Yoga Nidra: een sluiproute naar diepe ontspanning voor de moderne mens

Heart + Soul
yoga midra
karlijn visser

Karlijn Visser
20.11.2019

Yoga Nidra is een vorm van yoga die weinig tot geen fysieke inspanning vraagt. Het bestaat oorspronkelijk uit een serie meditatie oefeningen om je hoofd op orde te brengen, je zenuwstelsel te kalmeren en een intense rust te ervaren. Deze diepe staat van ontspanning activeert het zelfgenezend vermogen van je lichaam. Holistik’s Karlijn Visser interviewt in deze video Yoga Nidra expert, teacher en founder van The House of Deeprelax ,Eliane Bernhard. En je krijgt een free Yoga Nidra track van Eliane cadeau.

Yoga Nidra: een sluiproute naar diepe ontspanning voor de moderne mens

Eliane: ‘Vind je de laatste minuten van een yogales, waarbij je stil onder een dekentje in savasana ligt, stiekem het aller fijnst? Dan is Yoga Nidra echt iets voor jou. Ik neem je daarom mee in de wereld van de slaapmeditatie, dat zeer welkom in een tijd die steeds sneller, harder en virtueler wordt.

Yoga Nidra: geleide meditatie

Voor de moderne, vaak gestreste mens kan meditatie veel goeds doen. Mediteren kan stress, angst en soms depressie verlichten. Maar naast de bekende meditatie oefeningen, is er een oude yoga practice die je in een diepe staat van ontspanning brengt. Deze geleide meditatie, die we Yoga Nidra noemen, stamt uit de jaren ‘40-‘50 van de vorige eeuw. Dat wil zeggen: de Yoga Nidra zoals wij het kennen. De technieken zijn namelijk al veel ouder. Yoga Nidra heeft wortels in de Upanishads en Vedische teksten en komt ook voor in de meest bekende yogatekst: Patanjali’s Yoga Sutra. Patanjali leefde twee eeuwen voor Christus en wordt ook wel ‘de vader’ van de yoga genoemd.

Moderne mens

Eliane: Na het geven van enkele sessies drie jaar geleden kreeg ik bevestigd dat bijna iedereen Yoga Nidra fijn vindt. Ook mensen die nog nooit yoga of meditatie hebben beoefend. 90% van de deelnemers kwam na de eerste sessie terug voor meer. De afgelopen jaren ben ik deze methode gaan testen met duizenden mensen. Daardoor heb ik ervaren welke technieken binnen de Yoga Nidra wel en niet aanslaan bij de moderne mens met de stressgerelateerde klachten van deze tijd. En op welke manier deelnemers in een heel diepe staat van rust en connectie met zichzelf kunnen komen. Ik houd mij dagelijks bezig met het onderzoeken en verdiepen van de huidige techniek. Daarom gebruik ik nu de volgende ingrediënten in mijn sessies:

  • Ademhalingsoefeningen
  • Ontspannings- en bewustzijnstechnieken
  • Gecombineerd met hypnose en visualisaties.

Deep sleep state

Tijdens een slaapyoga-sessies word je eerst heel rustig en stil. Vervolgens kom je in een fase waarin je je overheersende overtuigingen en angsten kunt loslaten. En krijg je de kans een diep verlangen te manifesteren om uiteindelijk te eindigen in de heerlijke zogenaamde ‘Deep Sleep State’ waarin je lichaam keer op keer terugkeert naar de meest pure staat en daarmee het zelfhelend vermogen activeert. Er gebeurt dus een hoop. Dit alles voelt als een prachtige reis, liggend in een warm bad. Bijna alsof je slaapt terwijl je wakker bent, en in feite is dat ook zo. En dat voelt ontspannen en fijn. Maar vooral: hiermee reset je jouw gezondheid, je mind en je leven volledig.

Hersenhelften

Ik weet dat het misschien wat ongeloofwaardig klinkt, want hoe kun je slapen terwijl je wakker bent?! Dit lijkt echter de perfecte oplossing voor een drukke werkweek. Maar het zit iets ingewikkelder in elkaar. Dit heeft onder andere te maken met het grote effect dat de Yoga Nidra op je hersenen heeft. Beide hersenhelften worden in balans gebracht zodat de actie- en ontspanningssystemen (een soort gas- en rempedaal) in je lichaam eindelijk weer goed gaan samenwerken. Je gaat van de brainwave-staat alpha, naar theta en vervolgens naar delta. Waardoor je lichaam in slaap valt en je mind bijna niet meer actief is. Theta is de hypnosestaat en delta is de meest herstellende staat, waarin je lichaam zichzelf gaat genezen. Een bijzondere slaapmeditatie dus.

Krachtige ondersteuning

Op welk punt je je op dit moment ook in je leven bevindt, Yoga Nidra is op alle gebieden een gemakkelijke en krachtige ondersteuning. Het is een:

  • nieuwe dimensie van rust
  • natuurlijke antidepressiva
  • prachtig hulpmiddel bij burn-out
  • alternatief voor slaapmedicatie
  • ondersteuning bij een ernstige ziekte

En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Gelukkig is de wetenschap momenteel druk bezig met het onderzoeken van deze bijzondere vorm van geleide meditatie. Er worden daarbij veel bijzondere ontdekkingen gedaan, waarvan ik sommige al regelmatig in mijn eigen sessies tegenkom. Om mijzelf als voorbeeld te nemen: Voor een belangrijk deel dankzij Yoga Nidra heb ik mezelf genezen van een pijnlijke en chronische aandoening waar ik al sinds mijn 16e erg veel last van had. Daarnaast leert deze vorm van meditatie mij om elke dag meerdere momenten van stilte in te bouwen, mijn leven te creëren vanuit rust in plaats vanuit actie.

Free Yoga Nidra sessie voor Holistik

Het allerbelangrijkste van Yoga Nidra? Iedereen kan het. Waar en wanneer je maar wilt. Je hoeft alleen maar te liggen en luisteren. Vandaar dat ik mijn gesproken sessies nu ook online heb gezet op houseofdeeprelax.com zodat je deze heerlijk vanaf je eigen bank of bed kunt beluisteren. Nieuwsgierig geworden? Speciaal voor Holistik heb ik een gratis Nidra Sessie van 35 minuten opgenomen. Dus zoek een rustige plek op in huis, zorg dat je niet gestoord wordt en laat je meevoeren naar je meest herstellende staat van zijn :-). Een abonnement op The House of Deeprelax heb je al vanaf €5,99 per maand via deze link

Design cover: Lisette Wiebes van The Wiebes Agency
Video: Elise Wiebes

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link