Vitamine C (ascorbinezuur) is veruit de bekendste vitamine. Dat komt omdat vitamine C talloze wetenschappelijk bewezen positieve effecten op je gezondheid heeft en je immuunsysteem ondersteun. Niet verrassend dus dat het ook wel de ‘weerstandsvitamine’ wordt genoemd. Hieronder lees je welk fruit (en andere voedingsmiddelen) het meeste vitamine C bevat.
Welk fruit bevat de meeste vitamine c?
De gezondheidseffecten van vitamine C
Vitamine C ondersteunt de natuurlijke afweer van het lichaam en bevordert je weerstand tijdens en na fysieke inspanning. Vitamine C beschermt je lijf ook tegen invloeden van buitenaf en het bevordert de opname van ijzer uit voeding. Hiernaast activeert vitamine C de natuurlijke energie in je lichaam, waardoor de vitamine helpt het bij vermoeidheid of futloosheid. Vitamine C draagt verder bij aan de vorming van collageen en is daarom goed voor het behoud van sterke botten en gebit, de aanmaak en opbouw van kraakbeen, de conditie van de bloedvaten, tandvlees en huid. Het is dus een hele veelzijdige vitamine.
In deze voedingsmiddelen zit veel vitamine C
Je weet nu hoe belangrijk vitamine C voor je lijf is. Het is verstandig om er elke dag zeker voldoende van binnen te krijgen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 80 milligram. Ons lichaam maakt zelf geen vitamine C aan, dus je kunt het uit je voeding halen. Maar in welk fruit zit nou het meeste vitamine C? En welke andere voedingsmiddelen zijn rijk aan deze vitamine?
Kiwi
Een kiwi is rijk aan vitamines, waaronder vitamine C. Een kiwi van 75 gram bevat 59 milligram vitamine C en zit ook nog eens boordevol vezels.
Spruitjes
De een vindt ze heerlijk, de ander gruwelt ervan, maar ze zijn in ieder geval wél heel gezond. In een opscheplepel gekookte spruitjes, dat is ongeveer 70 gram, vind je maar liefst 92 milligram vitamine C.
Aardbeien
Aardbeiden zijn ook rijk aan vitamine C. In een schaaltje aardbeien van 100 gram zit 60 gram vitamine C.
Boerenkool
Veel Nederlanders zijn dol op een lekkere stamppot van boerenkool. En daar is ons lijf ons dankbaar voor, want boerenkool is hartstikke gezond. Het zit vol antioxidanten, mineralen en vitamines. In 100 gram boerenkool zit ongeveer 130 milligram vitamine C.
Wist je dat: in tegenstelling tot wat veel mensen denken zit er weinig vitamine C in appels en bananen. Ook gedroogd fruit past niet in het lijstje: vitamine C gaat verloren bij het droogproces.
Rode paprika
De rode paprika verdient zeker een plekje in deze lijst. In een rauwe rode paprika van 120 gram zit namelijk zo’n 90 gram vitamine C. En trouwens, wist je dat rode paprika eigenlijk tot de fruitsoorten behoort?
Zwarte bessen
De zwarte bes is echt een superfood: 50 gram zwarte bessen bevat ongeveer 75 milligram vitamine C.
Tuinbonen
Deze zomerse groente zit boordevol vitamine C: in 100 gram tuinbonen zit 80 milligram vitamine C. Deze zijn lekker om toe te voegen aan een frisse salade.
Sinaasappel
Dit is de vrucht die veel mensen meteen met vitamine C associëren, en terecht. In een sinaasappel van 130 gram zit zo’n 66 milligram vitamine C. Als je trouwens twijfelt tussen een sinaasappel en mandarijn, kies dan een sinaasappel. Hier zit meer vitamine C en foliumzuur in dan in een mandarijn.
Broccoli
Broccoli is rijk aan verschillende vitamines, mineralen en vezels. In 200 gram gekookte broccoli zit ongeveer 100 milligram vitamine C.
Groene kool
Eet je weleens groene kool? Het wordt ook wel savooiekool genoemd en wordt vaak als wokgroente gebruikt. Gezond is het ook zeker: in 100 gram groene kool zit 80 milligram vitamine C. Zet het eens op je boodschappenlijstje.
Wist je dat: er in guave, een minder bekende fruitsoort, ook veel vitamine C zit?
Belangrijke feiten over vitamine C
Om ervoor te zorgen dat je dagelijkse inname van vitamine C op peil blijft, is het verstandig om te weten hoe jouw lichaam deze vitamine het beste opneemt. Vitamine C is wateroplosbaar. Dat betekent dat je je groenten met vitamine C kort en in weinig water moet koken, anders verdwijnt de vitamine C. Nog een tip is om de groenten niet te klein te snijden, om zoveel mogelijk vitamines te behouden. En wist je dat vitamine C ook gevoelig is voor verhitting en zonlicht? Tenslotte wordt het in een zuur, zoals in een sinaasappel, relatief goed behouden.