Waar een huisarts een medicijn voorschrijft, gaat natuurgeneeskundig therapeut Tessa van der Steen grondig op zoek naar de oorzaak. Een berg aan vage klachten hangt vaak namelijk samen met je verteringsstelsel. Vanuit je maag en darmen kan er een hoop stress in je lichaam losgelaten worden wanneer jouw voeding niet volledig verteerd kan worden. We gingen met Tessa in gesprek over de relatie tussen voeding en stress, en over hoe de juiste voeding bijdraagt aan een relaxte mindset.
Natuurgeneeskundig therapeut: dit is hoe voeding de alarmbellen in je lichaam laat rinkelen
Tessa richtte in 2007 Your Health Coach op. Inmiddels heeft zij met haar team al meer dan 5.000 mensen aan een gezondere lifestyle geholpen. De meesten komen bij Tessa terecht vanuit een zoektocht naar antwoorden over hun (langdurige) gezondheidsklachten.
Wat zijn veelvoorkomende klachten in jouw praktijk? En zijn deze stress gerelateerd?
Tessa: ‘Dat zijn energie-, buik- en huidklachten. Vermoeidheid, niet fit opstaan, niet lekker in je vel zitten, een gejaagd en tegelijkertijd een uitgeblust gevoel, geen energie om te sporten, slecht slapen. Het is eigenlijk een vicieuze cirkel waarin een gebrek aan energie centraal staat. Die cirkel kun je doorbreken als je erachter ziet te komen waar de energielek primair is ontstaan. Ik focus bij cliënten in eerste instantie op de darmen. Iedere vorm van stress heeft direct of indirect effect op het verteringssysteem (ons maag- en darmstelsel). Want wanneer er stress is, stuurt het lichaam alle energie naar de spieren om te kunnen vechten of vluchten. De vertering en verwerking van voedingsstoffen lijdt hieronder en zo kunnen er klachten ontstaan’.
Heeft onze ‘altijd-aan-staan’ modus ook invloed op de vertering?
Tessa: ‘Zeker. We eten vaak te gehaast waardoor voedsel niet goed verteerd wordt. Wanneer je niet goed kauwt, mengen er onvoldoende spijsverteringsenzymen met het voedsel. Vervolgens blijft het voedsel te lang in de darmen en kan er zelfs gisting en rotting ontstaan. Een opgeblazen gevoel, misselijkheid, buikkrampen, buikpijn en een wisselend ontlastingspatroon zijn signalen dat er iets niet goed gaat van binnen. Wat je klachten ook zijn, een goede gezondheid begint in de darmen. Daarom analyseer ik het voedingspatroon van cliënten en zet ik, indien nodig, laboratoriumonderzoek in gang.’
Wat is de link tussen voeding en stress?
Tessa: ‘Eten is een van de grootste stressoren voor ons lichaam. Elke keer dat we voedsel in onze mond steken, en dit vervolgens in de darmen aankomt, komt het immuunsysteem in actie. Het immuunsysteem scant het voedsel op beestjes zoals slechte bacteriën, gisten of schimmels, maar ook op lichaamsvreemde stoffen en voeding dat het systeem niet goed verdraagt. Je kunt voedselintoleranties hebben zonder dit direct te merken. Het immuunsysteem kan alarm slaan en ontzettend veel interne stress creëren. Je krijgt dan misschien een energiedip, lichte hoofdpijn of wat vage huid- of buikklachten’.
Wanneer veranderen vage klachten in serieuze klachten?
Tessa: ‘Maar omdat de klachten zelfs nog kunnen optreden 48 uur nadat je iets hebt gegeten, is het bijna onmogelijk de boosdoener te achterhalen. Met als gevolg dat je gewoon doorgaat met het eten van het voedsel waar je intolerant voor bent. Na verloop van tijd veranderen de vage klachten in serieuze gezondheidsklachten. Bij vrouwen zien we heel vaak dat de schildklier vertraagt. Als je lichaam te lang stress ervaart kan het auto-immuun gedrag gaan vertonen: het ziet het eigen weefsel als vijand en gaat dit aanvallen. Dan heb je een auto-immuun schildklieraandoening, zoals Hashimoto of Graves.’
Hoe breng jij zelf ‘restore, regenerate en relax’ in de praktijk?
Tessa: ‘Met vage klachten geeft je lichaam aan dat er iets niet klopt. Ik kijk bij cliënten in eerste instantie naar de voeding omdat dit vaak vergeten wordt in de reguliere aanpak. Wanneer je het lichaam niet belast met verkeerde voeding, kan het ook beter met stress omgaan. In de tijd waarin we nu leven ontkom je niet aan stress. Daarom is het goed om te weten hoe je weerbaarder kunt worden in tijden van stress. Ik ga zelf bijvoorbeeld regelmatig naar de acupunctuur om even helemaal tot rust te komen. Mijn acupuncturist Julie weet precies waar mijn spanningspunten zitten. Wanneer ik op haar tafel lig voel ik alle stress van mijn lichaam glijden. Ik maak echt tijd voor deze sessies, omdat ik anders opgeslokt word door mijn volle agenda. Om deze reden kwam ik op het idee om een retreat inclusief acupunctuur te organiseren.’
Hoe kun je thuis aan de slag gaan met eten voor een relaxte mindset?
Tessa: ‘Om goed in je energie te zitten is het belangrijk je bloedsuikerspiegel niet te veel te laten schommelen. We weten allemaal dat koffie, suiker en alcohol het zenuwstelstel activeren. Maar zodra deze zijn uitgewerkt, zit je met een energietekort. Je kunt best een tot twee kopjes koffie op een dag drinken, als je voeding verder in orde is. Door voldoende groenten, gezonde vetten, een kleine hoeveelheid eiwitten en langzame koolhydraten te eten houd je de bloedsuikerspiegel stabiel. Door bij elk eetmoment een balans in deze voedingsstoffen te creëren voorkom je energiedips en houd je rust in je hoofd. Wat suiker betreft: liever natuurlijke fruitsuikers dan geraffineerde suiker, en beperk alcohol tot het weekend’.
Welke aspecten dragen ook bij aan een ontspannen houding ten opzichte van voeding?
Tessa: ‘Rust in je lijf en een relaxte mindset begint in mijn ogen met bewustwording van wat je eet, een fijne sfeer aan tafel en te weten welk voedsel je lichaam goed doet. Maak het gezellig aan tafel, zorg voor een kleurrijk bord met verschillende kleuren groenten en lekkere smaakmakers. Gekookte rode bieten (al kant en klaar te koop), kikkererwten, avocado met een lepel hennepzaadjes erover geven je bord meer kleur. Ik voeg de laatste tijd graag een eetlepel Kimchi (te koop bij de Aziatische supermarkt of zelfgemaakt) toe aan mijn avondmaaltijd. Deze gefermenteerde groente laat smaken tot hun recht komen en is ook goed voor de darmflora. Kijk voor je begint met eten eens goed naar je bord en word je bewust van wat je gaat eten. Het is zonde om je eten gedachteloos je mond in te schuiven. Tot slot: zoek uit of je voedselintoleranties hebt. Het is belangrijk te weten welk voedsel bij je past en wat niet.’
Weer terug in balans komen?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide