Net als de rest van Nederland eet ik gemiddeld eens in de twee weken vette vis. Dat terwijl vis essentiële stofjes bevat die je lijf niet zelf kan aanmaken, maar wél hard nodig heeft om gezond te blijven. Zeker als vrouw. En dus neem ik elke ochtend braaf een duurzame visolie capsule. Waarom dat zo belangrijk is lees je hier.
Visolie: de voordelen voor je gezondheid
Net als de meeste Nederlanders eet ik gemiddeld twee keer per maand vette vis. Dat komt neer op 70 gram per week. En als het gaat om mijn gezondheid laat ik daar best een steek vallen. Want zoet- en zoutwaterdieren zitten bomvol vitamines en mineralen. De meeste vissoorten (en schaal- en schelpdieren) zijn rijk aan vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Vette vis bevat bovendien vitamine D, vitamine B2 en vitamine A. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het meest essentiële ingrediënt: omega-3-vetzuren.
Het belang van EPA en DHA vetzuren
Je kunt omega-3-vetzuren onderverdelen in 3 soorten:
1) ALA (alfa-linoleenzuur)
2) EPA (eicosapentaeenzuur)
3) DHA (docosahexaeenzuur)
ALA komt uitsluitend voor in zaden en plantaardige oliën, en dan met name in lijnzaad, walnoten, koolzaadolie en hennep. De andere twee vetzuren – EPA en DHA – zijn vooral terug te vinden in vette vis zoals makreel, zalm, paling, haring en sardines. Van DHA is aangetoond dat het ontstekingsremmend werkt omdat het signaalstoffen die ontstekingen bevorderen (cytokinen) kan terugdringen. EPA en DHA beschermen je bovendien tegen hart- en vaatziekten, beroerten, geestelijke aftakelingen, chronische micro-ontstekingen en depressies. De symptomen van een depressie kunnen door het dagelijks slikken van 1000 mg visolie zelfs met 50 procent afnemen. Vrouwen hebben nog een extra reden om voldoende EPA en DHA vetzuren binnen te krijgen. Want hoe hoger de concentratie EPA en DHA in je celmembranen, hoe kleiner de kans op borstkanker.
Visolie of algenolie
Dat de EPA en DHA bijdragen aan je gezondheid moge duidelijk zijn. Toch krijgt naar schatting 85 procent van de mensen in de westerse landen te weinig van deze vetzuren binnen. Ook ik behoor tot deze groep. Ik probeer wel vaker vette vis te eten, maar vaak schiet het er toch bij in. Op dagen dat ik geen vette vis eet neem ik om die reden een duurzame visolie capsule. De capsules die ik gebruik bestaan voor minstens 79% gezuiverde omega-3 (in natuurvorm). Chemische nasties zoals PCB’s, zware metalen, kwik en overige schadelijke stoffen zijn uit deze capsules verwijderd. Het ‘Friend of the Sea’ certificaat garandeert dat de visvangst aan duurzame criteria voldoet en dat de vissoorten niet overbevist worden. Ben je vegetarisch, veganistisch, zwanger of geef je borstvoeding? Dan is 100% natuurlijke, duurzaam geproduceerde Omega 3 Algenolie een goed alternatief.