Er is niet één voedingsmiddel dat ons alle voedingsstoffen kan bieden die we nodig hebben om een energiek, gezond leven te leiden. Maar sommige voedingsmiddelen worden niet voor niets superfoods genoemd. Deze zijn zo rijk aan bepaalde belangrijke voedingsstoffen dat ze ereplekje verdienen in je dieet. We zetten er hieronder 10 op een rij.
10 superfoods die een ereplekje verdienen in jouw dagelijkse eetpatroon
1. Bessen
Bessen zijn rijk aan vezels en antioxidanten en zijn van nature lekker zoet. Volgens een studie hebben blauwe bessen, bramen en frambozen de hoogste antioxidantkracht van alle veel gegeten fruitsoorten, naast granaatappels. Ze kunnen bijdragen aan cholesterolverlaging, ontstekingsremmend werken, en de bloedsuikerspiegel reguleren. Gelukkig is het net zo gezond om bevroren besjes te kopen. Voeg bessen toe aan smoothies, yoghurt, havermout, of eet ze zo uit het vuistje.
2. Vette vis
Vette vis zoals zalm, makreel, haring, ansjovis en sardines is is rijk aan omega 3-vetzuren en eiwitten. Onderzoek heeft herhaaldelijk aangetoond dat omega 3-vetzuren ontstekingsremmend werken.
3. Groene bladgroenten
Groene bladgroenten zitten boordevol vitamine A, vitamine C en calcium, en bevatten ook meerdere gezonde fytonutriënten. Fytonutriënten zijn de bioactieve inhoudsstoffen van planten. Vitaminen en mineralen vallen eronder, maar er zijn er nog heel veel meer. Fytonutriënten zijn razend gezond voor je hele lijf. Groene bladgroenten voegen ook de nodige voedingsvezels toe aan je dieet. Probeer meer spinazie, snijbiet en boerenkool te eten.
4. Noten als superfoods
Noten zoals hazelnoten, walnoten, amandelen en pecannoten zijn relatief rijk aan plantaardig eiwit en bevatten gezonde vetten die onder andere de gezondheid van je hart beschermen. Ware superfoods dus!
5. Olijfolie
Olijfolie is een goede bron van vitamine E, polyfenolen en gezonde vetten, opnieuw allemaal stoffen die je hart beschermen. Koud over de salade hebben de actieve plantenstoffen de meeste kracht. Oliezuur in olijfolie wordt in verband gebracht met een verlaagde kans op cardiovasculaire ziekten en kanker, kan ontstekingen verminderen en helpen tegen een hoge bloeddruk, diabetes en cognitieve achteruitgang door veroudering. De beste variant is extra vergine/vierge olijfolie (beide benamingen betekenen hetzelfde). Vergine betekent maagdelijk en dat houdt in dat deze olie het minst bewerkt is. Deze olie is afkomstig van de eerste persing en dat maakt hem zo gezond.
6. Volkoren granen
Granen bevatten veel voedingsvezels, B-vitaminen, belangrijke mineralen en een reeks fytonutriënten. Onderzoek heeft laten zien dat ze kunnen helpen het cholesterol in je bloed te verlagen en kunnen beschermen tegen hartziekten en diabetes. Begin je dag met een portie havermout en voeg aan je lunch en diner gezonde porties van bulgur, quinoa of bruine rijst toe.
7. Yoghurt
Yoghurt is een goede bron van calcium en eiwitten. Het onderscheidt zich van melk vanwege de aanwezige melkzuurbacteriën. Omdat deze bijdragen aan een gezonde darmflora maakt dit yoghurt tot een gezonder product dan melk. Kies wel varianten zonder suiker.
8. Crucifere groenten
Hieronder vallen onder andere broccoli, spruitjes, kool, bloemkool, radijs en knolraap. Ze zijn een uitstekende bron van vezels, vitaminen en fytonutriënten zoals indole-3-carbinol en thiocynaat. Onderzoek heeft laten zien dat deze fytonutriënten kunnen beschermen tegen sommige soorten kanker.
9. Peulvruchten
Peulvruchten zoals kidneybonen, zwarte bonen, kikkererwten en sojabonen zijn rijk aan vezels, folaat en plantaardige eiwitten. Onderzoek laat zien dat ze kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Voeg ze toe aan salades of stoofpotten of maak er een spread of dip van, zoals hummus.
10. Tomaten
Tomaten zijn rijk aan vitamine C en lycopeen, een carotenoïde die het risico op prostaatkanker kan verminderen. Het is ook bekend dat lycopeen kan beschermen tegen zonneschade en cardiovasculaire aandoeningen. Het stofje wordt pas bioactief bij verhitting.