De heide staat in bloei! Op déze 5 wandelroutes bewonder je haar paarse pracht

Wonderful World
heide, wandelroutes

Nathalie Meertens
25.08.2021

Dit jaar bloeit de heide uitbundig. Het paars lijkt dieper en rijker te zijn, alsof je door een schilderijtje wandelt. Een geneeskrachtig schilderij nota bene, want wist je dat de struikheide een medicinale plant is? Hieronder vertellen we je meer én delen we de top 5 mooiste wandelroutes. 

De heide staat in bloei! Op déze 5 wandelroutes bewonder je haar paarse pracht

In De Stentor vertelt persvoorlichter Gert Prak van Natuurmonumenten: ‘Het contrast is enorm vergeleken met de afgelopen drie kurkdroge jaren. Dit hele natte jaar heeft de heide ontzettend goed gedaan. De struiken zijn goed uitgegroeid en dat resulteert in een prachtige bloei.’ En dat is een feest voor al onze zintuigen. Want de heide is nu niet alleen prachtig om te zien, maar ruikt ook lekker zoet en vruchtbaar. Gert Prak: ‘En luister maar eens goed, het zoemt dat het kraakt. Er zijn enorm veel bijen die daar nectar halen en dat is een mooi en positief gezicht. Een nat jaar is voor de natuur heel goed. Die droogte was verschrikkelijk en voor sommige soorten zelfs funest. Voor libellen bijvoorbeeld. Hun larven leven in poeltjes, door het uitblijven van regen droogden die poeltjes op en kwam op sommige plekken hun voortbestaan in het gedrang. Maar ook amfibieën als kikkers en salamanders, die in poelen leven, hadden het moeilijk. Nu kan zich dat gelukkig weer herstellen.’

Struikheide

De struikheide (ook wel heidebloem of heidekruid genoemd) kan een leeftijd van wel 45 jaar bereiken. De stengels worden tot een meter lang en de kleur van de bloemetjes gaat van lichtpaars tot paarsrood. Ze bloeien ongeveer vanaf begin juli tot aan de herfst. Je vindt de struikheide op schrale zand- en veengronden, in droge bossen waar veel licht doorheen komt, in duinen en in hoge veengebieden. De plant komt in heel Europa voor, maar vooral in Midden- en Oost-Europa. In de 19e eeuw is de struikhei door Schotse immigranten meegenomen naar Canada en heeft zich van daaruit over heel Noord-Amerika verspreid.

Medicinale plant

Wist je dat de struikheide geneeskrachtige eigenschappen heeft? In Middeleeuwse kruidenboeken kon je de struikheide al als huismiddeltje vinden. De honing van de plant bevat in vergelijking met andere honingsoorten meer mineralen en eiwitten en heeft goede antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen. De bloemen van de struikheide bevatten bovendien allerlei krachtige stofjes zoals flavonoïden en etherische oliën. Zowel de honing van struikheide als de (gedroogde) bloemen zouden bloedzuiverend en vochtafdrijvend werken. Struikheide wordt gebruikt bij de behandeling van onder andere blaas- en nierstenen, prostaatontsteking, slaapstoornissen, reuma, verkoudheid en jicht.

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts.Download gratis mini-guideBody Guide Mini Guide

5 mooiste wandelroutes

Heb je zin gekregen om erop uit te trekken en de heide in real life te bewonderen? Hieronder vind je 5 van de mooiste heideroutes. Je kunt de wandelroutes downloaden via Natuurmonumenten.

1. Veluwezoom-Posbank, Gelderland

heide

2. De Sprengenberg, Overijssel

heide

3. Loonse en Drunense Duinen, Noord-Brabant

heide

4. Fochteloërveen, Friesland & Drenthe

5. Mookerheide, Limburg

Bronnen: natuurmonumenten.nl, kruidenkast.com

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!     We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.