm van yoga bestaat al eeuwen en heeft wortels in de Upanishads en Vedische teksten. Ook in de meest bekende yoga tekst, de Yoga Sutras van Patanjali, komen elementen van Yoga Nidra terug. Zoals het bereiken van een ‘droomstaat’ en het cultiveren van tegenstellingen, wat een onderdeel is van Yoga Nidra. Yoga nidra brengt je naar een staat van zijn tussen slapen en waken in. Hier wordt het zelfgenezende vermogen van je lichaam geactiveerd en komt ook je geest diep tot rust. Zie yoga nidra als een soort powernap waarbij je wakker blijft. Hieronder lees je meer over deze bijzondere vorm van yoga.
Wat is yoga nidra?
Yoga nidra is een vorm van yoga waar geen fysieke inspanning aan te pas komt. Je hoeft alleen maar lekker comfortabel te gaan liggen in savasana, de eindhouding van bijna elke yogales. Tijdens een yoga nidra sessie begeleidt een stem je naar een diepe staat van ontspanning. Het is niet de bedoeling dat je deze stem in jezelf oproept, maar dat je je echt laat begeleiden zodat je zenuwstelsel volledig tot rust kan komen. Het zelfgenezende vermogen van je lichaam wordt zo geactiveerd, je krijgt toegang tot het onderbewuste en je hervindt je fysieke en mentale balans.
Wat is het verschil tussen yoga nidra en meditatie?
Het verschil tussen yoga nidra en meditatie is dat je bij meditatie in de waaktoestand van het bewustzijn blijft en je mind (zacht) op iets focust. Bij yoga nidra verlaat je echter de wakkere staat en kom je in een staat tussen slapen en waken terecht. Je gaat van de brainwave-staat alpha, naar theta en vervolgens naar delta. Theta is de hypnosestaat en delta is de meest herstellende staat, waarin je lichaam zichzelf gaat genezen. Je lichaam valt tijdens een yoga nidra sessie als het ware in slaap en je rationele geest is bijna niet meer actief. Maar je krijgt wel toegang tot het onderbewuste en houdt zo ook een spoor van verbinding met je omgeving. Omdat je verbinding legt met het onderbewuste, is yoga nidra ook een hele krachtige tool om positieve intenties te zetten en oude emotionele ballast op te ruimen.
Is yoga nidra gevaarlijk?
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat yoga nidra gevaarlijk kan zijn. Net als bij meditatie- en ademhalingsoefeningen is het wel belangrijk dat je het op een gepast moment en gepaste plek doet. Dus niet tijdens het besturen van een voertuig en niet in het water bijvoorbeeld. Ook is het belangrijk dat je goede begeleiding hebt (live of via een opname) van een professional. Heb je last van (zware) psychische klachten, overleg dan eerst met je arts of therapeut voordat je yoga nidra probeert.
Yoga nidra voor het slapen
Yoga nidra is heel fijn om voor het slapen te doen. Word je ’s nachts vaak wakker en kom je dan maar moeilijk weer in slaap? Ook dan kun je yoga nidra inzetten. Omdat het zo’n ontspannend effect heeft op het zenuwstelsel, kan een sessie je helpen (weer) sneller in te slapen. Maar yoga nidra kan ook juist in drukke, stressvolle tijden heel helpend zijn. In overweldigende periodes kan écht ontspannen een uitdaging zijn, terwijl dit juist zo belangrijk is om chronische stress te voorkomen. Yoga nidra kan je zenuwstelsel dan de reset geven die het zo hard nodig heeft om je systeem in balans te houden.
Yoga nidra oefeningen
Elke yoga nidra sessie heeft weer net een ander thema. Zo zijn er sessies voor manifestatie, het cultiveren van creativiteit, het loslaten van negatieve emoties, het verbeteren van je nachtrust of het aanvullen van je energiepeil. Wil je yoga nidra ervaren? Je kunt op zoek gaan naar een yogadocent bij je in de buurt die yoga nidra geeft of online sessies proberen.
Tip: yoga en meditatie ontspanningsdeken
Een yogadeken is een speciaal ontworpen deken die vaak wordt gebruikt tijdens yogabeoefeningen en meditatie. Ze zijn gemaakt van zachte, comfortabele materialen zoals katoen. Je kunt de deken gebruiken voor warmte en comfort. De warmte helpt om volledig te ontspannen en te genieten van de rustfase. Daarnaast bieden yogadekens extra ondersteuning bij specifieke houdingen. Je kunt hem bijvoorbeeld onder je knieën plaatsen tijdens knielende houdingen. Hiermee verminder je de druk op botten en gewrichten. Je kunt een yogadeken ook oprollen of opbouwen en gebruiken als (meditatie)kussen. Bij actievere yogavormen kan de deken worden gebruikt om zweet af te vegen en je gezicht en lichaam droog te houden. Daarnaast geeft een yogadeken een gevoel van geborgenheid: gebruik hem als zacht ‘schild’ waarmee je prikkels van buitenaf weert. Verkrijgbaar via de Holistik Shop, €29,95
Yoga Nidra & Slaap pakket
- Een 86 pagina dik dossier
- Een uitgebreide chronotype test
- 90 minuten Nidra meditaties