videocam Ben jij één van de miljoen Nederlanders die last heeft van hooikoorts?

Lente recept: milde tajine met granaatappel en munt

Recipes

De lente staat voor vernieuwing en verjonging. En die aanstekelijke frisheid zien we met een beetje mazzel terug in de kleuren op ons bord. Een volwaardige lentemaaltijd is doorgaans licht van aard en bevat wat fruit en veel verse groente. In dit recept van Alice Hart, maker van ‘Het grote groenteboek‘ komt de lente foodvibe volledig samen in de tajine, waarin stoven als kooktechniek zorgt voor een rijk pallet aan smaak met couscous, granaatappel en munt. 

Lente recept: kruidige tajine met couscous, granaatappel en munt

Eerst even over het kookboek. Het grote groenteboek (€29,99 via Bol.com) is een trotse ode aan groenten, verdeeld over vier hoofdstukken die elk voor een seizoen staan. Zo wordt eten en leven volgens het ritme van de natuur ineens een stuk concreter.  De schrijfster van het boek is Alice Hart die als culinaire acteur schrijft voor o.a. de New York Times en The Guardian.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

  • 50 gram boter of kokosolie
  • 2 theelepel komijnzaad, gemalen
  • 2 theelepel korianderzaad, gemalen
  • 1 el mild paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 40 gram verse gemberwortel, fijngeraspt
  • 3 kleine jonge preien, in dikke ringen
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 kaneelstokje
  • 300 g smaakrijke, kleine nieuwe aardappels, zoals La Ratte, gehalveerd
  • 650 milliliter hete groentebouillon
  • 3 ingemaakte citroenen, elk in acht partjes
  • 200 g miniwortels, schoongeboend, grote gehalveerd
  • 400 gram flageolettonen of groene linzen uit blik, uitgelekt
  • 1 eetlepel honing
  • 200 gram verse, gedopte doperwten
  • 200 gram sugarsnaps of peultjes
  • 90 gram grote groene olijven zonder pit
  • citroensap, naar smaak
  • 1 klein bosje takjes munt
  • 1 kleine granaatappel, alleen de pitten
  • zout en vers gemalen zwarte peper

Bereidingswijze

1. Smelt de boter of kokosolie in een grote braadpan op vrij laag vuur. Voeg de specerijen, gember en prei toe en bak ze zachtjes 5 minuten of tot de prei doorzichtig, maar niet verkleurd is. Roer de knoflook erdoor en bak hem een minuut mee. Voeg dan de kaneel, aardappels en bouillon toe. Zet het vuur hoger en breng de bouillon aan de kook. Zet het vuur middelhoog zodra de bouillon suddert, leg het deksel op de pan en laat het mengsel 10 minuten koken.
2. Voeg de ingemaakte citroenen (met schil en al), wortels, flageoletbonen of linzen en honing toe en laat het mengsel nog 10 minuten koken.
3. Voeg de doperwten, sugarsnaps of peultjes en olijven toe en laat alles 5 minuten sudderen.
4. Proef en voeg indien nodig zout en peper toe ( je kunt ook een beetje citroensap toevoegen om het gerecht wat frisser te maken, maar als het goed is, hebben de ingemaakte citroenen al voor voldoende frisheid gezorgd). Haal het gerecht van het vuur, schep het op een bedje van gepimpte couscous, en bestrooi het royaal met takjes munt en granaatappelpitten.

Tip: dit recept is heerlijk met couscous. Hieronder lees je hoe je couscous volgens Alice Hart het beste klaarmaakt.

Kookboeken tip van de redactie: Het grote groenteboek

Met meer dan 80 recepten waarin groente de hoofdrol spelen.

MEER INFORMATIE

Zo maak je de ultieme couscous volgens Alice Hart

Alice over couscous in Het grote groenteboek: ‘ Als je deze kleurrijke tajine met een simpele versie van couscous serveert, zoals op de foto, wees dan royaal met alles wat je erdoor mengt (van droge naturel couscous wordt niemand blij). Ik schenk hete groentebouillon over droge, volkoren couscous, breng hem op smaak, voeg boter toe en laat hem een paar minuten staan. Vervolgens worden er lekker veel fijngehakte zachte kruiden, geraspte citroenschil, gehakte gerookte amandelen, granaatappelpitten en reepjes gedroogde abrikozen, plus wat citroensap en extra blaadjes munt door gemengd. Voor een veganistische versie vervang je de boter en honing door olijfolie en ahornsiroop.’

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
4/5 (1 Review)
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.