Yin yoga: zo stimuleert het jouw bindweefsel

Body
yin yoga bindweefsel

Nathalie Meertens
21.10.2022

Yin yoga is een rustige vorm van yoga waarbij je houdingen langer vasthoudt. Zo kun je je helemaal verbinden met je ademhaling en de zwaartekracht haar werk laten doen. Bovendien wordt je bindweefsel gestimuleerd. Dit wordt ook wel de ‘lijm’ van je lichaam genoemd. Het houdt alle onderdelen van je lijf bij elkaar en geeft steun aan je organen. Maar wist je dat het ook een ingenieus energetisch communicatienetwerk is? Zo herprogrammeer je met een yin yogasessie als het ware je levensenergie. Hieronder vertellen we je meer.

Yin yoga: zo stimuleert het jouw bindweefsel

Een belangrijke bouwsteen van je bindweefsel is collageen, een soort lijmvormend eiwit. In een gezond lichaam wordt al het collageen in het lichaam iedere 6 maanden compleet vernieuwd. Daar heb je wel voldoende voedingsstoffen, hydratatie en lichaamsbeweging voor nodig. In het lichaam bevindt collageen zich in een staat van materie die tussen een vast kristal en een vloeistof zit. Het staat daarom ook wel bekend als ‘Liquid Crystalline’, ofwel vloeibaar kristal. Deze materie kan energie geleiden, ontvangen, opslaan en vergroten. Je bindweefsel is dus een soort van high-speed internetverbinding, die constant communiceert met alle onderdelen van jouw lichaam.

Kosmisch energieveld

Maar de kracht van je bindweefsel reikt nog verder. Volgens onder andere dr. James Oschman, een expert in energy medicine en tevens celbioloog en biofysicus, communiceert bindweefsel namelijk ook met het kosmische energieveld buiten het lichaam. Volgens Oschman worden in een gezond lichaam deze stromen van energie niet gehinderd. Optimale gezondheid betekent een constante, soepele uitwisseling van informatie binnenin je lichaam en met de energie eromheen. Taoïstische wijsheid vertelt al eeuwen hetzelfde verhaal, in een ander jasje. Volgens de Taoïsten zit je lijf vol met energiemeridianen die de hele dag door Qi (levensenergie) vervoeren én kosmische Qi oppikken van buiten het lichaam.

Qi en bindweefsel

Het bindweefsel heeft ook een plek in dat verhaal. De Taoïsten classificeren bindweefsel als yin. Wanneer je actief bent, stroomt Qi voornamelijk door je spieren, de yang-laag van je lichaam. Maar in rust vindt Qi een weg door de stuggere weefsels en je botten, je yin-laag. Volgens de Japanse wetenschapper Hiroshi Motoyama wordt Qi in het bindweefsel vooral vervoerd via hyaluronzuur, een belangrijke bouwsteen ervan. Deze stof trekt water aan en polariseert het, waardoor het elektrische impulsen kan geleiden en zo informatie door het lichaam verspreidt.

Is al het stilzitten ‘yin’?

Volgens de Taoïsten is het essentieel om de yin- en yang-energiestromen te balanceren. Maar, je voelt ‘m al aankomen: we brengen tegenwoordig nogal veel tijd door in yang. Misschien denk je nu: maar we zitten toch met z’n allen juist veel te veel achter onze bureaus? Klopt. Maar het feit dat je stilzit (waarschijnlijk in een suboptimale houding) betekent niet dat je echt in rust bent. Onbewust trekken we onze schouders op en is onze ruggengraat zelden helemaal mooi in alignment. Belangrijker: vaak is je hoofd volledig in aan-stand terwijl je stilzit. En… energy flows where attention goes. Niet naar je bindweefsel dus.

Yin yoga

En dit is waar yin yoga om de hoek komt kijken. Veel traditionele yogavormen zoals ashtanga en hatha yoga zijn Yang-georiënteerd. Deze vormen van yoga zijn vooral gericht op het versterken van je spieren. De tegenhanger hiervan is yin yoga. Deze vorm draait eigenlijk om passiviteit: je overgeven aan de zwaartekracht en langer doorbrengen in één pose (meestal 3-5 minuten). Het gevolg is niet alleen diepe ontspanning, maar stimulatie van je bindweefsel, gewrichten en pezen. Bindweefsel is een stuk minder flexibel dan spierweefsel en reageert op een langdurige druk of rekking van een bepaald gebied. Zo worden specifieke meridianen gestimuleerd en wordt de yin-flow van jouw levensenergie ‘gereinigd’ en gevoed. Probeer je geest ontspannen en gefocust te houden. Onthoud: energy flows where attention goes. 

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

  • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
  • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
  • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide

Bronnen: Body Divine Yoga, wearehealthy.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.