Zonder dat je je er bewust van bent stromen er dagelijks vele liters vloeistof door je lijf. En hoe soepeler bloed en lymfevocht hun weg vinden, hoe gezonder je bent. Een goede vochtcirculatie maakt het bovendien makkelijker om een leven lang slank te blijven. Holistisch arts Jamé Heskett praat je bij over de twee belangrijkste circulatiesystemen in je lijf: je bloedsomloop en het lymfvatenstelsel.
Vochtcirulatie: dé sleutel tot een gezond en slank lichaam
Je lijf kent twee systemen waarbinnen constant vocht circuleert: je bloedsomloop en je lymfvatenstelsel. Beide systemen liggen aan de basis van een goede gezondheid. Want als bloed en lymfevocht vrijuit tot in de kleinste haarvaatjes van je lijf kunnen stromen is het een stuk makkelijker om gezond en slank te blijven. Hoogste tijd om op beide systemen in te zoomen.
1. Je bloedsomloop & vochtcirculatie
Het lichaam van een volwassen mens bestaat voor ongeveer 7 procent uit bloed. Dit komt neer op zo’n 4,5 liter voor een vrouw en 5,5 liter voor een man. Bloed stroomt door slagaderen, aderen en haarvaatjes en transporteert zuurstof (afkomstig van je longen) en voedingsmiddelen (uit je spijsverteringskanaal) naar al jouw cellen. Maar wist je dat ook vet in je bloedbaan terecht komt? Dit proces verloopt in 3 stappen:
- vetcellen krijgen een seintje dat je lijf energie nodig heeft
- vrije vetzuren komen vrij uit de vetcellen en worden via je bloedbaan naar je lever getransporteerd
- je lever zet vetzuren om in energie en stuurt de energie naar de cellen die het nodig hebben
Het vrijmaken van vetzuren (stap 1) is een natuurlijk proces dat wordt versterkt door beweging en activiteit. Het transport van de vetzuren (stap 2) is afhankelijk van de kracht van jouw bloedsomloop. Hoe beter jouw bloedsomloop functioneert, hoe beter het vetzuren kan mobiliseren en hoe gemakkelijker het is om vet te verbranden.
2. Je lymfvatenstelsel & vochtcirculatie
Je lichaam heeft nog een systeem waarbinnen vocht circuleert: je lymfvatenstelsel. Dit stelsel loopt kriskras door je hele lijf en is verbonden met je bloedvatenstelsel. Je bloed wordt door je hart onder hoge druk door je bloedvaten gepompt. Als het bloed in de haarvaatjes terecht komt wordt er wat vocht naar buiten geperst. Dit vocht noemen we lymfevocht. De belangrijkste functie van dit vocht? Het opruimen van schadelijke stoffen en afval afkomstig uit cellen. Dit werkt als volgt:
- Cellen nemen voedingsstoffen en zuurstof op en scheiden afval uit. Dit afval (denk aan beschadigde cellen en lichaamsvreemde deeltjes zoals virussen en bacteriën) wordt door lymfevocht opgenomen.
- Lymfevocht stroomt vervolgens langs lymfeknopen. Dit zijn kleine ‘filterstations’ waar meerdere lymfevaten elkaar kruisen. In je nek, oksels, liezen, luchtpijp, darmen, longen, achterin de buikholte bevinden zich veel lymfeknopen. Je hebt ongeveer 500 van deze knopen en ze hebben het formaat van een erwt.
- De afvalstoffen in het lymfevocht worden in de lymfeknopen vernietigd en vervolgens uitgescheiden.
- Het schone lymfevocht komt weer in je bloedbaan.
Je lymfevatenstelsel heeft geen hart dat het vocht rondpompt. Als dit stelsel niet goed functioneert kan lymfevocht opgesloten raken in de ruimtes tussen de cellen. Er ontstaan dan ‘poelen’ van schadelijke stoffen en afval. Dit wordt in de hand gewerkt door een inactieve levensstijl waarbij je vele uren per dag zit.
3 tips om jouw vochtcirculatie te stimuleren
Zoals je ziet dragen een goed functionerende bloedsomloop en lymfevatenstelsel bij aan een slank en gezond lichaam. Kan jouw circulatie een zetje in de juiste richting gebruiken? Met deze 3 tips kom je een heel eind:
1. Begin je dag met een glas warm citroenwater
Veel mensen beginnen hun dag met een kop dehydraterende koffie. Maar waar je veel frisser van wordt is een glas warm citroenwater. Waarom warm? Als er warmte in de buurt van een bloedvat komt, zal deze wijder worden. Warm water drinken voor het ontbijt brengt de bloedstroom naar je spijsverteringskanaal op gang waardoor voedingsstoffen uit je ontbijt beter worden opgenomen. Citroen heeft tal van eigenschappen die goed zijn voor je spijsvertering en je pH-balans. Als je minder weegt dan 75 kilo gebruik dan een halve citroen. Weeg je meer, gebruik dan een hele.
2. Op je kop voor een betere vochtcirculatie
Op een dag breng je heel wat uren zittend door, met je benen in een passieve houding onder je hart. Als tegenwicht kun je een paar minuten per dag je benen boven je hart houden. Op die manier draineer je jouw lijf met behulp van de zwaartekracht. Doe dit bij voorkeur voor het slapengaan door op je rug te gaan liggen en je benen opwaarts tegen de muur te zetten (je lichaam heeft een L-vorm).
3. Neem een wisseldouche
Als je een warme douche neemt verwijden de bloedvaten in je huid zich. Een koude douche doet bloedvaten juist samentrekken en stuwen het terug naar binnen om je inwendige organen warm te houden. Als je jouw huid eerst aan warm en dan aan koud water bloedstelt, train je in feite je bloedsomloop. Een wisseldouche is dan ook een fantastische manier om je bloed-, en lymfvatenstelsel in topconditie te houden.
Bonustip: 15 minuten liggen op een spijkermat
Een spijkermat is een mat vol met ‘spijkertjes’ gemaakt van kunststof. Je kunt de werking vergelijken met acupressuur, een massagemethode met wortels in de Chinese geneeskunde. Verdeeld over je lichaam liggen allerlei drukpunten. Het stimuleren van deze drukpunten door 15 – 20 minuten op een spijkermat te liggen zorgt voor een betere doorbloeding.
Spijkermat: laat je energie weer stromen
15 minuten liggen op een spijkermat heft blokkades op en doet wonderen voor je energie. Bestel een spijkermat en krijg een spijkerkussen cadeau.Nu slechts €39,95
Bron: Een gezond evenwicht, Jamé Heskett