Viespeuk of visionair: wat ben je als je maar 1 keer per week doucht?

Body
douchen, huid, jetske ultee, dermatoloog
karlijn visser

Karlijn Visser
05.10.2016

Laatst las ik dat de huid een behoorlijk aantal uur nodig heeft om te herstellen van een douche. Is het dus eigenlijk wel nodig om ons zelf 1 of 2 keer – voor de smetvrezigen – per dag brandschoon te spoelen? Of zijn het vooral hygiënische overtuigingen die een rol spelen… Hoe het echt zit weet onderzoeksarts Jetske Ultee. 

Viespeuk of visionair: wat ben je als je maar 1 keer per week doucht?

Jetske Ultee dermatoloog“Zonder een douche in de ochtend word ik niet wakker” of “er is niets heerlijker dan de dag ‘s avonds letterlijk van me af te spoelen”. Veel gehoorde overwegingen om vooral maar vaak lekker onder de douche te springen. Of je huid hier daadwerkelijk behoefte aan heeft is de vraag. En wat te denken van het milieu? Moeder aarde springt vast een gat in de lucht als we onze douchebeurten massaal een ietsiepietsie beetje omlaag brengen. De hoogste tijd voor een gesprek over onze douche habbits met onderzoeksarts Jetske Ultee.

Hoe vaak douchen mensen gemiddeld per week?

‘Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking staat elke dag onder de douche. Gemiddeld duurt onze douchebeurt een kwartier. Jongeren brengen langer onder de douche door dan ouderen’.

En hoe vaak is het écht nodig om schoon te blijven?

‘Het is lastig om te zeggen wat de juiste frequentie is van de douchebeurten, maar het is zeker niet nodig elke dag te douchen. Er wordt gesuggereerd dat 1 of 2 keer per week douchen bij een normale huid voldoende is om de lichaamshuid gezond te houden. Bij huidproblemen als eczeem wordt ook geadviseerd het douchen te beperken tot 1 of 2 keer per week. Dat heel schoon zijn niet beter is voor onze gezondheid blijkt wel uit het volgende: kinderen die vaak buiten spelen en vies worden, lijken een beter functionerend immuunsysteem te ontwikkelen en minder vaak allergisch te zijn dan kinderen die zich goed schoonhouden en vaker binnen spelen. Als de huid te schoon wordt gehouden, kan haar vermogen om te genezen worden belemmerd’.

Wat gebeurt er met de huid tijdens het douchen?

‘Wanneer we onder de douche staan – of een bad nemen – gebruiken we het liefst schuimende, geurende producten. Sterk ontvettende, schuimende ingrediënten – zoals sodium lauryl sulphate die je veelal in doucheproducten terugvindt – kunnen ervoor zorgen dat de huidbarrièrefunctie beschadigt. Het warme water helpt daar nog eens aan mee. De natuurlijke vetten – die onze huid juist nodig heeft – worden namelijk door het doucheputje weggespoeld. Het verlies van natuurlijke vetten zorgt ervoor dat de huid minder goed vocht kan vasthouden. Een droge, schilferige huid is het resultaat. Niet alleen sterk schuimende stoffen zijn niet zo’n pretje voor je huid, ook parfum en geurstoffen zijn geen goed idee. Deze stoffen kunnen de huid irriteren. Wanneer de huidbarrièrefunctie niet optimaal werkt, hebben bacteriën meer invloed en kunnen zich makkelijker vermenigvuldigen. Kortom: vaker douchen en de huid lekker inzepen draagt wél bij aan een tijdelijke ‘frisse’ geur, maar niet aan het gezond houden van de huid’.

Hoe lang moet je huid herstellen na een waterfestijn? 

‘Hoe snel je huid zich hersteld heeft te maken met verschillende factoren, zoals de conditie van de huid, het gebruik van zeep en de warmte van het water. Normaal gesproken heeft je huid zeker 2 uur nodig om te herstellen. Dan te bedenken dat mensen hun handen bijvoorbeeld gemiddeld 8.6 keer per dag wassen. Bij vrouwen ligt dat gemiddelde zelfs nog een beetje hoger; die boenen hun handen minstens 10 keer per dag! Tel daarbij op dat we ook nog elke dag douchen en dan kan je eigenlijk niets anders concluderen dan dat onze huid flink wat te verduren krijgt.
Zwembadwater heeft doorgaans een wat hogere pH-waarde (>7) dan onze huid. Dit zal ook de huid kunnen irriteren en de huidbarrièrefunctie kunnen verminderen. Verzorg je huid ook na het zwemmen daarom goed met een hydraterende crème of olie‘.

Hoe verzorg je de huid na een douche-attack?

‘Je kunt je huid niet alleen verzorgen na het douchen, maar ook al tijdens het douchen. Kies bijvoorbeeld liever voor een doucheolie dan een schuimend doucheproduct. Dit droogt de huid niet uit en verwijdert heel eenvoudig dat laagje talg, dode huidschilfers en bacteriën zonder je huid te irriteren of uit te drogen. Bovendien blijft er altijd een dun laagje van de olie op je huid achter zodat deze goed gehydrateerd blijft. Het is raadzaam dat de pH-waarde van een doucheproduct niet hoger is dan 7. Na het douchen bevordert het gebruik van een olie of crème met hydraterende stoffen als glycerine, het herstel van de huid’.

Als je minder wil douchen, hoe houd je je lijf dan goed schoon?

‘Gedurende de dag verlies je vocht en dode huidcellen. Dit blijft vooral in je kleding zitten. Als je minder vaak doucht, kan je toch schoon zijn als je elke dag een frisse outfit aantrekt. Vergeet ook niet dat je lichaam heel goed in staat is zichzelf schoon te houden. Dagelijks een beetje hulp van een washandje is wel aan te raden!’

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken.

Bronnen
Lees hier meer over huidproblemen door een té schone huid
Lees hier meer over handverzorging

– Onderzoek: Effect of Antibacterial Home Cleaning and Handwashing Products on Infectious Disease Symptoms, 2004
– Onderzoek: The effect of an acidic cleanser versus soap on the skin pH and micro-flora of adult patients: A non-randomised two group crossover study in an intensive care unit, 2013
– Onderzoek: The effects of water exposure on biophysical properties of normal skin, 2014

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link