videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

De perfecte (vegan!) menopauze lunch: kleurrijke quinoa salade met dille

Recipes

Holistik
25.06.2024

Zit je in de overgang? Dan is het raadzaam om bewuste keuzes wat betreft voeding te maken. In het kookboek ‘Eten als medicijn – Overgang‘ laten Dokter Dorenda van Dijken en Janneke Vreugdenhil zien hoe je met de juiste voeding klachten kunt verminderen. Dit is een van onze favoriete recepten uit het boek: kleurrijke quinoa salade met dille. Eet lekker (ook als je niet in de overgang zit)!

De perfecte (vegan!) menopauze lunch: kleurrijke quinoa salade met dille

Janneke Vreugdenhil over dit recept: ‘Van dit soort lunchsalades kun je nooit genoeg recepten hebben. Ik maak ze vaak voor meerdere dagen, want ze blijven makkelijk twee à drie dagen goed in de koelkast. Vaak worden ze daar zelfs lekkerder van. Als je aan zwarte bessen kunt komen – die zijn er alleen in juni en juli, daarna is het seizoen weer voor een jaar voorbij – gebruik ze dan vooral in dit recept. De combinatie biet en zwarte bessen is echt tamelijk briljant. Maar met rode aalbessen, (diepvries) bosbessen, of blauwe bessen wordt het ook lekker.’

Het mediterrane dieet

Van het mediterrane dieet is aangetoond dat – als je het langdurig en consequent volgt – het goed is voor je gezondheid. Ook vrouwen die in de overgang zitten wordt dit eetpatroon aangeraden. Binnen het mediterrane dieet vallen: olijfolie, volkoren producten, groenten, peulvruchten, fruit, noten en zaten, vis en kruiden en specerijen. Dat maakt ook het ook dit lunchrecept een uitstekend maaltje voor tijdens de menopause.

Ingrediënten voor één salade

  • 75 gram quinoa
  • sap van 1⁄2 citroen
  • 1⁄2 eetlepel balsamicoazijn
  • 2 eetlepel olijfolie
  • zout en peper
  • 1 flinke, gare biet, in blokjes (of gekookte biet)
  • 1⁄4 komkommer, in blokjes
  • 8 à 10 radijsjes, in plakjes
  • 60 gram zwarte of rode bessen, of bosbessen
  • 20 gram dille, fijngesneden
  • 1 lente-uitje, in ringetjes

Bereidingswijze

  1. Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spreid de korreltjes uit over een platte schaal zodat ze snel afkoelen.
  2. Klop een dressing van het citroensap, de balsamicoazijn, olijfolie, zout en peper.
  3. Doe de biet, komkommer, radijs, bessen, dille en lente-ui bij de quinoa. Voeg de dressing toe en hussel.

Dokter Dorenda van Dijken en Janneke Vreugdenhil, Uitgeverij Carrera Culinair, €27,50, verkrijgbaar via Bol.com.

5/5 (1 Review)
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.