Vrijheid staat voor het kunnen ervaren van een bepaalde energie; die in jezelf besloten ligt en je nooit afgenomen kan worden. Trainer en sr. coach Wendy Hobbelink schreef het boek Grenzeloos Vrij. Ze ging op reis en ontmoette indigenous people. De oude wijsheden die ze van hen leerde schreef ze op en lieten haar de ware betekenis van vrij-zijn ervaren. Wij gingen met Wendy in gesprek. Je echt vrij durven voelen vraagt namelijk om wat innerlijk sleutelwerk. Dat zit zo…
Vrijheid: het zit in ons allemaal, maar we kijken er gewoon overheen
Al ruim 25 jaar helpt Wendy haar cliënten om hun potentieel, eigenheid en creativiteit aan te boren en in zetten. Via executive coaching, lifecoaching, talks en retreats begeleidt ze (inter)nationaal mensen vanuit het idee dat alles en iedereen met elkaar verbonden is. Dat we ons continu kunnen bevrijden van beperkende gedachtes en dat iets in ons al vrij is. Het hoeft alleen maar aangeraakt en herkend te worden. Haar nieuwe boek over ‘vrijheid’ komt dan ook niet uit de lucht vallen. Wanneer je écht vrij bent, ben je volgens Wendy in staat om alles te omarmen wat er op je pad komt, wat er ook gebeurt. ‘Of je nu leuke of minder leuke ervaringen hebt, of je je nu blij of verdrietig voelt en of je positieve of beperkende gedachtes hebt. De vraag is: mag alles er zijn zonder dat je het weg wilt poetsen, meegaat met het drama of blijft plakken aan het verhaal? Als je je realiseert dat alle ervaringen, gedachtes en gevoelens komen en gaan, kan dat dus nooit zijn wie je in essentie bent. Want als de ervaring of de gedachte voorbij is, ben jij er nog steeds. We zijn veel groter dan we ons vaak realiseren, wat een ruimte en vrijheid kun je dan ervaren!’
Waarom ging je op reis en wilde je leren over vrijheid van indigenous gemeenschappen?
Wendy: ‘In 2014 ging ik op reis. Ik had alles wat ik wilde: prachtig werk, een mooi puntdakhuis, kantoor in de tuin en fijne vrienden. Maar er knaagde wat in me en de vraag kwam op: waar gaat mijn leven nu écht over? Ik besloot om met die vraag op reis te gaan. En nadat ik krampachtig naar een antwoord zocht, gaf ik het na een paar maanden gedesillusioneerd op. En juist toen ik het opgaf vond ik het. Terwijl ik gedachteloos op een zandpad in Bali liep, kreeg ik het antwoord in één woord: VRIJHEID. Mijn hele lijf tintelde en dan weet ik dat het klopt. Vanaf dat moment wist ik dat mijn verdere leven over vrijheid zou gaan.
Je neus achterna gaan
Tijdens mijn reizen trek ik het liefst met mijn trekkerstent door de ongerepte natuur. Deze pure natuur raakt mijn innerlijke natuur aan en de wijsheid van oudere volkeren activeert mijn innerlijke wijsheid. Dat wil ik graag doorgeven, in mijn werk maar ook via mijn boek Grenzeloos vrij. Onderweg ontmoette ik vaak Native Americans en Canadians, Aboriginals en Maori’s. Ik hoef alleen maar nieuwsgierig en open te zijn en diep te luisteren naar signalen buiten me en in me. Dan hoor ik opeens van een ceremonie, over een bijzondere kunstgalerie of iemand die vertelt over een sjamaan of healer en dan spitsten mijn oren zich direct. Van tevoren weet ik nooit wat ik ga ontdekken, maar elke keer bleken het lessen over innerlijke vrijheid. En die lessen kreeg ik net zo goed via het volgen van retraites of tijdens een ontmoeting met een koe in Engeland of een Pohutokawatree in Nieuw Zeeland.’
Welke 3 inzichten over ‘leven in vrijheid’ kreeg je van hen?
Wendy: ‘Van een Native American in Sedona leerde ik dat je vrij bent om volledig je intuïtie te volgen. Dat, als je alert bent, je glasheldere signalen kunt waarnemen en als het ware onzichtbare wegwijzers kunt volgen. Toen ik dat deed, bood hij me een ceremonie aan op een verlaten vlakte met fonkelende citrienstenen, waar de ratelslangen daar ook dol op zijn. Van Hopi grand elders in Arizona leerde ik dat je vrede kunt vinden als de vrede buiten je ruw verstoord wordt, zoals dat bij mij daar opeens gebeurde. Ik ontdekte dat als je wakker bent, je niet alleen jezelf kunt dragen, maar dat je bijna gedragen wordt door iets groters dan jezelf. Van een Aboriginal kunstenares in Australië leerde ik dat je vrij bent om je verbonden te voelen met wat je niet voor mogelijk houdt. In Oost-Australië viel ik als een blok voor haar schilderij. Ik wilde haar dolgraag ontmoeten, maar de kunstenares was op walkabout in Noord-Australië. Een paar weken later verdwaalde ik in de woestijn in Midden-Australie en ontstond er een wonderlijke ontmoeting met haar. Via haar leerde ik over je verbonden voelen met de aarde, de dieren, haar voorouders, dromen en haar kunstkring.’
Weer terug in balans komen?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide
Hoe verschillen de opvattingen van de Westerse mens over vrijheid, van die van de culturen die oude wijsheidstradities in zich dragen?
Wendy: ‘In het westen betekent vrij zijn voor sommigen dat we geen oorlog hebben. Of die ideale baan of die soulmate relatie vinden, of die droomreis kunnen maken. Een soort voorwaardelijke vrijheid noem ik dat, want er moet iets niet zijn, zoals oorlog. Of er moet iets wel zijn. Dan wacht je op vrijheid in de toekomst en verlies je het hier en nu uit het oog. En als die droomreis of droombaan dan weer voorbij is, raak je al snel het gevoel van vrij zijn weer kwijt. Terwijl je vrijheid volgens mij in essentie niet kan kwijtraken als je het in jezelf vindt. Alleen dan blijft het overeind ongeacht wat je meemaakt. Voor mij is vrijheid alles omarmen in je en buiten je, wat er ook gebeurt.
Verbondenheid en verantwoordelijkheid
Van de mensen die ik op mijn reis ontmoette leerde ik dat vrijheid voor hen te maken heeft met diep verbonden zijn. Met je ware zelf, je intuïtie, je familie, voorouders, de dieren, planten, het water en de zon. Vaak hoorde ik ze bij aanvang van ceremonies hardop zeggen ‘for all my relations‘, en vroegen ze toestemming voordat de ceremonie kon starten. Verantwoordelijkheid voor iets groters dan jezelf is ook belangrijk voor de indigenous communities. Alles wat je ten goede doet, doe je volgens hen voor zeven generaties na je en voor je. Dus onderschat nooit de waarde van je positieve actie. Het bewustzijn van die verbondenheid en verantwoordelijkheid voor de aarde lijkt in het westen nu ook steeds meer door te dringen.
De perfecte imperfectie
Wat ik gedurende mijn reizen zelf ontdekte is dat iedereen in essentie vrij is. Dat die innerlijke vrijheid in essentie voor iedereen beschikbaar is, maar dat de vraag is of wij beschikbaar zijn voor vrijheid. Als we gehecht zijn aan ons ego, is onze vrijheid beperkt. Dan willen we een perfect leven, terwijl we allemaal weten dat dat niet bestaat. Boeddha had het al over de perfecte imperfectie. Nodig jezelf uit om ruimte te maken voor verwondering, speelsheid en nieuwsgierigheid. En durf het niet-weten soms uit te houden, want vanzelf kom je dan weer bij het weten’.
Hoe kun je je grenzeloos vrij voelen en toch in verbinding blijven staan met anderen/ je geliefde?
Wendy: ‘Vrijheid zoals ik het zie, betekent dat je een diepe verbinding met jezelf hebt. Met je hoofd, hart, buik en met je benen stevig op de grond, heb je dan contact met wat je denkt, voelt, wil of verlangt. Je kunt daar ook aan voorbij gaan en contact maken met pure stilte of gewaarzijn. Een enorme creativiteit, eigenheid en potentieel kan dan zomaar aan het licht komen. Juist vanuit die diepe verbinding met je zelf kun je ook een diepe verbinding met anderen aangaan, als zij daarvoor open staan. We komen allemaal wel eens in ego-verbindingen terecht, zoals: ‘ik zeg wat aardigs maar dan moet jij me leuk vinden’. Of: ‘ik geef je promotie maar dan moet je wel heel hard werken’. Vrij zijn betekent niet dat dit nooit meer gebeurt, maar dat je er licht doorheen kunt schijnen. Dwars door alles heen zien, daar zit vrijheid in. Als je met een zaklantaarn of een bouwlamp op je eigen ego schijnt, dan verdampt de egokramp en word je weer één met wie je altijd al was: vrij.‘
Is je kijk op vrijheid veranderd na je reizen?
Wendy: ‘Vrijheid kun je overal vinden, want het zit in jou. Het kan dus ook gewoon in Nederland. Ik ontdekte dat we:
- Vrij zijn om helderheid te vinden midden in verwarring, liefde te voelen dwars door pijn heen, vrede te ervaren in momenten van onvrede.
- Vrij zijn om tegelijk kracht en kwetsbaarheid te ervaren en ons te realiseren dat kracht kwetsbaar kan zijn, en kwetsbaarheid krachtig.
- Vrij zijn om een grens te trekken als dat nodig is
- Vrij zijn om van mooie ervaringen te genieten, terwijl we er niet al te veel aan moeten hechten omdat alles toch komt en gaat.’
Wil je nog een laatste wijze raad meegeven?
Wendy: ‘Van de Russische psychiater Olga Kharitidi, die lessen kreeg van een oud volk in het Altai gebergte, leerde ik kijken met de ogen van mijn hart. Stel je voor dat je ogen als het ware achter je hart zitten en dat je van daaruit naar jezelf en de wereld kijkt. Dan kijk je vaak vanuit verbondenheid: jij in de wereld en de wereld in jou. Terwijl we met de ogen van ons hoofd vaak kijken vanuit afgescheidenheid: jij en de ander, jij en de wereld en dan missen we dat we ons verbindt: vrijheid, liefde, of wat het voor jou ook is.’ Je kunt Wendy vinden via haar website en via LinkedIn.
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast