Knuffelen als primaire levensbehoefte: waarom we aanraking nu zo ontzettend missen

Heart + Soul
aanraken

Van alle maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, wordt voldoende afstand houden ons het meest op het hart gedrukt. Handen schudden is uit den boze, om over een knuffel of kus maar niet te spreken… Dat terwijl aanraking één van onze primaire levensbehoeften is. Dat de maatregel nu nodig is om onze fysieke gezondheid te beschermen staat buiten kijf. Maar wat is de invloed ervan op ons mentale welzijn? En onze relatie met anderen? 

Knuffelen als primaire levensbehoefte: waarom we aanraking nu zo missen

In hun boek Huidhonger leggen Bruno Müller-Oerlinghausen en Gabriele Kiebgis uit dat de tastzin het eerste zintuig is dat bij een embryo tot ontwikkeling komt. Bovendien is het het enige zintuig dat je niet zomaar ‘uit’ kunt zetten. Van nature is de mens dus hypergevoelig voor aanraking. Om die reden kan aanraking ontzettend helend (en anderzijds ook traumatiserend) zijn. Nu we allemaal minimaal anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden, lopen we dat verzachtende effect van fysiek contact gedurende de dag mis. En dat is niet zonder gevolgen…

Aanraking en het knuffelhormoon

De voornaamste reden waarom aanraking zo helend is, is omdat het de productie van oxytocine stimuleert. Dit hormoon wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd en heeft allerlei positieve effecten op je welzijn. Zo verlicht het stofje pijn en versterkt oxytocine de band tussen ouders en kinderen. Daarnaast vermindert oxytocine gevoelens van stress omdat het de aanmaak van het stresshormoon cortisol remt. Bij een Amerikaans onderzoek werden stellen gedurende vier weken aangemoedigd elkaar actief aan te raken. De laboratoriumwaarden die hun stressniveau aangaven waren aanzienlijk lager dan bij stellen die de opdracht niet hadden gekregen. Uit een ander onderzoek bleek dat wederzijdse lichamelijke aandacht en liefdevolle aanraking een positief effect hebben op het aantal alledaagse gezondheidsklachten dat iemand ervaart. Als partners elkaars hand vasthielden, bracht dit experimenteel opgewekte pijnprikkels terug en ging de hersenactiviteit van de partners vrijwel synchroon lopen.

Gezonde spijsvertering

Aanraking speelt ook een rol in de gezonde werking van de spijsvertering. Uit onderzoek bij kinderen in zorginstellingen is gebleken dat een gebrek aan aanraking het verteringssysteem zelfs verstoord kan raken: de kinderen hielden ondergewicht ook al kregen ze voldoende te eten. Aan de andere kant komen te vroeg geboren baby’s juist sneller aan in gewicht als ze voorzichtig gemasseerd worden.

Vluchtige aanrakingen

Liefkozend contact, tussen partners of verzorgers en kinderen, werkt dus helend en verbindend. Door elkaar een knuffel te geven ‘repareren’ we elkaar. Maar ook de vluchtige aanrakingen, zoals een hand op je schouder, doen ertoe. Vaak zijn ze onderdeel van een natuurlijke manier van communiceren. Ze ervoor zorgen dat je je minder geïsoleerd voelt en meer geaccepteerd of geaard in je sociale omgeving.

Interoceptie

Aanraking kan je ook helpen te aarden in je eigen lichaam. De auteurs van Huidhonger schrijven dat aanraking, en dan vooral in de vorm van een massage, je interoceptie reguleert. Interoceptie betekent zoveel als  ‘lichamelijk waarnemen’. Via interoceptie word je je gewaar van je innerlijke lichaam: je registreert dorst, honger, opwinding, pijn, ziektesymptomen en nog veel meer.  Samen met andere vormen van waarneming bepaalt interoceptie of en hoe je jouw ‘lichaams-ik’, zoals de auteurs van Huidhonger het noemen, ervaart. Die ervaring speelt een grote rol in je psychische welzijn; als je bijvoorbeeld depressief bent, is je interoceptie verstoord.

Depressie en angst

Massagetherapie kan ervoor zorgen dat je lichaamswaarneming wordt hersteld. Je kunt daardoor weer ‘landen’ in je lichaam en dichterbij je emoties komen. Uit onderzoek is herhaaldelijk gebleken dat massagetherapie om deze reden effectief is bij de behandeling van depressie en angst. Steeds meer verzekeringen vergoeden massagetherapie om die reden gedeeltelijk. Wie weet kun je in de toekomst een preventief bezoek aan een welnesscentrum ook wel aangeven bij je verzekeraar.

Fysiek contact in tijden van Corona

Het is duidelijk dat je in deze tijd fysiek contact zo veel mogelijk dient te vermijden. Een massage boeken bij een salon zit er voorlopig niet in. Laat dit een uitnodiging zijn om de aanraking die je nog wél kunt delen (met je partner, kinderen of huisgenoten) extra bewust te beleven. En goed nieuws voor alle bezitters van een huisdier.  Oxytocine komt namelijk niet alleen vrij wanneer je je verbonden voelt met je medemens. Ook dieren spelen een belangrijke rol in de aanmaak van het wereldberoemde knuffelhormoon. Knuffelen met een (huis)dier maakt een wereld van verschil voor je stemming; je komt direct in een zachtere en liefdevolle staat van zijn. Het opbouwen van een vertrouwensband met een dier is helend.

Verhoogde sensitiviteit

Misschien benadrukt het gebrek aan fysiek contact de andere manieren waarop we steeds verbinding met anderen maken. Via de energie die we uitstralen, uitgewisselde blikken, woorden of een glimlach. Wij zullen de laatsten zijn die de negatieve gevolgen van de Coronacrisis ontkennen, maar geloven wel dat je als mens overal een les uit kunt trekken. Hopelijk kan de ban op fysiek contact ruimte maken voor een verhoogde sensitiviteit die ervoor zorgt dat we net een beetje bewuster en zachter door de wereld gaan bewegen.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link