videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Huwelijkstherapeut: door déze 5 fasen gaat vrijwel elke relatie

Heart + Soul
Fasen relatie

Nathalie Meertens
04.03.2024

Volgens de Amerikaanse huwelijkstherapeut Linda Carroll gaan relaties door bepaalde stadia heen, maar deze vormen zelden een lineair pad. Carroll beschrijft 5 fasen die elkaar in elke relatie eeuwig opvolgen: ze vormen een cyclisch patroon. Elke fase wordt gekenmerkt door uitdagingen en kansen. Hieronder lichten we ze alle 5 toe.

De 5 relatie fasen

De reis door de onderstaande 5 fasen zal de ene keer een stuk onstuimiger zijn dan de andere. Als de winter van jullie samenzijn (fase 3) meer op een hongersnood begint te lijken, kun je je afvragen of jullie voor elkaar zijn bestemd. Maar zolang het goed en gezond voelt om de reis samen te maken, zitten jullie safe. Wees gerust: je relatie is niet ‘kapot’ als de hele bedoeling soms even als één grote anticlimax voelt…

1. Samensmelten

Deze fase wordt ook wel de honeymoon fase genoemd. Jullie zijn smoorverliefd, willen het liefst zo veel mogelijk met elkaar delen en hebben gepassioneerde seks. De grenzen vervagen, of op z’n minst koesteren jullie een verlangen om zo veel mogelijk in elkaar op te gaan. Niet zo gek, aangezien je in deze periode wordt overspoeld door hormonen zoals oxytocine, dopamine en endorfine: allemaal stofjes die voor een gevoel van geluk, genot en verbinding zorgen. Daar wil iedereen toch meer van? Helaas hebben deze hormonen ook de neiging het rationele deel van ons brein het zwijgen op te leggen. Zo wordt het lastiger om nare eigenschappen van je partner of red flags in de relatie te herkennen.

Tips voor relatie fase 1

Ten eerste: geniet! Dit is een heerlijke periode en jullie verdienen het om ervan te genieten. Probeer je wel bewust te blijven van wat er allemaal met je gebeurt. Voel bijvoorbeeld goed welke emoties je ervaart en hoe je met ze omgaat. Vraag mensen dichtbij je om advies, vooral als je diep van binnen toch vage twijfels over de relatie hebt. Anderen kunnen je helpen op een rationeel niveau te overwegen of jij en je partner écht een goede match zijn. Dit is trouwens niet de periode om belangrijke beslissingen te maken, doe dat liever als je systeem een beetje meer is afgekoeld.

2. Twijfel en ontkenning

In de tweede fase kunnen er volgens Carroll langzaam wat twijfels in sluipen. De verschillen tussen jou en je partner worden duidelijker. Vaak gaan eigenschappen die je in het begin geweldig vond, je in deze fase juist irriteren. Avontuurlijkheid wordt roekeloosheid, die betrouwbaarheid voelt ineens rigide… Fase 2 kan voelen als een anticlimax en gekenmerkt worden door gevoelens van teleurstelling. Afhangende van je persoonlijkheid en de omstandigheden wil je misschien ruzie maken of je juist terugtrekken. Ergens begrijpen we dat het gek is om te verwachten dat onze partner zich aan ons aanpast. Toch willen we hier nog weleens denken ‘waarom ben je niet meer zoals ik?’.

Tips voor relatie fase 2

Het is nu belangrijk om elkaar te blijven behandelen met zorg en respect. Als jullie op dit moment voor elkaar bestemd zijn, moet dat niet te veel moeite kosten. Onderzoek of jullie gezonde conflicten tegenkomen of er misschien een ongezonde strijd aan de gang is. In dat laatste geval is het slim om te overwegen of jullie de juiste persoon voor elkaar zijn. Voelen jullie allebei dat jullie samen verder willen? Dan is dit het moment om te werken aan jullie communicatie, elkaar expliciet naar ieders behoeften te vragen en te reflecteren op je verwachtingen van de ander/de relatie.

3. Ontgoocheling

Carroll noemt fase 3 de winter van je relatie. Op dit moment komen er (extra) conflicten boven, die jullie misschien tot op heden onder het tapijt geschoven hebben. Als er serieuze problemen zijn, zullen jullie misschien ofwel in verhitte ruzies belanden, of je steeds meer van elkaar terugtrekken. Jullie ‘ik’ schuift die sterke ‘wij’-ervaring steeds verder van het podium af. Dit klinkt misschien negatief, maar hoeft helemaal niet per se op problemen te wijzen. Het kan ook een kans bieden om op een creatieve manier nieuwe ruimte te maken voor jullie individualiteit. Als jullie zeker zijn van jullie toewijding aan elkaar, zal de winter simpelweg wat extra aandacht en toenadering vragen. Zodat jullie elkaar warm kunnen houden voor zolang het nodig is.

Tips voor relatie fase 3

Dit is het moment om de lucht te klaren. Dat is soms moeilijk, maar dingen wegstoppen werkt vrijwel zonder uitzondering averechts. Compenseer de negativiteit die er misschien tussen jullie hangt met affectie, respect en extra goede luister-skills. Samen naar de film en uit eten gaan is misschien extra uitdagend als jullie veel ruziën, maar des te hard nodig. Waar het brein in fase 1 gefixeerd was op het goede, is het nu makkelijk om niets dan negativiteit te zien. Het kan helpen om elke dag samen één ding te noemen waar jullie dankbaar voor zijn, in de ander of in jullie relatie.

4. Beslissing

Op dit moment maken jullie bewust of onbewust een keuze. Is de relatie over, of zijn jullie beiden nog voldoende geïnvesteerd in elkaar? Voor veel mensen zal het helemaal geen optie zijn geweest, ook niet in hartje winter, om de relatie te beëindigen. Dat hangt natuurlijk af van de band tussen jullie en de aard van de obstakels die jullie tegen zijn gekomen deze keer. Hadden jullie wekelijks een ruzietje om de afwas, of heeft één partner een midlife crisis? Dat is nogal een verschil.

Tips voor relatie fase 4

Als jullie samen blijven is nu het moment om te kijken wat er beter kan in jullie relatie, ongeacht de huidige staat van jullie band. Of je nu een kleine verandering voor ogen hebt of een radicale, neem je verantwoordelijkheid en onderzoek wat jij nu kunt doen. Bespreek samen wat er nodig is om elkaar en jullie zelf nóg gelukkiger te maken.

5. Toegewijde liefde

In fase 5 is jullie relatie het meest voedend en gezond. Dit is jullie zomer en de vruchten van jullie werk en liefde zijn klaar om geplukt te worden. Deze fase verschilt van fase 1 omdat beide partners een diep besef hebben van de onvermijdelijkheid (en schoonheid) van imperfectie. Er is niet zoiets als een ideale relatie en het is altijd waardevol om mogelijkheden tot groei te erkennen en accepteren. Deze fase wordt gekenmerkt door een teruggekeerde rust en speelsheid. Jullie voelen je weer licht en vrij genoeg om helemaal van elkaar te genieten en met hoop en dankbaarheid naar de toekomst te kijken.

Tips voor relatie fase 5

Geniet van jullie samenzijn, maar vergeet vooral ook niet voor jezelf te blijven zorgen. In deze fase kan je juist zo duidelijk voelen hoe selfcare je relatie positief kan beïnvloeden. Als jij lekker in je vel zit, straal je een vervulling uit die ook je relatie zal oplichten.

Boekentip: Houd me vast

Fasen relatie

We zijn allemaal op zoek naar liefde, steun en verbondenheid, maar soms hebben we daar een beetje hulp bij nodig. Om weer samen te praten, een uitgedoofde relatie nieuw leven in te blazen, of een relatie die verkeerd dreigt te re gaan te redden. Dr. Sue Johnson is klinisch psycholoog en een vooraanstaand deskundige in de relatiewetenschap. Tevens ontwikkelaar van Emotionally Focused Couple Therapy. In haar bestseller Houd me vast maakt Sue Johnson je deelgenoot van haar baanbrekende en buitengewoon succesvolle programma voor het creëren van hechte en veilige relaties. Door middel van verhalen uit haar praktijk, gesprekstechnieken, oefeningen en verhelderend advies laat ze zien wat de zeven bepalende momenten in een relatie zijn en coacht ze je die momenten door zodat je een veilige en blijvende band creëert met je partner. Houd me vast, o.a. verkijgbaar via Bol.com, €25,99.

Bron: Mindbodygreen

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.