BESTEL NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Essentiële bergamot olie: je beste vriend bij sombere gevoelens

Body
bergamot

Ellen Wagenaar en Annemarie Kok, auteurs van het boek Eetbare Schoonheid, werden op slag verliefd op de Italiaanse geluksvrucht bergamot. De koningin onder de citrusvruchten is geurig, kleurig én in staat om sombere gevoelens te verdrijven. En misschien is dat wel precies waar je nu behoefte aan hebt. Druppel dus vooral een paar druppels bergamot olie in je diffuser!

Essentiële bergamot olie: je beste vriend bij sombere gevoelens

De eerste geschriften die over bergamot gaan dateren uit 1600. Voor de neuzen van de tijd (parfumeurs) was bergamot een belangrijk ingrediënt. En dat is het nog steeds in de parfumindustrie. De bergamot is de koningin onder de citrusvruchten. Met haar frisse groene en gele vruchten straalt ze vreugde en vrolijkheid uit. Van de schil van deze zonnevruchten wordt bergamotolie gemaakt. Een olie die zon en geluk brengt. Geluk in een vrucht?

Bergamot olie en neurologie

De Italiaanse professor Paolo Rovesti deed aan de universiteit van Milaan verschillende onderzoeken naar bergamotolie en neurologie. Hij heeft kunnen aantonen dat het gebruik van bergamotolie positieve resultaten geeft bij onder andere angst en depressies. Nu haal je dat natuurlijk niet allemaal uit een flesje, maar het kan wel bijdragen aan het losmaken van geluksgevoelens. De olie is geweldig om te verdampen in je huiskamer, praktijkruimte of werkplek. Fijn voor jezelf en zeker ook voor mensen die bij jou in de ruimte komen. Het zal de stemming met blijheid beïnvloeden.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Van geluksvrucht tot geluksolie

De botanische naam van de bergamot is Citrus bergamia of Citrus aurantium. De bergamot olie wordt gewonnen door persing van de schil. De vruchten worden gewassen met lauw water. Daarna worden de schillen geraspt in een speciale machine. De geraspte schil wordt gecentrifugeerd om de essentiële olie, het water en de pulp van elkaar te scheiden. Er zijn 200 (!) kilo bergamotvruchten nodig voor 1 liter olie. De vruchten worden van november tot en met maart geperst. In november zijn het de groene, onrijpe vruchten en in maart de gele, rijpe. De beste kwaliteit bergamotolie is afkomstig van de oogst van de maanden januari en februari.

Drie soorten bergamotvruchten

Er zijn drie soorten bergamotvruchten: de feminello, de fantastico en de castagnaro. De feminello is de kleinste vrucht en heeft een dunne, gladde schil. De naam verwijst naar een gladde vrouwenhuid. De fantastico is groter, de huid is ruwer en bevat meer olie. De castagnaro is zo groot als een grapefruit en heeft de dikste schil van allemaal. Van de drie soorten samen wordt één bergamotolie gemaakt. De geur is fris, fruitig en bloemig tegelijk. Na opening van een flesje bergamotolie is de olie acht maanden tot een jaar houdbaar.

Bergamotsap werkt cholesterolverlagend

De vruchten van de bergamot werden bijna nooit gegeten. De smaak is heftig en zuur. Maar het is wel heel gezond en recente onderzoeken hebben uitgewezen dat het sap van de bergamot cholesterolverlagend werkt. Wat je verder kunt doen met de bergamot? Een schijfje bergamot in je thee. Het sap kun je verder net zo gebruiken als citroen of limoen. Van de schil worden sukade, marmelade, snoepjes, likeur, siroop en grappa gemaakt. Het is heerlijk om een paar druppels bergamotolie of geraspte schil door je cakebeslag of koekjesdeeg te mengen. In Nederland zijn de vruchten niet zo eenvoudig te verkrijgen. Tip: vraag er om en steeds opnieuw. Net zolang tot de groenteboer of marktkoopman ze bestelt ;-). We hebben gehoord dat je ze in het winterseizoen op de Noordermarkt in Amsterdam kunt tegenkomen.

Recept voor Bergamot nachtbalsem

Naast het feit dat bergamot heerlijk is in de keuken, heeft de vrucht ook voordelen voor je huid. Het verfrist, voedt, en heeft een afvoerende en versterkende werking op de huid. De geur geeft je stemming een boost. In een gezichtsbalsem is bergamot met name ideaal voor een normale tot gevoelige droge huid. Een recept voor een nachtbalsem is:

– 1 theelepel bijenwas
– 6 theelepels vette plantolie (bv. amandel- of jojobaolie)
– 3 druppels bergamotolie
– 2 druppels ylang-ylang

Hiervoor smelt je au bain-marie de bijenwas, waarna je de vette plantolie toevoegt. Al roerende laat je het mengsel afkoelen en als het bijna stolt voeg je de druppels essentiële olie toe. Roer het met een spateltje goed door elkaar en schep het in een schoon potje. Maar kijk een beetje uit. Net zoals alle andere citrusoliën is Bergamotolie fototoxisch: het maakt de huid gevoelig voor zonlicht. Gebruik de bergamotolie daarom bij voorkeur ‘s avonds voor het slapen gaan. Laat dit gegeven je echter niet minder enthousiast maken over de bergamot. Het is gewoon slim om er rekening mee te houden en de olie niet te gebruiken onder de zonnebank of in de tropische zon. Is er geen felle zon zoals tijdens de Nederlandse wintermaanden (of eigenlijk het hele jaar door), dan kan de olie prima overdag gebruikt worden.

Tip

eetbare schoonheidIn het waanzinnig leuke boek Eetbare Schoonheid vind je nog meer informatie over bergamot en andere blije citrusvruchten met heerlijke recepten voor de huid en in de keuken. 

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.