Lente recept: knapperige bessentaart met munt en Griekse yoghurt

Recipes
Dosis Brewer, bessen, taart, recept
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
08.03.2021

Aalbessen, zwarte bessen, cranberry’s, bramen, vlierbessen en frambozen. Allemaal bessen die heerlijk zijn om zo uit het vuistje te eten, maar waar je ook geweldig mee kunt experimenteren in de keuken. Culinair redacteur en receptenmaakster Dosia Brewer bundelde haar passie voor bessen in een nieuw kookboek, geheel toegewijd aan de zoetzure gezondheidsbommetjes. Deze bessentaart komt uit Dosia plukt bessen en doet je verlangen naar een zonnige lentedag; fluitende vogeltjes, bloemen die ontspringen en deze taart om samen buiten van te genieten. 

Lente recept: knapperige bessentaart met munt en Griekse yoghurt

Dosia: ‘Een ‘Dutch baby‘ is een kruising tussen een pannenkoek en een omelet die zich opblaast tot een prachtige kom met knapperige randjes. Perfect om te vullen met bessen. Ik gebruik wat herfstige bessen met een klein beetje cranberry-compote. Maar neem vooral de bessen van het seizoen. Dit recept werkt het beste in een stevige koekenpan met redelijk hoge rand. Haal je baby niet te vroeg uit de oven, dan zakt hij weer in. Bak liever wat langer en neem een iets donkerder randje voor lief. De vegan versie is wat knapperiger. Het is meer een kruising tussen een pannenkoek en een koek. Maar als hij eenmaal gebakken is, hoef je niet bang te zijn dat hij instort’.

Ingrediënten voor 4 personen

BODEM

  • 65 g bloem
  • 125 ml melk
  • 4 eieren
  • 1 eetl. suiker
  • 60 g boter

TOPPING

  • 100 g (diepvries)cranberry’s
  • 2 eetl. suiker
  • blaadjes van 1 takje munt
  • 250 g gemengde bessen (bijv. bramen en druiven)
  • 1 eetl. poedersuiker + extra om te bestrooien
  • sap van ¼ citroen
  • 250 g Griekse yoghurt

Bereidingswijze bessen taart

Verwarm de oven voor op 230 °C. Kook voor de topping de cranberry’s met 2 eetlepels water, de suiker en eventueel 2-3 blaadjes munt in een kleine pan tot alle besjes zijn geknapt. Schep de gemengde bessen om met de poedersuiker en
citroensap. Laat staan tot gebruik. Klop de bloem met de melk samen tot een pasta. Klop er dan in ± 3 minuten met
een elektrische mixer de eieren, suiker en een snufje zout door. Smelt de boter in de ovenbestendige koekenpan. Draai de pan zo dat de bodem en rand goed met boter bedekt zijn en schenk het beslag erin. Zet in het midden van de oven en
bak 20 minuten. Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C en bak nog 5 minuten of tot de bovenkant van de rand mooi bruin is. Neem uit de oven en schep er wat yoghurt gemengd met munt, de gemengde bessen en cranberry-compote in. Bestrooi eventueel met wat poedersuiker en versier met extra munt. Enjoy! Uit: Dosia Plukt Bessen, Dosia Brewer, €34,99, verkrijgbaar via Bol.com

✱ VEGAN OPTIE
Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een ovenbestendige antiaanbakpan met een bodem van 20 cm Ø in met een beetje olie. Meng 80 gram bloem met ¾ theelepel bakpoeder en een snuf zout in een kom. Meng in een andere kom 80 ml plantaardige melk, 40 ml olie en ½ theelepel citroensap. Klop in een vetvrije kom met een elektrische mixer met vetvrije
kloppers 30 ml aquafaba samen ¼ theelepel citroensap schuimig, en schep er dan al kloppend beetje bij beetje 35 gram fijne kristalsuiker door. Blijf kloppen tot er zich stijve pieken vormen. Meng het bloemmengsel met het
oliemengsel. Spatel er voorzichtig de aquafaba door. Verwarm de pan voor op laag vuur. Verdeel ¾ van het beslag over de bodem en een beetje tegen de zijkant aan. Sluit af met een deksel en bak op heel laag vuur ± 3 minuten of tot het beslag van boven net gestold is. Meng intussen 20 gram extra bloem door het achtergehouden beslag. Bestrijk er met behulp van een spatel de zijkanten van de pan mee tot een hoogte van ± 4 cm. Probeer een stukje en voeg eventueel wat extra bloem toe aan het mengsel als het erg naar beneden zakt. Strijk het beslag nog iets omhoog. Zet de pan in de oven en bak in ± 10 minuten gaar en mooi bruin aan de randjes. Maak de rand met een spatel voorzichtig los en vul met gemengde bessen, de cranberrycompote en plantaardige yoghurt.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.