Niet blij met je uiterlijk? Hoogleraar legt uit wat je (vroege) jeugd daarmee te maken heeft

Body
uiterlijk jeugd

Je kent ze vast: bloedmooie vrouwen die toch niet tevreden zijn met hun uiterlijk. Misschien ben je zelf wel bovengemiddeld knap, maar is je spiegelbeeld vaak een bron van frustratie en verdriet. Een verklaring hiervoor zou heel goed kunnen liggen in je (vroege) jeugd. Dat denkt althans hoogleraar Liesbeth Woertman. In haar razend interessante boek Psychologie van het uiterlijk legt ze uit waarom het zo verrekte lastig kan zijn om jezelf mooi te vinden. Vooral als je als kind niet veilig bent gehecht.

Niet blij met je uiterlijk? Hoogleraar legt uit wat je (vroege) jeugd daarmee te maken heeft

Eens in de zoveel tijd belandt er een boek op de redactie dat ik zó interessant vind dat ik het niet weg kan leggen. Psychologie van het uiterlijk is zo’n boek. Het is geschreven door Liesbeth Woertman, een hoogleraar Psychologie die 8 jaar onderzoek deed naar ons zelfbeeld. Twee van de grootste eye-openers uit haar boek?

1) Je lichaamsbeeld is geen neutraal gegeven. Alleen kleine kinderen kunnen waarnemen zonder oordeel. Als volwassene kijk je altijd vanuit een bepaald frame naar je zelf.
2) Hoe tevreden je bent over wat je ziet in de spiegel wordt in sterke mate bepaald door wat Woertman ‘veilige hechting’ noemt. En dat begint al met je allereerste ervaringen als baby.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Het belang van aanraking

Hoewel de ontwikkeling van je lichaamsbeeld een leven lang doorgaat, zijn de eerste twee levensjaren van groot belang. In feite wordt dan het fundament gelegd voor de rest van je leven. Tijdens deze eerste jaren speelt aanraking een ontzettend belangrijke rol. Sterker nog: aanraking vormt de basis van je zelfbeeld. Tastervaringen zijn voor baby’s van levensbelang. Baby’s die te weinig huidcontact ervaren kunnen daar zelfs aan doodgaan. Ouders die hun kind wél liefdevol aanraken en knuffelen leggen daarmee de basis voor een positief zelfbeeld. Want als een kind liefdevol wordt aangeraakt zal het zichzelf eerder als geliefd en de moeite waard ervaren. Het wordt als het ware makkelijker om in je lichaam te wonen, het lief te hebben én mooi te vinden. Wetenschappers zien dit als het resultaat van ‘veilige hechting’. Volgens Bartolomew en Horowitz ben je veilig gehecht als:

  • Je jezelf ziet als waardevol en het ontvangen van zorg en steun waard
  • Wanneer je anderen als betrouwbaar en beschikbaar ziet

Ben je veilig gehecht dan heb je een positief beeld van jezelf en van anderen. Dit betekent dat je op basis van zelfvertrouwen de wereld vol vertrouwen tegemoet kunt treden. Wanneer je als kind onveilig bent gehecht, heb je weinig zelfvertrouwen en leef je in een angstige wereld. Het is vanuit die positie veel lastiger om een positief zelfbeeld te ontwikkelen en blij te zijn met je uiterlijk. Onveilige hechting zorgt volgens Woertman namelijk voor een toestand van constante alertheid in je lichaam, waardoor je meer in je hoofd zit. Je voelt je niet één met je lichaam waardoor je ook geneigd bent om kritischer naar je lijf te kijken. Vaak zit het lijf van onveilig gehechte mensen ook anders in elkaar. Schouders zijn opgetrokken, kaken zijn stram… Door de voortdurende alertheid maken onveilig gehechte mensen ook meer van het stresshormoon cortisol aan wat hen gejaagd en gespannen maakt. Cortisol heeft bovendien een bewezen negatief effect op de conditie van je huid. Veilig gehechte mensen zijn meer ontspannen. En ontspannenheid in gezicht en lichaam maakt mensen mooier.

Troost

Heb je na het lezen van dit artikel het idee dat jouw negatieve zelfbeeld samenhangt met onveilige hechting? Troost je met de gedachte dat heel veel vrouwen (en mannen!) hier last van hebben. Aangeraakt worden als volwassene kan erg helend werken. Knuffel vaker met mensen die je liefhebt en boek regelmatig een massage. Ook door de aanraking van een volslagen vreemde maakt je lijf meer oxytocine aan. En hoe meer van dit ‘knuffelhormoon’ je aanmaakt, hoe milder je bent over je eigen lijf.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: Psychologie van het uiterlijk, Liesbeth Woertman

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link