Stomen kan er helaas niet voor zorgen dat je sneller van een verkoudheid af bent. Maar het kan wél een aantal vervelende symptomen verlichten, zoals een verstopte neus. In dit artikel lees je wat voor effect stomen precies heeft en hoe je het het beste kunt doen.
Stomen: dit is hoe het kan helpen bij verkoudheid
Bij een verstopte neus is het slijmvlies van de neus ontstoken. Dat zorgt voor zwelling, en die zwelling creëert verstopping. KNO-arts Jan van der Borden legt uit: ‘De neus heeft van zichzelf een goede weerstand. Door de dag heen adem je afwisselend door je linker en rechter neusgat. Dat is iets wat de neus helemaal uit zichzelf regelt, om de neusgaten rust te geven. Bij een ontsteking, dus een zwelling van het slijmvlies, wordt dit ritme verstoord en zit het ineens aan beide kant dicht.’ En dan heb je dus een verstopte neus. Je bent dan genoodzaakt om meer door je mond te ademen, wat je keel weer flink kan irriteren en uitdragen.
Zwelling verminderen
Een aantal klassieke oplossingen zijn een uitje naast je bed leggen en stomen. Met dat laatste reinig je de neus en verdwijnt opgehoopt slijm. Dat geeft (tijdelijk) letterlijk meer ademruimte. De slijmvliezen van de neus blijven echter opgezwollen, dus je verkoudheid is er niet mee verholpen. Als je de zwelling zelf wilt verminderen, kun je het stofje xylometazoline inzetten, dat in neussprays zit. Het vernauwt de bloedvaatjes in het neusslijmvlies en gaat zo zwelling tegen.
Stomen
Stomen kun je doen in een stoomcabine in een spa, maar ook gewoon lekker thuis, met je hoofd boven een bak (kokend) heet water. Doe een handdoek over je hoofd om de stoom geconcentreerd te houden. Je kunt ook kruiden aan het water toevoegen. Kamille werkt bijvoorbeeld ontsmettend, verzachtend en helend. Leg een of twee theezakjes in het water en snuif de vrijgekomen dampen op. Tijm, munt, lavendel en grove den zijn ook geschikte kruiden. Gebruik je verse kruiden, snij dan 25 à 50 gram fijn en leg dit in het water. Twee keer daags vijf minuten stomen is voldoende. Adem in door je neus en uit door je mond. Je kunt ook afwisselend door je rechter- en linkerneusgat ademen. Als je etherische oliën gebruikt in het water is 2-3 minuten stomen al voldoende. Goede combinaties zijn 3 druppels cederolie en 3 druppels grapefruitolie, 2 druppels limoenolie en 2 druppels eucalyptusolie, of 2 druppels eucalyptusolie met 2 druppels tea tree olie.
Stomen in de douche of in bad
Stomen kan bijvoorbeeld ook in de badkamer tijdens het douchen of baden. Je kunt hiervoor eventueel kruiden in je badwater doen zoals kamille, lindebloesem en vlierbloesem. Leg van elk een handje in een liter water en breng aan de kook. Zet het vuur lager, laat 20 minuten trekken en zeef het water. Dit kruideninfuus kan je bij je badwater gieten, en de gekookte kruiden kan je in een zakdoek knopen en deze in het badwater hangen. Je kan met de gevulde zakdoek over over je borst wrijven. De stoffen die erin zitten verzachten en verminderen de hoest.
Niet snuiten
Nog een laatste tip van Jan van der Borden: als je verkouden bent is het beter om je neus niet te snuiten, maar gewoon op te halen. Je neusharen zijn namelijk altijd bezig slim naar achter te transporteren. Als je verkouden bent, werken die minder. Snuiten is juist een tegengestelde beweging en zo maak je het je neusharen dus nog zwaarder.
Roots Meditatiepakket & Dossier
Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijnBestel nu!
Bron: avogel.nl, quest.nl