Vandaag is het de Internationale Dag van de Slaap. We hoeven je denk ik niet meer te vertellen hoe cruciaal slaap is voor je mentale en fysieke gezondheid. Maar waar we je wél graag aan herinneren, is dat de meeste slaapproblemen op te lossen zijn zonder pillen of drankjes. Of nou ja, chemische drankjes dan… Want een beker warme amandelmelk met nootmuskaat voor het slapengaan kan wonderen doen. Maar ook eerder op de dag kun jij al maatregelen treffen zodat je ’s avonds binnen no time in dromenland bent. In dit artikel deelt Hanneke Peeters van Rock Your World 5 simpele tips je die helpen standje UIT te bereiken en vanavond vredig in slaap te vallen.
Slaap als ultieme overgave: 5 tips om gemakkelijker in een diepe ruststand te komen
Bestaan jouw dagen uit een aaneenschakeling van to do’s? Probeer jij duizend ballen in de lucht te houden en je tijd zo efficient mogelijk in te delen? Ben je vaak moe, maar kun je, als je eenmaal in bed ligt, de slaap juist niet vatten? Dikke kans dat je zo in de overdrive zit dat je lichaam en geest denken dat ze altijd op standje AAN moeten blijven staan. Slaapcoach Anouk Puister van Happy Sleeper verwoordt het als volgt: de nacht is een spiegel van je dag. Hoe drukker je dag is, hoe meer prikkels je zenuwstelsel te verwerken heeft. Met deze 5 simpele tips stoom jij jezelf geleidelijk klaar voor een voedende nachtrust.
1) Zorg voor lummeltijd in je agenda
Plan afspraken niet te dicht op elkaar, maar houd ruimte over waarop je heel even je rust kunt pakken en op adem kunt komen. Probeer handelingen niet tegelijkertijd uit te voeren, maar één ding tegelijk te doen. Dus als je van afspraak naar afspraak fietst, dwaal niet af naar de boodschappen die je nog moet doen, maar blijf met je gedachten bij het fietsen. Zo heb je direct een mindfulness moment te pakken en ga je frisser de volgende afspraak in.
2) Eet of drink ‘s avonds geen stimulerende voeding/dranken meer
Cacao, koffie en groene thee hebben alledrie een activerende werking en maken een druk hoofd nog drukker. Verruil je stukje pure choco na de maaltijd voor een dadel. Dadels zitten boordevol mineralen die je helpen te relaxen. In plaats van groene thee drink je kamille of een beker warme (amandel)melk met een snufje nootmuskaat. Deze laatste heeft een slaapverwekkende werking.
3) Ga voor romantiek
Verruil die superspannende Netflixserie voor een komedie. Zeker als je iemand bent die ‘s nachts droomt over bloederige taferelen of achterna gezeten worden. Ook boeken in het thriller genre zijn te heftig als je moeilijk in slaap komt. Niet alleen omdat je door het lezen teveel nieuwe impulsen krijgt, ook lees je vaak langer door omdat je benieuwd bent naar de afloop. Help jezelf rustig te worden door sowieso de romantiek in huis te brengen: steek kaarsen aan (hoe minder licht, hoe slaperiger je wordt) of ga in bad met een badolie die je lekker vindt ruiken. Voeg een paar druppels etherische lavendelolie toe voor een extra dosis ontspanning.
4) Relax met een kristal
Je hersenen houden van regelmaat. Door iedere (doordeweekse) dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en steeds dezelfde handelingen te doen voor je het licht uit doet, geef je je hersenen een signaal dat het veilig is om je ogen te sluiten. Slapen is de ultieme vorm van overgave en daarom is het belangrijk dat je jezelf het vertrouwen geeft dat je mag rusten. Een van de handelingen die je dagelijks zou kunnen uitvoeren is het vasthouden van een kristal voordat je gaat slapen. Een kristal met een rustgevende werking (zoals amethist of seleniet) helpt je met het afsluiten van de dag. Sluit je ogen erbij en je hebt een mini meditatiemoment te pakken: perfect om prikkels van de dag alvast te verwerken waardoor je met een leger hoofd de nacht in gaat. Mocht je meer hulp nodig hebben dan raad ik je aan naar een begeleide meditatie te luisteren. Eliane Bernhard van House of Deeprelax heeft een hele prettige stem.
5) Zorg voor een opgeruimde slaapkamer
Laat het opruimen van je slaapkamer geen to do meer zijn op je lijst. Vlak voordat je gaat slapen wil je namelijk niet herinnerd worden aan alles wat je nog moet doen, want daarmee activeer je je hersenen weer. Volgens de Feng Shui geven zelfs boeken op je nachtkastje teveel impulsen als je hoofd al vol zit. Door ernaar te kijken zou je immers kunnen denken: ohhh die boeken MOET ik ook nog lezen. Kies dus zorgvuldig welke items je in je slaapkamer wilt hebben. Verban alles wat je geen rustig gevoel geeft, uit de slaapkamer. Gooi regelmatig een raam open voor frisse lucht en zorg dat je slaapkamer lekker ruikt. Met een lekkere, herkenbare geur geef je je hersenen weer dat seintje dat alles oké en veilig is.
Extra slaaptip van de redactie: Yoga Nidra
Yoga Nidra betekent letterlijk ‘slaap van de yogi’. Maar het is alles behalve slapen zoals je ’s nachts doet. Zie het als een zeer diepe vorm van meditatie. Via Yoga Nidra kom je in de ruimte tussen waken zijn en slapen. Het brengt je in een schemergebied waarin je rationele brein slaapt, maar je onderbewuste actief blijft. Door de diepe ontspanning verwerk je prikkels, neemt de spierspanning in je lichaam af en dalen je bloeddruk en hartslag. Precies wat je nodig hebt om in slaap te komen. Wil je Yoga Nidra zelf proberen? Bestel dan voor slechts €19,95 het Holistik Yoga Nidra & Slaap Pakket met 3 nidra’s van één van de beste teachers van Nederland: Suze Retera.
Yoga Nidra & Slaap pakket
- Een 86 pagina dik dossier
- Een uitgebreide chronotype test
- 90 minuten Nidra meditaties